Siri is toch een beetje slimmer dan vorig jaar

Door: Rajno van Wilgenburg - 9 reacties
Siri

Analisten van The Loup Ventures ontkrachten ons geklaag over Apple’s digitale assistent met enige mate. De Siri van nu is lang niet meer zo dom als de Siri van vorig jaar. Dat blijkt uit de resultaten van hun meest recente onderzoek.

Het is geen geheim dat Siri’s optimalisatie lang op zich liet wachten. Hoewel de voice-assistent bij de uitrol van iOS 12 een paar mooie, nieuwe functies gaat krijgen, blijft een fout antwoord natuurlijk gewoon een fout antwoord.

De analisten van The Loup Ventures onderworpen Siri aan een test die de grotere voice-assistents met elkaar vergelijkt. Denk aan Cortana, Alexa en Google Assistent. Siri haalt het nog steeds niet bij de laatst genoemde concurrent, maar interessant genoeg bleek de Apple’s assistent dit jaar een stuk accurater te antwoorden dan vorig jaar.

Hey Siri

Siri dom noemen is dan ook niet langer van toepassing. De assistent begreep 99 procent van de achthonderd gestelde vragen. Vorig jaar werd dezelfde test afgenomen en werden ook achthonderd vragen afgevuurd op de voice-assistant. Apple’s assistent antwoordde toen nog met een correctheid van 66 procent. Dit jaar is dat percentage fors gestegen. Apple’s digitale assistent wist op 78,5 procent van de gestelde vragen het juiste antwoord te geven.

Siri
Resultaten van de test door The Loup Venture – Klik/tap voor groter

De vragen varieerden van ‘waar vind ik de dichtstbijzijnde koffiezaak‘ tot ‘kun je servetten voor me bestellen‘. Ook werden er om wetenswaardigheden gevraagd en commando’s als ‘zet mijn wekker om 07:00 uur’ gegeven. Vooral met commando’s presteerde de voice-assistent verrassend hoog. Met negentig procent stond de slimme assistent met afstand bovenaan.

Vragenrondje

The Loup Venture heeft de exacte vragenlijst niet onthuld, maar zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, testten de analisten op vier verschillende gebieden. Het lijkt erop dat Siri zich ondertussen aardig kan meten met Google Assistent, hoewel Android’s assistent het nog steeds een stukje beter doet.

Siri heeft een hoop succes te danken aan de HomePod. De commando’s waarmee je een smarthome bedient, werken feilloos (in het Engels) en dat zie je ook meteen terug in de resultaten. Google heeft deze smarthome integratie vooralsnog in mindere mate.

Google Assistent heeft zich vooral gericht op de antwoorddichtheid en correctheid van interpretatie. De achthonderd vragen werden voor honderd procent correct begrepen en Google Assistent wist een antwoordscore van 85 procent te halen. We mogen stellen dat de spraakassistent van Apple officieel niet dom meer is (of ooit is geweest), maar we rekenen er wel een beetje op dat de score van vĆ³lgend jaar minstens tachtig procent of hoger is.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie: Siri heeft een nieuwe baas

9to5Mac

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Blijft nog steeds een domme b****

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik treed Niels bij,… Siri is een big fail imho. Dat ding snapt nooit wat ik vraag.

 • Profielfoto
  steveb

  siri wordt slimmer maar de iPhone dommer

  ik merk elke maand contact gegevens die verdwenen zijn
  ik zoek een persoon in de app contacten. en vind niets
  10 minuten later belt die persoon en zijn naam verschijnt op het scherm.
  is dat dan slimmer?

   

 • Profielfoto
  Night

  Misschien moet je dan je vraag beter formuleren? šŸ˜‡

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Zou de Nederlandse test net zo verlopen als de Engelse test?
  Ik vermoed dat die slechter zou verlopen, dus toch een domme bitch.

 • Profielfoto
  csteelooper

  vuurvreter op 25 juli 2018 21:29
  Zou de Nederlandse test net zo verlopen als de Engelse test?
  Ik vermoed dat die slechter zou verlopen, dus toch een domme bitch.

  +1. Ik heb zelf diverse dingen getest in het Nederlands; daarna in het Engels. In het Engels ging (bijna) alles goed, maar in het Nederlands bleef Siri zwaar achter ten opzichte van Google Assistant. Helaas kan ik niet on-the-fly tussen Engels en Nederlands wisselen of anders Voice Control voor bellen gebruiken en Siri voor de rest, anders was Siri mooi op Engels blijven staan, net als de rest van mijn device…

  Een van de redenen voor dit verschil is de volgende: in de Engelse versie (UK en US) is Wofram Alpha geĆÆntegreerd, een service die helpt bij het antwoorden van tal van (ā€œwetenschappelijkeā€) vragen. Dit was al bij de introductie met iOS 6 het geval. In de Nederlandse versie zit dit niet, en dus komt alle info uit databases die door Apple zelf zijn aangelegd. Let wel, dit is niet het hele verhaal, maar wel een deel ervan…

 • Profielfoto
  sedikit

  Vanmorgen twee deskundigen op de radio gehoord over de zojuist uitgebrachte Google’s Spraakassistent in het Nederlands. Beiden waren het erover eens dat Siri het niet haalt bij Google’s Spraakassistent. Terzijde: deze spraak-apps dragen m.i. bij tot nog meer autistisch en a-sociaal gedrag. Vind ik het koekeloeren in gezelschap op en venstertje al onfatsoenlijk, het praten tegen zo’n venstertje is zelfs onbeschoft.

  Mooi voorbeeld van de dommigheid van zo’n app, zoals vanmorgen iemand vertelde:

  Vraag: “Wat is het laatste nieuws?”

  Antwoord: “Het Laatste Nieuws is een Nederlandstalige, liberale, vrijzinnige Belgische krant die wordt uitgegeven door De Persgroep”

 • Profielfoto
  tjerk

  Siri hier in het Engels. Werkt als een speer. Hij verstaat me altijd, zet timers, bedient lampen. Alleen helaas geen Homekit integratie van Nest…:(

 • Profielfoto
  Macwerk

  Siri is voor mij een bug.

  Maar ook die van google vind ik niks.

   

  Dus vooral beboppen.