MacBook Pro 2018: T2-chip zorgt voor vastlopers
Door: Raymon Mens - 24 reacties
Het zit de nieuwe MacBook Pro (mid 2018) niet mee. Apple heeft de laptop van zijn eigen T2-chip voorzien en dat heeft voordelen, maar ook nadelen. De chip ontlast de Intel-processor bij taken zoals versleuteling van bestanden en het aansturen van de webcam, maar zorgt ook voor crashes, vastlopers en kernel panic.
Kernel panic is het ergste dat kan gebeuren op een computer of laptop. Het is een spontane vastloper waarbij een scherm verschijnt dat suggereert opnieuw op te starten. In Windows-termen zou het een blue screen of death worden genoemd.
BridgeOS voor MacBook Pro 2018 niet stabiel
Met de T2-chip wilde Apple eigenlijk meer stabiliteit en veiligheid bieden. De Intel-processor hoeft zich niet meer bezig te houden met zaken als het opstarten, aansturen van de audio, versleutelen van de SSD en het opslaan van je vingerafdruk. De praktijk is anders. De T2-chip draait op Bridge OS en dat blijkt nog een beetje instabiel. Er treden vooral bij het in- of uit sluimerstand gaan problemen op. Ook het gebruik van adapters en verloopjes zou vaak een crash of kernel panic veroorzaken.

De MacBook Pro 2018 is de tweede Mac met een T2-chip, want de iMac Pro had ‘m eerder al. Ook deze Mac kampt met regelmatige crashes en kernel panics. In de crashrapporten wordt steevast Bridge OS als oorzaak vermeld.
Apple stelt radicale oplossing voor
Apple is zich bewust van de problemen en lijkt actief aan een oplossing te werken. Getroffen gebruikers melden dat het aantal crashes sinds de laatste macOS-update aanzienlijk is afgenomen. Toch is het probleem nog lang niet helemaal opgelost. Apple stelt dan ook een radicale oplossing voor: macOS dient volledig opnieuw geïnstalleerd te worden, daarna dienen File Vault en Power Nap uitgeschakeld te worden. De meeste professionals zullen echter niet op een dergelijke onderbreking van hun workflow zitten te wachten.
Het goede nieuws is dat Apple momenteel alle zeilen bijzet om de MacBook Pro 2018 stabiel te krijgen. Zo werd eerder deze week een update uitgerold die afrekent met de oververhitting van de laptop onder grote belasting. Hier bleek een bug in de software van het koelsysteem geslopen. Nu maar hopen dat Apple net zo snel met de crashes af weet te rekenen. (Zie → Apple zegt sorry: hitteprobleem MacBook Pro 2018 opgelost met update)
Reacties