Night
Night Nieuws 21 juli 2018

Samsung onttroont Apple op zakelijke markt

Voor het eerst sinds tijden moet Apple zijn naaste concurrent Samsung boven zich dulden op de Nederlandse zakelijke markt. Het zuid-Koreaanse merk heeft op dit moment het stokje van Apple overgenomen als meest populaire leverancier van zakelijke smartphones bij Nederlandse bedrijven.

Wel groei, maar minder als concurrent Samsung

Op dit moment neemt Samsung een kleine 49 procent voor zijn rekening van alle smartphones voor zakelijk gebruik die momenteel in omloop zijn. Apple staat nu op plaats twee met een marktaandeel van iets minder dan 45 procent. Met deze cijfers kwam data- en marketingbedrijf Computer Profile naar buiten.

Eerdere cijfers toonden aan dat dit ook al het geval bleek op de Belgische markt. De reden van Samsungs opmerkelijke groei lijkt de neergang van Microsoft. Waar één op de vijf zakelijke toestellen in 2015 nog van Microsoft was, is dat gekelderd naar 3,9 procent afgelopen jaar. “Het vrijgevallen marktaandeel is vooral naar Samsung gegaan”, stelt analist Erik van Gurp van Computer Profile. “Wij zagen dit al een tijdje aankomen.”

Bij vervanging van Windows telefoons lijkt het Google OS dus de makkelijkste keuze voor het door Windows gedomineerde bedrijfsleven. Desondanks blijkt toch de helft van alle toestellen iOS te draaien. Qua besturingssystemen van zakelijke smartphones zijn er dan ook weinig verrassingen in 2018: Google Android en Apple iOS delen de markt zo ongeveer in tweeën.

Apple onttroont als nummer 1 leverancier zakelijke markt.
Apple onttroont als hoofdleverancier op de zakelijke markt.

Vorig jaar had Apple nog 42 procent van de markt in handen en volgde Samsung met 36 procent. De twee marktleiders op het gebied van smartphones hebben overige merken het afgelopen jaar verder teruggedrongen op de zakelijke markt. Zo hadden Microsoft, Nokia, Huawei, HTC, Motorola en Blackberry een jaar geleden nog een marktaandeel van ruim 19 procent. Dat aandeel is inmiddels teruggelopen tot minder dan 7 procent.

Klik/tap voor groter

Mobile Device Management

Steeds meer bedrijven gebruiken speciale softwareoplossingen voor het beheer van hun mobiele apparaten die binnen de organisatie worden gebruikt. De toepassing van mobile device management-oplossingen (MDM) steeg van 16 procent in 2016 naar 27 procent nu. Binnen de gezondheidszorg en het onderwijs is zelfs sprake van meer dan een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Bij overheidsorganisaties is de penetratiegraad van MDM-software met 53 procent verreweg het hoogst. Opvallend is dat in de bouw en bij transport en logistiek juist een daling te zien is in het gebruik van MDM-software.

Reageer op artikel:
Samsung onttroont Apple op zakelijke markt
Sluiten