Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 juli 2018

‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’

Apple vernieuwde onlangs de MacBook Pro en verdubbelde het aantal cores in de laptops. De 13-inch MacBook Pro was altijd een dual core, maar is nu een quad core. De 15-inch MacBook Pro kreeg zelfs zes cores. Wat gaat er echter met de Apple-laptops in de onderste (goedkopere) regionen gebeuren? Volgens geruchten komt er in het najaar een opvolger van de MacBook Air aan. Dat wordt ook een interessante vernieuwing.

Volgens onze Taiwanese collega’s van het Economic Daily News wordt de aankomende MacBook uitgerust met Intel-chips uit de Kaby Lake Refresh-serie. Dit zijn chips van de achtste generatie en het aantal cores is ook verdubbeld. Zo gaat de opvolger van de Air van twee naar vier cores.

Intel Kaby Lake Refresh

Het verhogen van het aantal cores is eigenlijk een beetje een noodgreep van Intel. De chipfabrikant heeft moeite om zijn productieproces te moderniseren en kleinere transistors te gebruiken, dus wordt het aantal cores als tussenstap verhoogd. De Kaby Lake Refresh-chips dateren uit het tweede kwartaal van 2017, dus eigenlijk krijg je straks een chip van een jaar oud in de nieuwe laptops.

Apple zou terug zijn gevallen op deze chips omdat de negende generatie chip, de Intel Coffee Lake, nog niet klaar is. Intel zou deze aanvankelijk in het tweede kwartaal van 2018 aan gaan bieden, maar dit is uitgesteld naar 2019. Dat is niet heel erg bezwaarlijk, want de Air gebruikt nu nog een vijfde generatie Intel Broadwell-chip uit 2015. Welke processor het ook wordt, het is sowieso een flinke vooruitgang.

Klik/tap voor groter.

MacBook met of zonder Air?

Hoe de opvolger van de MacBook Air gaat heten, is ook nog een groot raadsel. We weten momenteel niet of Apple de gedateerde behuizing en naam van de Air blijft houden, of met een nieuw ontwerp komt. De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar leent zich prima als opvolger van de Air, maar is momenteel nog te prijzig. Technisch gezien is deze laptop ook niet echt een Pro, want Apple gebruikt chips die identiek zijn aan die in de Air, alleen een paar generaties nieuwer.

Het zou dus goed kunnen dat de naam ‘Air’ dit jaar verdwijnt en we een MacBook en MacBook Pro krijgen. Dit gebeurde ook al bij de iPad en maakt de line-up een stuk logischer. Dat er aan nieuwe laptops wordt gewerkt, weten we al langer. Apple heeft eerder namelijk vijf nieuwe laptops aangemeld voor verkoop in de Euraziatische Economische Unie (EEU). De eerste twee hebben we al gezien, dat zijn namelijk de nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro met Touch Bar. Maar de laatste drie worden nog tot minimaal september verborgen gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’
Sluiten