Samsung onttroont Apple op zakelijke markt

Door: Night - 12 reacties
Apple Samsung smartphones

Voor het eerst sinds tijden moet Apple zijn naaste concurrent Samsung boven zich dulden op de Nederlandse zakelijke markt. Het zuid-Koreaanse merk heeft op dit moment het stokje van Apple overgenomen als meest populaire leverancier van zakelijke smartphones bij Nederlandse bedrijven.

Wel groei, maar minder als concurrent Samsung

Op dit moment neemt Samsung een kleine 49 procent voor zijn rekening van alle smartphones voor zakelijk gebruik die momenteel in omloop zijn. Apple staat nu op plaats twee met een marktaandeel van iets minder dan 45 procent. Met deze cijfers kwam data- en marketingbedrijf Computer Profile naar buiten.

Eerdere cijfers toonden aan dat dit ook al het geval bleek op de Belgische markt. De reden van Samsungs opmerkelijke groei lijkt de neergang van Microsoft. Waar één op de vijf zakelijke toestellen in 2015 nog van Microsoft was, is dat gekelderd naar 3,9 procent afgelopen jaar. “Het vrijgevallen marktaandeel is vooral naar Samsung gegaan”, stelt analist Erik van Gurp van Computer Profile. “Wij zagen dit al een tijdje aankomen.”

Bij vervanging van Windows telefoons lijkt het Google OS dus de makkelijkste keuze voor het door Windows gedomineerde bedrijfsleven. Desondanks blijkt toch de helft van alle toestellen iOS te draaien. Qua besturingssystemen van zakelijke smartphones zijn er dan ook weinig verrassingen in 2018: Google Android en Apple iOS delen de markt zo ongeveer in tweeën.

Apple onttroont als nummer 1 leverancier zakelijke markt.
Apple onttroont als hoofdleverancier op de zakelijke markt.

Vorig jaar had Apple nog 42 procent van de markt in handen en volgde Samsung met 36 procent. De twee marktleiders op het gebied van smartphones hebben overige merken het afgelopen jaar verder teruggedrongen op de zakelijke markt. Zo hadden Microsoft, Nokia, Huawei, HTC, Motorola en Blackberry een jaar geleden nog een marktaandeel van ruim 19 procent. Dat aandeel is inmiddels teruggelopen tot minder dan 7 procent.

Tabel
Klik/tap voor groter

Mobile Device Management

Steeds meer bedrijven gebruiken speciale softwareoplossingen voor het beheer van hun mobiele apparaten die binnen de organisatie worden gebruikt. De toepassing van mobile device management-oplossingen (MDM) steeg van 16 procent in 2016 naar 27 procent nu. Binnen de gezondheidszorg en het onderwijs is zelfs sprake van meer dan een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Bij overheidsorganisaties is de penetratiegraad van MDM-software met 53 procent verreweg het hoogst. Opvallend is dat in de bouw en bij transport en logistiek juist een daling te zien is in het gebruik van MDM-software.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Op ons bedrijf kreeg iedereen een Samsung.
  15 personen
  6 maand later
  6 hebben hem nog Nooit gebruikt (incl de 2 bazen)
  omdat onze iPhone veel beter werkt
  En het erp systeem niet werkt (cafca)
  Maar cafca werkt ook niet op iPhone

 • Profielfoto
  defores

  Ja maar de iPhone X is way over priced en dat is de grootste fout die Apple maakt.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  defores op 21 juli 2018 19:31
  Ja maar de iPhone X is way over priced en dat is de grootste fout die Apple maakt.

  Huh? dat heeft helemaal niets met dit onderwerp te maken. Ik ken maar weinig bedrijven die het topmodel als telefoon inzetten. Dus de X niet maar ook de SGS9 niet.

 • Profielfoto
  wbreeman

  Ook wij hebben samsung: wat een drama: onlogische menu structuur, automatische zooi apps op scherm waar je niet vanaf komt: en ontzettend traag! 3 x swipen om een telefoontje op te nemen… hoop heel snel weer terug naar de iphone… bij mij ligt de samsung id kast: gebruik mijn prive iphone

 • Profielfoto
  pannekoek

  de iPhone 6, en toen was het wel klaar ja.

 • Profielfoto
  Dashter

  Ruwepit op 21 juli 2018 19:45

  defores op 21 juli 2018 19:31
  Ja maar de iPhone X is way over priced en dat is de grootste fout die Apple maakt.

  Huh? dat heeft helemaal niets met dit onderwerp te maken. Ik ken maar weinig bedrijven die het topmodel als telefoon inzetten. Dus de X niet maar ook de SGS9 niet.

  Of het een grote impact heeft is een andere vraag, maar ik zou niet zeggen dat het helemaal niets met dit onderwerp te maken heeft.

  Het model smartphone van het werk stijgt meestal wel mee samen met je jobfunctie. Voor werknemers die hoger in de hiërarchie zitten is het topmodel vaak wel een optie. (En dus kan een te duur topmodel wel meespelen)

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Dit is eigenlijk niet te verstaan. Eender wie die een beetje ervaring heeft met MDM, weet wat voor een shit het is om Android devices te managen. iOS mag dan al duurder zijn in de topmodellen, het beheer ervan is fantastisch. Stabiel en uitgebreid.

 • Profielfoto
  Facundo

  Dit is eigenlijk niet te verstaan. Eender wie die een beetje ervaring heeft met MDM, weet wat voor een shit het is om Android devices te managen.

  Blijkbaar ligt het probleem toch bij jou. Ik ken geen mensen die het moeilijker vinden om Android te managen dan ios, en al helemaal niet voor wie ervaring heeft.

 • Profielfoto
  Loyd

  Probleem ligt bij de Samsung skin. Wij kregen die troep ook op het werk (galaxy J5). Wel bijna een hele week op 1 acculading maar dat is dan ook het enige positieve. Toch in de kast gegooid en de kleine cat gsm weer gepakt; tenslotte gaat het op het bellen

 • Profielfoto
  robinho96

  Waarom zijn er ook zoveel werkgevers die alleen maar Samsung of Apple voorzien? Kennen die geen andere merken zoals OnePlus, Huawei, Asus, Lenovo of Sony? Allemaal veel beter dan Samsung qua snelheid bij de goedkopere modellen…

 • Profielfoto
  Kevin

  Wij hebben ook allemaal een Samsung A5 op het werk. Het doet wat het moet doen: bellen. Voor de rest gebruik ik het hele ding niet. Nokia 3310 zou ook volstaan wat dat betreft.