Reparatieprogramma: oude MacBook krijgt geen verbeterd toetsenbord

Door: Night - 13 reacties
MacBook Pro 2019

Onlangs erkende Apple dat er problemen zijn met de toetsenborden van de 12-inch MacBook en MacBook Pro. Daarom startte het bedrijf een reparatieprogramma. Het toetsenbord van gebruikers die te maken hebben met letters die onverwacht herhalen of helemaal niet verschijnen wordt gratis vervangen.

Inmiddels is duidelijk dat de oorzaak stof en vuil dat zich onder de toetsen nestelt is. In de vorige week uitgebrachte MacBook Pro (mid 2018) heeft Apple dit probleem proberen aan te pakken met een extra laagje rondom de toetsen.

Nieuwe MacBook, beter toetsenbord

Met deze gedachte in het achterhoofd werd gehoopt dat toetsenborden van oude Apple-laptops vervangen zouden worden door het nieuwe, beter beschermde toetsenbord dat in de MacBook Pro 2018 wordt gebruikt.

Navraag bij Apple Stores en andere servicepunten leert echter dat dit niet het geval is. De nieuwe, derde generatie toetsenborden zijn en blijven exclusief voorbehouden voor de MacBook Pro uit 2018. Het is goed mogelijk dat het verbeterde ontwerp niet compatibel is met de MacBook Pro uit 2016 en 2017. Het maakt tenslotte deel uit van een groter geheel, namelijk de ‘topcase’. Hierin zit onder andere een batterij gelijmd en die wijkt bij de nieuwe laptops iets af.

MacBook toetsenbord
Een siliconenlaagje moet zorgen dat stof en ander vuil het toetsenbord niet binnen kan dringen – Klik/tap voor groter.

Dweilen met de kraan open

We hopen echter wel dat Apple de betrouwbaarheid van het oudere toetsenbord stilletjes heeft verbeterd. Het is namelijk niet erg zinvol om defecte toetsenborden te vervangen door exemplaren die hetzelfde euvel kunnen vertonen. (Zie ook → Video toont hoe kwetsbaar het MacBook-toetsenbord is)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja lekker zeg, ik wil een definitieve oplossing voor mjjn problemen met dat rot butterfly toetsenbord. Apple neem je verantwoordelijkheid eens en los het op. Toetsen beetje losmaken en schoonmaken lost de oorzaak niet op. Ben al 2x geweest en heb nog steeds problemen met vastzittende toetsen.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ik heb gelukkig geen problemen met het toetsenbord, maar ik vind dat appel die mensen met toetsenbord problemen moet compenseren of een niet MacBook moet geven zo’n duur MacBook moet gewoon goed zijn PUNT!!

 • Profielfoto
  MEEUW

  nou we moeten maar eerst afwachten of kitrandje helpt:P

 • Profielfoto
  McMeller

  Er wordt zoveel over dat toetsenbord geschreven dat je de indruk zou krijgen dat bijna elke gebruiker problemen heeft. Dat schrikt ook nieuwe kopers af. Ik heb twee stuks van de 2016-variant in gebruik gehad, gebruik momenteel een 2017-variant, ken een man of tien met vlindertoetsenborden, en hoor geen enkele klacht. Daarmee ontken ik het probleem niet, net als dat Apple dat niet doet, maar stop toch eens met alles zo uit zijn verband te trekken.

  Maar goed, dat is van alle tijden. Toen ik destijds tientallen iPhone 6-toestellen per week verkocht, heb ik welgeteld één klant teruggezien omdat hij krom was geworden. Online leek het alsof er bijna geen iPhone 6 recht bleef.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @mcmeller ik kan niets met je verhaal. Ik heb 1 MBP die niet goed is en ik wil alleen dat het probleem verholpen wordt of is dat teveel gevraagd bij een laptop van €2800? Hoezo uit zijn verband trekken? Niemand in deze posting zegt dat iedereen dit probleem heeft.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik ben benieuwd hoe lang het reparatie programma geldt. Want daarna is de Macbook dus min-of-meer waardeloos voor verkoop op Marktplaats, of überhaupt zelfs afgeschreven. Hetzelfde doet Apple met de Staingate (vlekken op het scherm) bij generatie 2012 – 2015 Macbooks. Ook daar worden schermen vervangen met onverbeterde schermen. Echt heel raar.

 • Profielfoto
  Loyd

  Tja wie wil die rommel nog kopen niemand toch

 • Profielfoto
  THX-1138

  De laatste kwalitatief steengoede MacBook Pro stamt alweer uit 2015. Met het nieuws over het zgn. vernieuwde versie van het MBP keyboard, hang ik definitief de MBP aan de wilgen en ga ik voor de iPad Pro.

 • Profielfoto
  McMeller

  @lordoftheflatbush Je probleem wordt toch ook opgelost? Volgens mij is de zaak dan afgedaan. Ik denk de afgelopen week op 4-5 websites zo’n 15 berichten gelezen te hebben waar het probleem wordt aangehaald. Dat wekt de indruk dat het veel meer voorkomt dan daadwerkelijk het geval is.

 • Profielfoto
  ossccar

  @Henk Jan de Bruijn

  Precies dat, 4 jaar, wie wil nu een laptop overnemen met een toegegeven ontwerp euvel.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @mcmeller ik ben inmiddels 2x bij apple langs geweest en mijn probleem is NIET opgelost. Toetsen losmaken en beetje schoonmaken is geen oplossing voor een ontwerpfout.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Henk Jan de Bruijn op 16 juli 2018 21:25
  Ik ben benieuwd hoe lang het reparatie programma geldt. Want daarna is de Macbook dus min-of-meer waardeloos voor verkoop op Marktplaats, of überhaupt zelfs afgeschreven. Hetzelfde doet Apple met de Staingate (vlekken op het scherm) bij generatie 2012 – 2015 Macbooks. Ook daar worden schermen vervangen met onverbeterde schermen. Echt heel raar.

  Het reparatieprogramma duurt tot vier jaar na aankoop. Je kunt discussiëren of een apparaat na vier jaar kan worden afgeschreven. Apple vind in ieder geval van wel. Na vijf jaar na de stop van de verkoop van een model zijn de apparaten sowieso vintage geworden, hetgeen betekent dat de onderdelen niet meer worden geleverd en reparaties daarmee niet meer mogelijk zijn. Dit is al vele jaren zo. Je hebebt in ieder geval nog minimaal twee jaar een mooi vervangingsprogramma en, mits particulier aangekocht bij Apple zelf, tot 5 jaar consumentenrecht in Nederland.

  Voor de rest vind ik de nieuwswaarde van het artikel nihil. Apple vervangt bij vrijwel alle vervangingsprogramma’s defecte componenten met dezelfde componenten. Dit was zo met de diverse videokaarten, het coating probleem en nu ook dit. De reden is simpel: gemiddeld genomen zal het percentage apparaten dat het defect opnieuw vertoont binnen afzienbare tijd heel laag liggen. Uitzonderingen daargelaten (en als er miljoenen units van iets worden verkocht, heb je logischerwijze ook altijd een hoop van die uitzonderingen, in b4 “ja,maar het internet staat er vol mee”), komt het probleem ofwel helemaal nooit voor ofwel is het na één vervanging opgelost.

 • Profielfoto
  Q-collective

  lordoftheflatbush op 18 juli 2018 02:19
  @mcmeller ik ben inmiddels 2x bij apple langs geweest en mijn probleem is NIET opgelost. Toetsen losmaken en beetje schoonmaken is geen oplossing voor een ontwerpfout.

  De toetsen worden ook niet losgemaakt. Dit is namelijk vrijwel onmogelijk zonder de toetsen af te breken. De hele topcase, inclusief toetsenbord en batterij, wordt vervangen.