Kunstmatige intelligentie: Siri heeft een nieuwe baas

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Siri golfjes

Apple’s virtuele assistent Siri heeft een nieuwe baas. Voorheen was Craig Federighi verantwoordelijk voor Apple’s assistent, maar nu wordt de ontwikkeling en strategie overzien door John Giannandrea. Hij stond voorheen bij Google aan het roer van de afdeling kunstmatige intelligentie en kwam in april naar Apple.

Giannandrea heeft nu ook een plaatsje op de Leadership-pagina van Apple. De Google-veteraan mag zich nu “Chief of Machine Learning and AI Strategy” noemen en rapporteert direct aan Tim Cook. Naast Siri is hij ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Core ML. Een module die ontwikkelaars gebruiken om Machine Learning in apps te integreren.

Geen directe oplossing voor Siri-problemen

Verwacht niet dat alle problemen waar Siri mee kampt van de ene op de andere dag opgelost zijn. Het ontwikkelen en trainen van kunstmatige intelligentie heeft tijd nodig en waarschijnlijk moet Apple flink investeren in deze ontwikkeling. Met een zwaargewicht van Google aan het roer, heeft Apple echter wel de juiste man op de juiste plaats.

John Giannandrea Siri
Klik/tap voor groter.

In iOS 12 wordt Siri overigens wel een stuk nuttiger dankzij Siri Shortcuts. Hiermee kun je eigen commando’s bouwen die verschillende acties uitvoeren. Je bent straks dus niet meer beperkt tot de standaard commando’s die Apple heeft bedacht. In de publieke bèta van iOS 12 zit al een klein voorproefje. In een latere versie van iOS 12 komt echter een aparte Shortcuts-app die je echt helemaal los laat gaan met het bouwen van commando’s. Je kunt ze dan ook verschillende acties binnen iOS en in andere apps uit laten voeren. Bijvoorbeeld je telefoon op stil zetten, het scherm dimmen en de lampen rood maken wanneer je zegt “Hey Siri, maak je op voor filmtijd!”

Siri shortcuts
Klik/tap voor groter.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Klinkt als
  Apple heeft heel veel beloofd op WWDC rond siri maar we zullen nog heel veel geduld moeten hebben voor we het grootste deel zien waar worden (het AirPlay en CarPlay en Apple pay senario

 • Profielfoto
  Rinkel

  Loopt Siri achter. Ja. Maar de reden kan misschien wel eens heel anders zijn dan wij denken. Ik luister regelmatig naar de Podcast van John Gruber (De betere bron voor Apple nieuws en achtergronden) .Hier kwam het volgende naar boven.  Siri loopt achter omdat Apple niet de informatie heeft die Google heeft. Daarmee bedoelt hij de Privacy gevoelige informatie. Apple kan veel data niet gebruiken van haar klanten vanwege het privacy beleid van Apple voert. Leuke stof om goed over te malen. Wie zich verdiept heeft in echte machine learning weet dat je veel input moet hebben. Als je die niet hebt zul je op zoek moeten naar andere methodes. Ben benieuwd hoe Apple dit gaat oplossen.