Ongewenste gesprekken en SMS berichten als spam rapporteren in iOS 12

Door: Night - 6 reacties
iOS 12

Krijg je ook wel eens ongewenste telefoontjes uit Nigeria of SMS berichten met reclame? In Nederland hebben we het belregister, maar dat werkt niet voor buitenlandse afzenders. Apple wil dit in iOS 12 een halt toe roepen door een grote update toe te voegen voor het als spam markeren van spraakoproepen en SMS berichten.

Op de developer website van iOS12 staat omschreven hoe ontwikkelaars een ‘Ongewenste Communicatie’ toevoeging kunnen maken in hun apps. Het activeren ervan gebeurt door het activeren van een ‘Ongewenste Communicatie’ extensie in het Instellingen menu.

Na activering kunnen gebruikers naar links swipen op een regel in de ‘Recent’ tab in de Telefoon app. Er wordt dan een ‘Rapporteer’ optie getoond. In de Berichten app kunnen  SMS berichten met een swipe naar links of door lang op het tekstbericht drukken.

Als de gebruiker een bericht of gesprek heeft gemarkeerd als spam, moet de toevoeging in de app geactiveerd worden om extra gegevens van de gebruiker te verzamelen. Nadat dat is gebeurd kan de gebruiker beslissen of het nummer gerapporteerd of lokaal geblokkeerd moet worden. gebruikers kunnen overigens maar één ‘Ongewenste Communicatie’ extensie tegelijk activeren.

Spam rapportage
Spam rapportage

Alleen voor gesprekken en SMS berichten

Wat hierbij opvalt is dat het geen eigen optie van Apple is, maar in 3rd party apps geïmplementeerd dient te worden. De anti-spam functie werkt alleen bij telefoongesprekken en SMS berichten. Spam uit andere bronnen kon al eerder aan Apple gerapporteerd worden. Hiervoor wordt het mailadres [email protected] gebruikt. Voor spam dat via een iCloud mailadres binnenkomt dient [email protected] te worden gebruikt.

Er gaan geruchten dat Apple deze functie slechts heeft ingebouwd om een probleem op de Indiase markt te ondervangen. De Indiase overheid heeft smartphone leveranciers namelijk verplicht om deze optie mogelijk te maken. Tot nu toe was Apple erg huiverig hieraan toe te geven omdat hierbij ook gegevens van de ontvanger nodig zijn. Dat hierbij de privacy in het geding kwam zal ongetwijfeld tot het besluit hebben bijgedragen een eigen rapportage-functie in iOS 12 onder te brengen.

De nieuwe functie moet dus de weg effenen voor een spam rapportage app, die niet alleen aan India is toebedeeld.

Meer informatie over ‘Ongewenste Communicatie’ functie kun je nalezen op de Apple Developer pagina.

Meer iOS 12…

iOS 12
Liever geen publieke bèta installeren? Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Gisteren m’n iPhone opnieuw geïnstalleerd en er staat nu ineens iOS 12 op (met die opmeet-app). Ik heb zeker ergens aangegeven dat ik tester wil worden of zo?? Hij is wel lekker rap.

 • Profielfoto
  Night

  Wees blij. Betatesters ervaren dat de beta nu al stabieler en sneller is als iOS 11. En als straks de officiële versie uitkomt, kun je die eenvoudig over de beta installeren.

 • Profielfoto
  polansky

  Je kunt nu ook al telefoonnummers blokkeren dus echt nieuw is deze functie ook niet. Als ZZPer wordt je regelmatig gebeld voor die geweldige ‘deal’. Inderdaad wie mij belt voor zo’n ‘deal’ gaat al in de lijst ‘blokkeren’.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  En “onbekende nummers” daar kan je weer niets mee.

  Dat schiet niet op!!

 • Profielfoto
  Night

  Dat is een persoonlijke oplossing. Deze optie gaat veel verder. Andere gebruikers zullen ook niet meer gebeld kunnen worden door gerapporteerde nummers. Dit werkt samen met de telecomproviders. Volgens mij kunnen dan zelfs nummers zonder beller-ID geweerd worden.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Pfff….In de 4-de alinea: “Dat is gebeurT!”

   

  Nee…. Dat is gebeurD!