Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Snelste MacBook Pro 2018 beperkt door hitteproblemen’

De nieuwe 15-inch MacBook Pro kan worden uitgerust met een Intel Core i9-processor. Deze bloedsnelle chip heeft maar liefst zes cores op maximaal 4,8 GHz. Dat zorgt op papier en in korte benchmarks voor indrukwekkende resultaten, maar in de praktijk kan het tegenvallen.

Dat is in ieder geval de observatie van YouTuber Dave Lee. Hij testte de nieuwe i9 MacBook Pro met een aantal zware grafische applicaties. Daarbij kon de laptop de processor niet koel genoeg houden, waardoor de kloksnelheid aanzienlijk teruggezet moest worden. Dit fenomeen heet ‘thermal throttling’.

MacBook Pro met i9-chip

Alle processors zijn ontworpen om hun prestaties aan hun temperatuur aan te passen, een standaardbeveiliging om oververhitting te voorkomen. Dit fenomeen is bekend en vormt op zichzelf geen probleem. Wat er mis is met de nieuwste generatie 15-inch MacBook Pro is dat de i9-processor al erg snel wordt afgeremd omdat de maximaal toegestane temperatuur wordt bereikt.

Volgens Lee kan de i9-processor in veel gevallen zelfs zijn basisfrequentie van 2,9 GHz niet behouden. Tijdens het transcoderen van een video met Adobe Premiere Pro schakelde de chip terug naar slechts 2,2 GHz om een ​​acceptabele temperatuur te houden. De temperatuur was op dat moment al ongeveer 91 graden, wat al hoog is, want volgens Intel is 100 graden de maximale temperatuur die de chip kan hebben. Laten we het maar niet hebben over Turbo Boost, een functie die de frequentie gedurende een beperkte tijd verhoogt.

Klik/tap voor groter.

Impact op prestaties

De oorzaak lijkt voor de hand te liggen. Het koelsysteem van Apple kan de i9-processor niet op een temperatuur houden waarbij de maximale prestaties worden geleverd. Door de thermal throttling duurde het exporteren van een 4K-video in Final Cut Pro zelfs vier minuten langer dan bij een i7-MacBook uit 2017. Het bewijs? Als de Mac in een vriezer wordt gelegd, zijn de prestaties veel beter. Dan is de nieuwe MacBook Pro met i9-processor veel sneller dan het model uit 2017.

Natuurlijk gaat het hier om één test van één YouTuber, dus het is nog te vroeg om een conclusie te trekken. Het lijkt er echter op dat alle Intel i9-chips van de 8e generatie problematisch zijn. Andere fabrikanten van laptops gebruiken de chips al langer en berichten over afgenomen prestaties als gevolg van hoge temperaturen zijn overal terug te vinden. Dit is zelfs zo in computers die dikker zijn en een veel krachtiger koelsysteem hebben dan de dunne MacBook Pro.

In de vriezer gaat de MacBook met i9 wel heel hard – Klik/tap voor groter.

Is de Core i9 (een upgrade van € 340,-) een verstandige keuze? We hebben nog niet genoeg perspectief om deze vraag te beantwoorden, maar deze eerste resultaten zijn niet erg bemoedigend. Als je een 15-inch MacBook Pro wil kopen en twijfelt over de configuratie, is het waarschijnlijk het beste om even te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.