MacBook Pro 2018: T2-chip zorgt voor vastlopers

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Het zit de nieuwe MacBook Pro (mid 2018) niet mee. Apple heeft de laptop van zijn eigen T2-chip voorzien en dat heeft voordelen, maar ook nadelen. De chip ontlast de Intel-processor bij taken zoals versleuteling van bestanden en het aansturen van de webcam, maar zorgt ook voor crashes, vastlopers en kernel panic.

Kernel panic is het ergste dat kan gebeuren op een computer of laptop. Het is een spontane vastloper waarbij een scherm verschijnt dat suggereert opnieuw op te starten. In Windows-termen zou het een blue screen of death worden genoemd.

BridgeOS voor MacBook Pro 2018 niet stabiel

Met de T2-chip wilde Apple eigenlijk meer stabiliteit en veiligheid bieden. De Intel-processor hoeft zich niet meer bezig te houden met zaken als het opstarten, aansturen van de audio, versleutelen van de SSD en het opslaan van je vingerafdruk. De praktijk is anders. De T2-chip draait op Bridge OS en dat blijkt nog een beetje instabiel. Er treden vooral bij het in- of uit sluimerstand gaan problemen op. Ook het gebruik van adapters en verloopjes zou vaak een crash of kernel panic veroorzaken.

MacBook Pro 2018 T2
Klik/tap voor groter.

De MacBook Pro 2018 is de tweede Mac met een T2-chip, want de iMac Pro had ‘m eerder al. Ook deze Mac kampt met regelmatige crashes en kernel panics. In de crashrapporten wordt steevast Bridge OS als oorzaak vermeld.

Apple stelt radicale oplossing voor

Apple is zich bewust van de problemen en lijkt actief aan een oplossing te werken. Getroffen gebruikers melden dat het aantal crashes sinds de laatste macOS-update aanzienlijk is afgenomen. Toch is het probleem nog lang niet helemaal opgelost. Apple stelt dan ook een radicale oplossing voor: macOS dient volledig opnieuw geïnstalleerd te worden, daarna dienen File Vault en Power Nap uitgeschakeld te worden. De meeste professionals zullen echter niet op een dergelijke onderbreking van hun workflow zitten te wachten.

Het goede nieuws is dat Apple momenteel alle zeilen bijzet om de MacBook Pro 2018 stabiel te krijgen. Zo werd eerder deze week een update uitgerold die afrekent met de oververhitting van de laptop onder grote belasting. Hier bleek een bug in de software van het koelsysteem geslopen. Nu maar hopen dat Apple net zo snel met de crashes af weet te rekenen. (Zie → Apple zegt sorry: hitteprobleem MacBook Pro 2018 opgelost met update)

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Te triest voor woorden. Je zult als professional maar 3500 euro geïnvesteerd hebben in een MacBook waar je dagelijks van afhankelijk bent.

  Ik weet niet wat er bij Apple speelt, maar het wordt tijd dat ze product releases op eigen schema gaan doen en lak hebben aan druk van media en aandeelhouders. Dit soort flaters zijn veel schadelijker voor het merk en absoluut te voorkomen als producten uitgebreider en langdurig getest worden.

  Het is gewoon een rommeltje op software en hardware gebied. Ik ben in ieder geval blij dat ze met het nieuwe iOS focussen op stabiliteit en nieuwe functies hebben uitgesteld. Nu de rest nog. En o ja, dat public beta gedoe moeten ze ook lekker laten vallen. Ik denk persoonlijk niet dat ze wat hebben aan de feedback van de gemiddelde consument, die feedback reports zullen waarschijnlijk alleen maar extra zeefwerk vereisen.

 • Profielfoto
  mattiasvdm

  Als je macOS volledig opnieuw installeert staat FileVault al uit, tenzij je de harddrive niet formatteert. In dat geval is het helemaal niet zo radicaal want de data blijft gewoon staan.

 • Profielfoto
  Dashter

  Niels op 26 juli 2018 16:48
  En o ja, dat public beta gedoe moeten ze ook lekker laten vallen. Ik denk persoonlijk niet dat ze wat hebben aan de feedback van de gemiddelde consument, die feedback reports zullen waarschijnlijk alleen maar extra zeefwerk vereisen.

  Die Public Beta is ook maar een handig middeltje om de nieuwigheden die in juni aangekondigd werden, wat levendiger te houden tot de daadwerkelijke release in september. Drie maanden lang gratis reclame en het blijft verser in het geheugen van iedereen zitten.

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Steve draait zich weer om in z’n graf. RIP Steve

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, want ‘met Steve’ was alles altijd lekker probleemloos.

  ;)

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik heb sinds High Sierra op m’n Macbook uit 2013, op volledig willekeurige momenten waarop de computer bijna niets hoeft te doen, dat plotseling the wheel of dead opdoemt en een paar minuten blijft hangen en alles tijdelijk bevriest. Brrr…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Niels, wat een prietpraat

  @JeroenVanGastel1985, zwakzinnig…

  @Jesper, dat is een strandbal

 • Profielfoto
  Niels

  Barika Cala Saidah op 26 juli 2018 18:15
  @Niels, wat een prietpraat

  @JeroenVanGastel1985, zwakzinnig…

  @Jesper, dat is een strandbal

  Ik zie ook ‘prietpraat’, dit komt alleen van jou. Voortaan worden ook jouw reacties dus ook genegeerd;)

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik zie op deze website een reclame van MediaMarkt

  Waarin een HP 15 inch laptop wordt aangeboden

  Grappig

 • Profielfoto
  MEEUW

  Barika Cala Saidah op 26 juli 2018 18:15
  @Niels, wat een prietpraat

  @JeroenVanGastel1985, zwakzinnig…

  @Jesper, dat is een strandbal

  Hahah had je laats niet iets reageerd over modder gooien van iemand :D.

  Denk dat tijd word om even de feiten op een rij te zetten. En Doe dat met Nederlandse woordenboek erbij te pakken please;) Iets met definities juist hebben.

   

 • Profielfoto
  icegodd

  tja je betaald €3500-4000 voor een PRO laptop met “sorry” van apple erbij….

   

  Eerst geld verdienen dan hardware/software testen….

 • Profielfoto
  GeertGB

  icegodd op 26 juli 2018 20:17
  tja je betaald €3500-4000 voor een PRO laptop met “sorry” van apple erbij….

   

  Eerst geld verdienen dan hardware/software testen….

  Eerst naar school.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Niels, jij bent wel héél erg goed in het negeren van mijn reacties, seffens zal ik wegkwijnen door de afwezigheid van jouw aandacht, oh neen?

  @MEEUW, dat was ik ja.
  Is dat over dat Nederlandse woordenboek nog tegen mij? Ik meen dat prietpraat, zwakzinnig en strandbal gewoon Nederlandse woorden zijn hoor. (Beware the -dt)

  Overigens denk ik dat de bewuste feiten nu ook geen drama vormen. Positief is dat deze zaken allemaal met software-updates verholpen zullen worden.

  @Niels, het soort ‘flaters’ die jij beschrijft zijn constant aanwezig, al dan niet onder de rader. Bij een release van een Apple-product komen dergelijke zaken direct in de spots te staan. Helaas worden deze zaken door verscheiden bronnen vaak misbruikt voor aandacht te krijgen, views te krijgen, clicks te krijgen, ik erger me er dan ook aan hoe massa’s mensen hier in mee gaan en hier negatief op gaan beginnen reageren.
  Wat die public beta’s betreft, ik vermoed dat je hier niet van op de hoogte bent, maar deze zijn een gigantische bron aan diagnostische data die Apple vervolgens gebruikt om fouten e.d. glad te strijken.
  (P.s., ging je me niet negeren??)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Sorry Barika, maar €3500 betalen voor een laptop die geen kruimels kan verdragen, de processor na 10 minuten werken tot 50% van de snelheid terugschroeft en nu ook nog willekeurig blijkt vast te lopen? Dat lijkt mij een prutsproduct waar een kopierende Chinese firma nog niet eens mee weg komt, laat staan een A merk als Apple.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  ^ Mee eensch.
  Beter hadden ze de hardware nog ff een tijdje goed in real-world scenario’s doorgetest en pas in september met de rest van de hardware uitgebracht als alle kinken eruit waren.
  Was ook niet op de hoogte dat de iMac Pro ook last had van ditzelfde issue. Voor producten in deze prijsklasse is dat gewoon onacceptabel.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik wacht op de software update:)

  En dat eeuwige “argument” van “ik mag toch wel verwachten dat een apparaat van €3500 nooit problemen heeft‽”. Nou, nee, dat is dus gewoon geen realistische verwachting. Punt. Het gaat erom hoe Apple vervolgens de problemen weer oplost en met de temperatuurproblemen is dat ook erg snel gefixt.

  Reuze interessant trouwens dat die T2 chip z’n eigen OS heeft. OS-ception!

 • Profielfoto
  Ief

  Je zou met schrik iets nieuws van Apple kopen. Beter een eindereeks product aanschaffen dat werkt.

 • Profielfoto
  Facundo

  Mensen die deze rommel anno 2018 nog kopen zijn stapelgek, of willen dolgraag worden beroofd.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  In elke release zitten fouten, elke keer weer. En elke keer weer die “het is een schande” reacties van de beste stuurlui.

  Worden jullie daar zelf ook niet moe van?

 • Profielfoto
  jan jansen

  Ben aan een nieuwe MacBook pro toe en mag er van de zaak eentje gaan halen, maakt niet uit welke.

  Maar ik begin er niet aan. Te veel horror verhalen. Denk dat er meer zijn zoals ik, moet Apple toch ook merken. Zakelijk maakt het niet uit wat zo’n ding kost al is het 10.000 euro maar dan moet het wel werken en daar schort het nu net aan. Kijk je dan nog naar de terughoudende service en garantie dan ga je al snel elders shoppen.

 • Profielfoto
  polansky

  Werk er nu een paar dagen mee.
  Kan niet anders zeggen dan dat het de fijnste mac ooit is.

  Geen last van voorgenoemde problemen met mijn 13″ i7 16GB / 512GB uitvoering.

 • Profielfoto
  Melle

  Op zich allemaal jammer en het zou beter zijn mochten deze problemen zich niet voordoen MAAR het enige wat ik weet is dat je helemaal geen professional bent als je je basiswerkmachine vervangt door een nieuwe variant van een laptop of nog: door een nieuw OS. Nee – een professional weet wat h

 • Profielfoto
  Melle

  … wat hij doet waarom en kan zijn werk gedaan krijgen, ook en vooral niet op de meest nieuwe recente en iets snellere laptop. Ik begrijp echt niet dat mensen denken dat een professional de eerste dag van een release naar de winkel lopen om een nieuwe laptop te bestellen, terwijl hun oude het nog doet.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het wordt eens tijd dat Apple van zijn voetstuk afkomt en ‘neerdaalt’ op het niveau van zijn gebruikers.

  Mensen die opmerkingen hebben in de trant van dat een duur apparaat best problemen mag hebben en dat het onrealistisch zou zijn als een apparaat gewoon goed werkt en dus waar voor zijn geld biedt weten echt niet wat de waarde van geld is en houden de Apple mythe in stand. (Ooit was het geen mythe maar inmiddels al lang wel)

  Als we het over software hebben mag het algemeen bekend (en aanvaard) zijn dat er altijd wel bugs in zitten die doorgaans snel opgelost kunnen worden. Het wordt echter een ander verhaal als het de hardware blijkt te zijn (in dit geval dus de T2 chip) want dan hebben we het direct over een ‘design flaw’ bij een prijs die dan onaanvaardbaar hoog over komt. Tel daar de jarenlange ervaring van Apple bij op en je zult echt moeten erkennen dat dit gewoon niet voor mag komen. Het is gewoon onacceptabel dat dergelijke fouten pas aan het licht (lijken te) komen nadat het op de markt verscheen in plaats van tijdens een testfase. Zou het hier over elektronica in auto’s gaan dan liet de EU van zich horen maar nu is het ‘maar’ een computer alsof dat de ergernis te niet doet zullen we maar zeggen.

  Ik kocht in jan 2018 na 7 jaar een nieuwe iMac. Vanwege de prijs werd dat geen iMac Pro (gelukkig dus) maar een 21,5″ / 3,6 GHz i7 / 16GB met fusion drive. Nu zou je verwachten dat na 7 jaar er een aanzienlijk verschil zou moeten zijn in prestaties maar dat valt erg tegen. Ik zit dus echt niet van ‘wow’. In tegendeel: ik ervaar een aanzienlijke vertraging tijdens schakelen van programma’s en het op de voorgrond verschijnen van een venster. Zaken die tot de basis behoren van een OS en die gewoon na al die jaren ervaring bij Apple een fluitje van een cent zouden moeten zijn.

  Het een en ander is terug te brengen op leiderschap. Natuurlijk ging er bij Steve ook wel het een en ander fout maar terwijl Steve best wel een dictator was voor zijn personeel wist hij de mensen ook op waarde te schatten en te waarderen en onderhield hij persoonlijk contact door de afdelingen af te gaan. Tim Cook daarentegen is meer een soort van financieel directeur en geen stuwende kracht. Het gevolg is dat er door het ontbreken van een bindende kracht veel minder communicatie is tussen de afdelingen waardoor fouten niet tijdig (of helemaal niet) onderschept worden. Maar ook de gebruikers (een term overigens die verder alleen door drug dealers wordt gehanteerd…) zijn er schuldig aan als Apple een product op de markt brengt met teveel bugs. Want Apple krijgt echt wel op een of andere manier te horen dat gebruikers klagen dat het ‘al weer’ een jaar of twee geleden is dat er een nieuwe Mac van een bepaald type uit kwam. Die ongeduldigheid daar springt Apple op in met soms als gevolg een half product voor de hele prijs. Dat is ook iets dat je nergens anders hoort zoals b.v. in de auto-industrie.