Ontwikkelaars lezen je Gmail en Google is de schuldige

Dit is even schrikken. Gebruik je handige add-ons bij je Gmail-account? Dan kan het zijn dat externe bedrijven je mailbox hebben gescand en dat ontwikkelaars volledige e-mails hebben gelezen om hun software te verbeteren. Berichten aan klanten, collega’s of je geliefde wil je natuurlijk privé houden.

Volgens The Wall Street Journal houdt Google externe app-ontwikkelaars amper in de gaten. Als ze eenmaal toegang hebben tot je Gmail-account, kunnen ze de permissies die ze hebben om in je mailboxen te spieken. De mails kunnen daadwerkelijk gelezen worden door aanbieders van add-ons, wat uiteraard een ferme inbreuk is op je privacy.

E-mailberichten scannen en lezen

Een van de bedrijven die zich aan deze praktijken schuldig maakt is Return Path. Het bedrijf claimt de gegevens te gebruiken voor marketingdoeleinden. Waar hebben we dat eerder gehoord? Het bedrijf gebruikt een beproefde methode: geef gebruikers gratis handige add-ons en vraag alle permissies. Verzamelde data wordt vervolgens met 160 partners uitgewisseld. Op deze manier zijn al twee miljoen mailboxen gescand. Dit gebeurde automatisch en is uiteraard niet netjes, maar de medewerkers gingen nog een stapje verder. Zo’n 8000 mails zijn bekeken door medewerkers van Return Path. Een ander bedrijf, Edison Software, heeft ook honderden mails bekeken.

Gmail app ios
Klik/tap voor groter.

Return Path en Edison Software hebben geen toestemming aan gebruikers gevraagd voor het lezen van hun e-mail. De bedrijven hadden weliswaar toegang tot de mailbox van gebruikers, maar dit is eigenlijk alleen voor automatische processen. Volgens The Wall Street Journal heeft Google de ontwikkelaars echter geen stro breed in de weg gelegd en is er amper controle.

Toestemming intrekken

Google zegt iedere aanvraag van ontwikkelaars handmatig te controleren, maar de ontwikkelaar achter het CRM-systeem Contactually zegt daar echter nooit iets van gemerkt te hebben. Er is geen manier om te checken of jouw mailbox bij dit schandaal betrokken is, maar middels het permissies-deel van je Google-account kun je wel alle verleende toegang intrekken.

Reageer op artikel:
Ontwikkelaars lezen je Gmail en Google is de schuldige
Sluiten