Night
Night Nieuws 18 juli 2018

Mac traag uit sluimerstand? Bug in macOS High Sierra 10.13.6

Ben jij iemand die zijn Mac in de nacht niet uitzet, maar hem gewoon in de slaapstand zet of laat gaan? Dan ben je ook mogelijk tegen een bug in de laatste versie van macOS, High Sierra 10.13.6, aangelopen.

Sluimerstand macOS High Sierra 10.13.6

Diverse gebruikers melden namelijk dat het sinds deze update plots erg lang duurt voordat hun Mac uit slaapstand komt. Voor de update stond het beeld bijna direct op het scherm na een tik op de spatiebalk. Nu klagen gebruikers dat dit meerdere seconden tot wel een halve minuut duurt.

De bug treedt op in macOS High Sierra 10.13.6 – Klik/tap voor groter.

Standaard oplossingen helpen niet bij deze bug

Op vele forums, waaronder het onze, maar ook op Apple’s support-site is het probleem al aan bod gekomen. Een oplossing is helaas nog niet gevonden. In ieder geval blijken de standaard ‘oplossingen’ allemaal tot niets te leiden. Denk hierbij aan een NVRAM- en SMC-reset of het herinstalleren van macOS. Zelfs een compleet verse installatie is geen garantie dat je van het probleem afkomt.

Het probleem lijkt zich vooral voor te doen als een Mac langere tijd in sluimerstand heeft gestaan. Het doet dan ook vermoeden dat de bug alleen optreed als de computer zich in de, wat Apple de veilige sluimerstand noemt, bevindt. Normaal gesproken zou bij ontwaken dan een voortgangsscherm te zien moeten zijn, maar dat is nu niet het geval. Verder lijkt het probleem vooral desktops, zoals de iMac, te treffen. Het vreemde is dat de hibernation mode in deze gevallen toch op ‘0’ staat, wat zou betekenen dat de betreffende machine helemaal niet in veilige sluimerstand zou mogen gaan, zoals bij hibernation mode 3.

Veilige sluimerstand
Voortgangsbalk bij ontwaken uit de Veilige Sluimerstand

We kunnen alleen maar hopen dat Apple van dit probleem op de hoogte is. De release van macOS 10.14 Mojave staat natuurlijk op de stapel, maar een kleine 10.13.7 update voor High Sierra die dit probleem aanpakt, zou voor veel gebruikers een welkome tussenstap zijn.

Reageer op artikel:
Mac traag uit sluimerstand? Bug in macOS High Sierra 10.13.6
Sluiten