Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 3 juli 2018

Netflix gaat recensies van kijkers schrappen

Netflix is zijn beoordelingssysteem drastisch aan het versimpelen. Vorig jaar werd de mogelijkheid om één tot vijf sterren gegeven vervangen door een duimpje omhoog of duimpje omlaag en nu moeten recensies van kijkers eraan geloven.

De kans is aanwezig dat je niet wist dat het mogelijk om was om een recensie van een film of serie te schrijven. De streamingdienst heeft de optie namelijk nooit in zijn mobiele applicaties geïmplementeerd. Het was alleen in de browser mogelijk om een recensie achter te laten of beoordelingen van anderen te bekijken.

Recensies werden weinig gebruikt

Netflix heeft een e-mail gestuurd naar alle gebruikers die het afgelopen jaar een recensie hebben geschreven. De streamingdienst laat weten dat de geschreven reviews op 30 juli zullen verdwijnen. De reden is dat er maar weinig gebruik werd gemaakt van de recensies. Het was volgens de dienst daarom niet langer nuttig om ze te behouden.

Dit is natuurlijk tweeledig. Als de mogelijkheid niet in de apps is geïntegreerd, zullen maar weinig gebruikers de recensies ontdekken en gebruiken. Een voorbeeld: Orange Is the New Black heeft in totaal 106 Nederlandstalige recensies en 125 gebruikers hebben een review als nuttig gemarkeerd. Is dat te weinig? Volgens Netflix wel.

Klik/tap voor groter.

Vanaf 30 juli alleen nog duim omhoog of omlaag

Wij vermoeden dat het feit dat de recensies niet gemodereerd waren ook een rol speelt. Daardoor waren niet alle reviews van hoge kwaliteit. Zo kwam het regelmatig voor dat er afgegeven werd op een acteur of een serie afgekraakt werd wegens een bepaalde politieke stroming die de overhand zou hebben. Hoe dan ook, in de toekomst is het dus alleen ? of ? en vertrouwen op het algoritme. Of gewoon IMDB naast open Netflix houden. Gelukkig worden er ook dingen toegevoegd. Zoals nieuwe opties voor snelle bediening in de app van de streamingdienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix gaat recensies van kijkers schrappen
Sluiten