Netflix gaat recensies van kijkers schrappen

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Netflix is zijn beoordelingssysteem drastisch aan het versimpelen. Vorig jaar werd de mogelijkheid om één tot vijf sterren gegeven vervangen door een duimpje omhoog of duimpje omlaag en nu moeten recensies van kijkers eraan geloven.

De kans is aanwezig dat je niet wist dat het mogelijk om was om een recensie van een film of serie te schrijven. De streamingdienst heeft de optie namelijk nooit in zijn mobiele applicaties geïmplementeerd. Het was alleen in de browser mogelijk om een recensie achter te laten of beoordelingen van anderen te bekijken.

Recensies werden weinig gebruikt

Netflix heeft een e-mail gestuurd naar alle gebruikers die het afgelopen jaar een recensie hebben geschreven. De streamingdienst laat weten dat de geschreven reviews op 30 juli zullen verdwijnen. De reden is dat er maar weinig gebruik werd gemaakt van de recensies. Het was volgens de dienst daarom niet langer nuttig om ze te behouden.

Dit is natuurlijk tweeledig. Als de mogelijkheid niet in de apps is geïntegreerd, zullen maar weinig gebruikers de recensies ontdekken en gebruiken. Een voorbeeld: Orange Is the New Black heeft in totaal 106 Nederlandstalige recensies en 125 gebruikers hebben een review als nuttig gemarkeerd. Is dat te weinig? Volgens Netflix wel.

Netflix recensies
Klik/tap voor groter.

Vanaf 30 juli alleen nog duim omhoog of omlaag

Wij vermoeden dat het feit dat de recensies niet gemodereerd waren ook een rol speelt. Daardoor waren niet alle reviews van hoge kwaliteit. Zo kwam het regelmatig voor dat er afgegeven werd op een acteur of een serie afgekraakt werd wegens een bepaalde politieke stroming die de overhand zou hebben. Hoe dan ook, in de toekomst is het dus alleen ? of ? en vertrouwen op het algoritme. Of gewoon IMDB naast open Netflix houden. Gelukkig worden er ook dingen toegevoegd. Zoals nieuwe opties voor snelle bediening in de app van de streamingdienst.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Nooit gebruikt zal het ook niet missen.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Waarom laten ze niet de IMDB rating zien?

 • Profielfoto
  Wimusia

  Pokerface op 3 juli 2018 09:57
  Waarom laten ze niet de IMDB rating zien?

  Precies!

 • Profielfoto
  polansky

  Duim omhoog en duim omlaag werkt prima!
  Sinds die tijd krijgen wij veel relevantere series en docu’s te zien.

  De sterrenwaardering was waardeloos. Leuk voor een algemene indruk (en dat nodigt inderdaad uit om iets sneller te gaan kijken), maar het zegt weinig over je eigen interesses.

 • Profielfoto
  polansky

  Pokerface op 3 juli 2018 09:57
  Waarom laten ze niet de IMDB rating zien?

  Omdat die niets zegt over het gepersonaliseerd kunnen aanbieden van films en docu’s waar jouw interesses liggen. Als een kudde schapen kijken we dan naar die films met een hoge waardering en omdat het al een hoge waardering heeft, geef jij ook sneller een hoge waardering.

  Eigenlijk een waardeloos systeem als je wat nieuws wilt ontdekken binnen je eigen interessegebied.

 • Profielfoto
  SvS

  polansky op 3 juli 2018 10:45

  Pokerface op 3 juli 2018 09:57
  Waarom laten ze niet de IMDB rating zien?

  Omdat die niets zegt over het gepersonaliseerd kunnen aanbieden van films en docu’s waar jouw interesses liggen. Als een kudde schapen kijken we dan naar die films met een hoge waardering en omdat het al een hoge waardering heeft, geef jij ook sneller een hoge waardering.

  Eigenlijk een waardeloos systeem als je wat nieuws wilt ontdekken binnen je eigen interessegebied.

  Juist, een film wat daar een mager zesje kreeg of iets lager, kun JIJ wel erg mooi en goed vinden, is mijn eigen ervaring.

 • Profielfoto
  whaha

  Goed nieuws dus eigenlijk, hoe vreemd misschien ook.

 • Profielfoto
  puccini

  Die recessies zijn zo persoonlijk daar heb je niet zoveel aan.

   

 • Profielfoto
  puccini

  recensies:-)