Dataherstel op nieuwe MacBook Pro (mid 2018) onmogelijk

Door: Night - 19 reacties
MacBook Pro 2018

De nieuwe MacBook Pro (mid 2018) zit vol verrassingen. Positief en negatief. Vandaag hadden we een positieve verrassing, maar hier is een nieuwe, negatieve verrassing. Het blijkt onmogelijk te zijn om data te herstellen van de interne SSD als het moederbord defect raakt.

Bij de MacBook Pro met Touch Bar uit 2016 en 2017 was het herstellen van data niet onmogelijk, maar vooral moeilijk. Dat komt omdat de flashopslag op het moederbord gesoldeerd zat. Apple had een speciale tool die serviceproviders in staat stelde om de data te herstellen, als de SSD niet kapot was.

Geen data recovery port op MacBook Pro 2018

De tool die Apple hiervoor gebruikte, werd aangesloten op de zogenaamde Data Recovery Port van de MacBook Pro. En tot onze grote verbazing is die poort van het moederbord van de nieuwe MacBook Pro verdwenen. Er is dus geen mogelijkheid om data te herstellen van een MacBook Pro 2018 met een defect moederbord.

Waarom heeft Apple deze poort geschrapt? De vermoedelijke oorzaak is de T2-chip in de MacBook. Die zorgt ervoor dat alle data op de SSD versleuteld wordt. Als het mogelijk zou zijn om data alsnog terug te halen, zou dat de functie van de versleuteling volledig teniet doen. Bij een defect moederbord is alleen versleutelde data van de SSD te halen en dat is weinig zinvol. Apple lijkt dus de veiligheid van de data te verkiezen boven de mogelijkheid tot herstel.

MacBook pro data recovery port
De Data Recovery Port is niet meer aanwezig op het moederbord van de nieuwe MacBook Pro – klik/tap voor groter.

Apple communiceert in een interne richtlijn voor reparateurs dat klanten geadviseerd dienen te worden om regelmatig back-ups te maken met Time Machine om zo hun data veilig te stellen. Dat laatste is iets dat wij eigenlijk iedereen al adviseren: zorg altijd voor een goede back-up op een aparte schijf. Zeker bij een nieuwe MacBook.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  Ik heb toch alles op de Cloud staan dus dat maakt niet uit.

 • Profielfoto
  Papjes

  Backup terughalen van Time Capsule gaat ook vaak fout! Wat moet je dan?

 • Profielfoto
  Imade

  fgeer op 23 juli 2018 14:07
  Backup terughalen van Time Capsule gaat ook vaak fout! Wat moet je dan?

  Ik heb daar nooit problemen mee gehad…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Lijkt mij toch niet zo’n big deal. Buiten de occasionele stommiteit een bestand te overschrijven met wat extra werk en gesakker tot gevolg heb ik op 30 jaar Applegebruik nog nooit data moeten herstellen. Maar ik heb wel de indruk dat de jongere generatie al wat slordiger is met het backuppen of elders opslaan van data (foto’s bv.).

 • Profielfoto
  Koezel

  bartvdv op 23 juli 2018 14:23
  Lijkt mij toch niet zo’n big deal. Buiten de occasionele stommiteit een bestand te overschrijven met wat extra werk en gesakker tot gevolg heb ik op 30 jaar Applegebruik nog nooit data moeten herstellen. Maar ik heb wel de indruk dat de jongere generatie al wat slordiger is met het backuppen of elders opslaan van data (foto’s bv.).

   

 • Profielfoto
  Koezel

  Daar ging iets fout. Ik wilde reageren op Bartvdv. Dan maar even zo.

  Je slaat de spijker op zijn kop. Ik maak het mee bij familie en kennissen met schoolgaande kinderen. Het boeit ze niet. Zo verliezen ze soms belangrijke werkstukken voor school enz. En met de tegenwoordige cloudmogelijkheden is het zo makkelijk.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik wist niet eens dat die dataport bestond. Dus zo negatief is het niet, want er veranderd niks in mijn verwachtingen. Je bent en blijft verantwoordelijk voor je eigen data.

 • Profielfoto
  aaa

  Het wordt tijd dat ik stop met macbook’s kopen.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Imade op 23 juli 2018 14:20

  fgeer op 23 juli 2018 14:07
  Backup terughalen van Time Capsule gaat ook vaak fout! Wat moet je dan?

  Ik heb daar nooit problemen mee gehad…

  Een antwoord waar de Imade niet veel mee kan.

  Mijn advies aan Imade is om niet alleen op TimeMachine te vertrouwen als het om belangrijke data gaat. Maak een extra backup (of een deel ervan) in de cloud of op een extra externe schijf.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Honderden backups teruggehaald via TM, de paar keer dat het mis ging was het handmatig terug te zetten. Toch altijd een extra backup of een Cloud regelen!

 • Profielfoto
  polansky

  Wat is het probleem? Als je verstandig bent heb je een backup, dan is zo’n noodgreep ook helemaal niet nodig.

 • Profielfoto
  polansky

  Reactie verwijderd door Moderator.
  Reden: voldoet niet aan de hier gewenste sociale omgangsvormen.

  Night

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  fgeer op 23 juli 2018 14:07
  Backup terughalen van Time Capsule gaat ook vaak fout! Wat moet je dan?

  CCC dus, 1000x betrouwbaarder dan TM

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Koezel, mijn neefjes zijn dan toch wel wat pienterder.

  @Night, haha goed gedaan!

 • Profielfoto
  Frans

  Hoezo ‘negatieve verassing’? Ik vind het juist een grote plus dat ik er zeker van kan zijn dat mijn data niet meer uit te lezen is als mijn (defecte) moederbord op een of andere manier in handen van een ander komt.

  Natuurlijk heb ik van al mijn data een backup. Drie zelfs, twee thuis (TM en een ChronoSync cloon) en één buitenshuis (die regelmatig gewisseld wordt). Hele belangrijke zaken staan ook nog eens in een Cloud, soms zelf in verschillende.

  Ik ben nog nooit iets kwijt geraakt, ondanks meerdere harddisk crashes, en heb ook nog nooit problemen gehad iets van TM terug te zetten.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Frans op 23 juli 2018 19:36
  ,,,mijn data niet meer uit te lezen is als mijn (defecte) moederbord op een of andere manier in handen van een ander komt.

  ]Hele belangrijke zaken staan ook nog eens in een Cloud, soms zelf in verschillende.

   

  :D hahaha

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ja, de generatie van tegenwoordig…;-)

   

 • Profielfoto
  McJohn

  Je zou echt schrikken als je verneemt hoeveel mensen geen aandacht geven aan een backup systeem. Mijn oom bv is echt koppig en ondanks mijn advies blijft hij dit straal negeren en volhard hij in zijn eigen wijsheid. Nochtans is het bij macOS kinderlijk simpel, maar toch negeren veel mensen dit.

   

  Ik gebruik/adviseer altijd een offsite backup (met externe HDD/SSD dus) in combinatie met een ongelimiteerde online backup (bv. BackBlaze, Carbonite…etc). Over dat laatste hebben véél mensen nog hun twijfels inzake veiligheid. Maar Fakebook is véél gevaarlijker dan online backup imho.

 • Profielfoto
  Frans

  Over dat laatste hebben véél mensen nog hun twijfels inzake veiligheid.

  Binnen een, met een sterk wachtwoord, encrypted disk image is je data voldoende beveiligd.

  (Of dacht jij van niet? MEEUW?)