MacBook Pro 2018: True Tone ook op externe schermen

Door: Night - 3 reacties

We blijven maar nieuwe details over de vorige week onthulde MacBook Pro (mid 2018) ontdekken. Hier is een kleinigheidje dat een beetje ondergesneeuwd werd door de feestvreugde bij het vroegtijdig verschijnen van de nieuwe laptops. Dat is dat de nieuwe MacBook Pro de True Tone-functie nu ook kan delen met enkele externe schermen.

Wat is True Tone?

True Tone kennen we al langer, op bijvoorbeeld de iPhone en iPad. Het zorgt ervoor dat het beeld rustiger is voor je ogen door de kleur subtiel aan te passen aan het omgevingslicht. Bij kunstlicht zal het computerbeeld er gauw blauwig uitzien. True Tone zorgt er dan voor dat de kleur iets warmer wordt. Bij heel koel omgevingslicht, zoals daglicht, zal het tegenovergestelde gebeuren.

Het komt erop neer dat getracht wordt de kleur wit op het scherm er hetzelfde uit te laten zien als een vel wit papier in dezelfde omgeving. Dit heeft echter wel zijn weerslag op de kleurechtheid. Kleurkritiek werk, zoals het aanpassen van foto’s, wil je dus niet doen met True Tone ingeschakeld. Algemeen werk zoals het lezen van tekst of surfen op het web zal juist een veel fijnere ervaring zijn.

Apple True Tone
True Tone matcht de kleurtemperatuur met het omgevingslicht – Klik/tap voor groter.

True Tone op de MacBook Pro 2018

Apple geeft op een support pagina aan dat de techniek ook werkt op een aantal externe schermen als die zijn aangesloten op de nieuwe MacBook. Vermoedelijk worden hiervoor de sensors van de MacBook Pro gebruikt. Dat zou betekenen dat het niet werkt als de laptop is dichtgeklapt. Daar moet je dus wel even rekening mee houden.

True Tone werkt helaas maar op een paar externe beeldschermen. Niet geheel onverwacht zijn dat de schermen die samen met, of door Apple zelf zijn gemaakt: het Apple Thunderbolt Display (niet meer leverbaar), het LG UltraFine 5K scherm en de kleinere LG UltraFine 4K.

MacBook Pro 2018 met True Tone op LG scherm
Klik/tap voor groter.

Meer MacBook Pro 2018

We hebben de afgelopen dagen intensief geschreven over de MacBook Pro 2018. Deze artikelen wil je niet missen:

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Ik vraag mij af hoeveel mensen deze feature nou echt weten te waarderen.

 • Profielfoto
  error

  Fun fact: ik sluit zojuist een MacBook Pro (2018) aan op mijn externe Dell P2715Q scherm (27″/4K – uitgebracht in 2014) en True Tone wordt door de MacBook ook doorgezet naar dit scherm. Niet alleen LG dus.

  Ik zou wel een optie waarderen om dit te kunnen beheren: dus True Tone wel aan op mijn MacBook en niet aan op mijn externe scherm. Momenteel is het aan of uit voor beide schermen.

  Voorlopig laat ik het even aan staan. Wel aangenamer voor de ogen.

 • Profielfoto
  error

  True Tone werkt uiteraard alleen als de klep van de MacBook Pro is geopend.