Siri is toch een beetje slimmer dan vorig jaar

Analisten van The Loup Ventures ontkrachten ons geklaag over Apple’s digitale assistent met enige mate. De Siri van nu is lang niet meer zo dom als de Siri van vorig jaar. Dat blijkt uit de resultaten van hun meest recente onderzoek.

Het is geen geheim dat Siri’s optimalisatie lang op zich liet wachten. Hoewel de voice-assistent bij de uitrol van iOS 12 een paar mooie, nieuwe functies gaat krijgen, blijft een fout antwoord natuurlijk gewoon een fout antwoord.

De analisten van The Loup Ventures onderworpen Siri aan een test die de grotere voice-assistents met elkaar vergelijkt. Denk aan Cortana, Alexa en Google Assistent. Siri haalt het nog steeds niet bij de laatst genoemde concurrent, maar interessant genoeg bleek de Apple’s assistent dit jaar een stuk accurater te antwoorden dan vorig jaar.

Hey Siri

Siri dom noemen is dan ook niet langer van toepassing. De assistent begreep 99 procent van de achthonderd gestelde vragen. Vorig jaar werd dezelfde test afgenomen en werden ook achthonderd vragen afgevuurd op de voice-assistant. Apple’s assistent antwoordde toen nog met een correctheid van 66 procent. Dit jaar is dat percentage fors gestegen. Apple’s digitale assistent wist op 78,5 procent van de gestelde vragen het juiste antwoord te geven.

Resultaten van de test door The Loup Venture – Klik/tap voor groter

De vragen varieerden van ‘waar vind ik de dichtstbijzijnde koffiezaak‘ tot ‘kun je servetten voor me bestellen‘. Ook werden er om wetenswaardigheden gevraagd en commando’s als ‘zet mijn wekker om 07:00 uur’ gegeven. Vooral met commando’s presteerde de voice-assistent verrassend hoog. Met negentig procent stond de slimme assistent met afstand bovenaan.

Vragenrondje

The Loup Venture heeft de exacte vragenlijst niet onthuld, maar zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, testten de analisten op vier verschillende gebieden. Het lijkt erop dat Siri zich ondertussen aardig kan meten met Google Assistent, hoewel Android’s assistent het nog steeds een stukje beter doet.

Siri heeft een hoop succes te danken aan de HomePod. De commando’s waarmee je een smarthome bedient, werken feilloos (in het Engels) en dat zie je ook meteen terug in de resultaten. Google heeft deze smarthome integratie vooralsnog in mindere mate.

Google Assistent heeft zich vooral gericht op de antwoorddichtheid en correctheid van interpretatie. De achthonderd vragen werden voor honderd procent correct begrepen en Google Assistent wist een antwoordscore van 85 procent te halen. We mogen stellen dat de spraakassistent van Apple officieel niet dom meer is (of ooit is geweest), maar we rekenen er wel een beetje op dat de score van vólgend jaar minstens tachtig procent of hoger is.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie: Siri heeft een nieuwe baas

Reageer op artikel:
Siri is toch een beetje slimmer dan vorig jaar
Sluiten