Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2018

Machtsmisbruik Android: Google krijgt recordboete van EU

De Europese Commissie heeft Google een recordboete van 4,34 miljard euro opgelegd wegens inbreuk op de antitrustwetgeving. De zoekgigant maakt sinds 2011 misbruik van zijn machtspositie met Android en legt fabrikanten en mobiele providers beperkingen op die niet door de beugel kunnen.

Het is niet de eerste boete die Google van de EU krijgt. Vorig jaar moest de zoekgigant namelijk ook al 2,42 miljard euro aan Brussel overmaken wegens misbruik van zijn machtspositie op het gebied van prijsvergelijkingen. De boete van vandaag gaat over drie zaken rondom Android.

Android zat op drie punten fout

De EU is van mening dat de zoekgigant de mededingingsregels op drie punten heeft overtreden. Allereerst door additionele eisen aan het gebruik van de Google Play Store te koppelen. Het bedrijf van Sundar Pichai eist dat fabrikanten die de Play Store willen gebruiken, ook apps als Google Search en de Chrome-browser installeren. Daarnaast mogen fabrikanten geen eigen, op Android gebaseerde concurrerende besturingssystemen maken. Anders raken ze hun licentie op de Play Store kwijt. Tenslotte betaalde het bedrijf grote fabrikanten en mobiele providers voor het vooraf installeren van de Google Zoeken-app op hun apparaten.

Mededingingscommissaris Margrethe Vestager zegt dat Google er met Android-apparaten en de betalingen aan fabrikanten en providers voor heeft gezorgd dat iedere concurrent bij voorbaat kansloos was. De Europese Commissie ziet dit als een ernstige overtreding op de antitrustwetgeving. Het beperken van afsplitsingen van Android zou er bovendien voor zorgen dat andere zoekdiensten geen deals met telefoonfabrikanten konden sluiten.

Mededingingscommissaris Margrethe Vestager leidde het onderzoek naar machtsmisbruik met Android – Klik/tap voor groter.

Google gaat in beroep

De zoekgigant gaat in hoger beroep en heeft zijn bezwaren inmiddels in een blogpost uiteengezet. Volgens de zoekgigant heeft Android voor meer keuze gezorgd voor alle consumenten. Het bedrijf benoemt een levendige markt met veel fabrikanten die zorgen voor snelle innovatie en lagere prijzen.

De zoekgigant is voorlopig nog niet van de EU af. Er loopt namelijk ook een onderzoek naar Google’s dominantie in de markt voor online advertenties. Dat loopt nog, maar Sundar Pichai kan zijn borst nat maken.

Reageer op artikel:
Machtsmisbruik Android: Google krijgt recordboete van EU
Sluiten