Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juli 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe MacBook Pro heeft ondersteuning voor ‘Hey Siri’

Er blijkt een leuk easter egg in de nieuwe MacBook Pro (mid 2018) die Apple woensdag onthulde te zitten. Op de laptop luistert Apple’s virtuele assistent Siri net als op een iPhone, iPad en HomePod altijd naar het commando ‘Hey Siri’. Siri is sinds macOS Sierra op de Mac beschikbaar, maar voorheen liet de assistent zich alleen handmatig oproepen.

Apple licht toe dat de T2-chip die in de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar zit ervoor zorgt dat Siri altijd klaar is om vragen te beantwoorden. Deze door Apple zelf gemaakte chip werkt naast de Intel-chip van de MacBook en heeft een aantal eigen taken.

‘Hey Siri’ op MacBook Pro met Touch Bar

Bij het voor de eerste keer opstarten van de MacBook wordt je net als op iOS gevraagd om een paar keer ‘Hey Siri’ te zeggen. Zo herkent de Mac je stem. Door Bluetooth onderhandelen Apple-apparaten in huis zelf welk apparaat je verzoek moet beantwoorden. Als je achter je MacBook zit zal dat dus de Mac zijn, maar als je met je iPhone door de kamer loopt, is dat je iPhone. Siri kan niet op alle apparaten hetzelfde. Zo is het niet mogelijk om op macOS een timer te zetten, maar op iOS kun je weer niet naar bestanden zoeken.

Mogelijk door Apple’s T2-chip

De Siri-functie is mogelijk omdat de MacBook Pro 2018 een Apple T2-chip heeft. Opmerkelijk is dat dit niet de eerste Mac met een T2-chip is. De echter kenner weet het: de iMac Pro heeft dezelfde chip. Gek genoeg laat Siri zich op de iMac Pro niet oproepen. Of dat nog met een software-update komt is onduidelijk. De iMac Pro beschikt over slechts één microfoon, terwijl de nieuwe MacBook Pro er maar liefst drie aan boord heeft. Mogelijk zijn meer microfoons nodig om betrouwbaar te kunnen reageren op ‘Hey Siri’.

De Apple T2-chip doet overigens veel meer dan alleen Siri regelen. Zo is de chip ook verantwoordelijk voor het aansturen van de webcam, het veilig opstarten van de computer, het versleutelen van de SSD en het bewaren van met Touch ID gescande vingerafdrukken.

Apple T2-chip Mac 16x9
Klik/tap voor groter.

Siri wordt nuttiger op de Mac

Dat Siri altijd luistert op de MacBook Pro komt goed van pas, want de virtuele assistent wordt in macOS 10.14 Mojave een stuk nuttiger. Siri kon altijd al bestanden openen, muziek afspelen, foto’s tonen en e-mails aanmaken. Straks komt daar het bedienen van HomeKit-apparaten en het tonen van wachtwoorden uit je sleutelhanger bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuwe MacBook Pro heeft ondersteuning voor ‘Hey Siri’
Sluiten