MacBook Pro 2018 breekt records in benchmark

Door: Raymon Mens - 19 reacties
Mac Apple

We hebben lang op de nieuwe MacBook Pro (mid 2018) moeten wachten, maar het is de moeite waard. Als het op benchmarks aankomt in ieder geval. De nieuwe MacBook breekt namelijk een aantal records en laat concurrerende Windows-laptops in dezelfde prijsklasse ver achter zich.

Apple is altijd al goed geweest met het integreren van pijlsnelle flashopslag (SSD), maar ook de Intel Cofee Lake-processors met een verhoogd aantal cores, scoren hoge ogen. In deze benchmarks is een 13-inch MacBook Pro 2018 met 2,7‑GHz quad‑core Intel i7 met 16GB RAM en 512GB SSD (€ 2.849) gebruikt.

Snelheid processor: Geekbench

Geekbench is een goede manier om de snelheid van de processor bij alledaagse taken te meten. Hoe hoger de score, hoe beter. De Intel Coffee Lake-processor van de nieuwe MacBook Pro laat niet alleen de concurrentie ver achter zich, maar ook zijn voorganger. De MacBook Pro uit 2017 had nog een dual-core-processor, maar het model uit 2018 heeft een quad-core-chip. Dat vertaalt zich in bijna een verdubbeling van de prestaties.

MacBook Pro 2018 geekbench
Klik/tap voor groter.

Flashopslag (SSD)

Op het gebied van flashopslag (SSD) overtreft Apple zichzelf ieder jaar weer. De MacBook Pro uit 2017 had al een pijlsnelle SSD, maar het model van dit jaar breekt alle records. De concurrentie heeft hier geen antwoord op. Dat komt omdat Apple als een van de weinige fabrikanten zijn flashopslag op de moderne PCIe-bus aansluit en met het nieuwe NVMe-protocol werkt.

MacBook Pro 2018 SSD
Klik/tap voor groter.

Gaming (Dirt 3)

Het zwakke punt van de MacBook Pro is nog altijd gaming. Bij het spelen van de game Dirt 3 op 1650 x 1050 pixels en alle details op laag, werd een teleurstellend aantal frames per seconde gehaald. Windows-laptops met een losse GPU doen het op 1920 x 1080 pixels aanzienlijk beter dan de geintegreerde Intel Iris Plus Graphics 655 van de MacBook Pro. Ook laptops die geen losse GPU hebben (HP, Dell) doen het beter dan de MacBook. Dit bewijs simpel gezegd dat macOS niet geoptimaliseerd is voor gaming.

MacBook Pro 2018 gamimg
Klik/tap voor groter.

Meer MacBook Pro 2018

We hebben de afgelopen dagen intensief geschreven over de MacBook Pro 2018. Deze artikelen wil je niet missen:

LaptopmagAppleGeekbench

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Zjories

  Als dirt 3 onder MacOS draaide ipv windows verbaast het me niet en is het bovendien appels met peren vergelijken. Interessanter om dirt 3 op windows via een dual boot te testen aangezien je dan niet afhankelijk bent van de brakke ports die MacOS games meestal zijn.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dat komt omdat Apple als een van de weinige fabrikanten zijn flashopslag op de moderne PCIe-bus aansluit en met het nieuwe NVMe-protocol werkt.

  Dat is slechts een klein deel van de reden, die ook nog eens snel zal veranderen. Belangrijker is de reden die iCulture benoemt en die lastiger te kopiëren is door de concurrentie:

  Dat dit de ‘snelste SSD ooit’ is komt ook door Apple’s nieuwe APFS-bestandssysteem, die het kopiëren van bestanden versnelt dankzij Instant Cloning.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  IK heb net twee maanden geleden een macbook pro gekocht! Ik ben daar erg gelukkig mee, maar met de nieuwe zou ik 1.7 x zo gelukkig zijn.

  Is er niet een soort upgrade programma voor dit soort situaties?

   

 • Profielfoto
  Vilscon

  De SSD’S van de Macbook Pro 2016 behaalde deze resultaten ook al, bekijk de keynote maar. Na de update naar APFS werden die resultaten helaas spontaan zwaar gereduceerd. Benchmark scores die ik ik nu behaal komen niet eens meer in de buurt van de scores na uitpakken van de laptop twee jaar terug..

 • Profielfoto
  Vilscon

  mvmaastricht op 15 juli 2018 15:43

  Dat is slechts een klein deel van de reden, die ook nog eens snel zal veranderen. Belangrijker is de reden die iCulture benoemt en die lastiger te kopiëren is door de concurrentie:

  Dat dit de ‘snelste SSD ooit’ is komt ook door Apple’s nieuwe APFS-bestandssysteem, die het kopiëren van bestanden versnelt dankzij Instant Cloning.

  Zoals in mijn bericht hierboven zijn de benchmark scores sinds APFS juist gedaald. Ik behaalde vóór APFS op mijn Macbook 2016 dezelfde scores die nu mét APFS gedaan worden.

 • Profielfoto
  johnnydoory

  scheelt nog steeds €900 met de USA prijs. onbegrijpelijk.

 • Profielfoto
  polansky

  Sjakelien op 15 juli 2018 16:26
  IK heb net twee maanden geleden een macbook pro gekocht! Ik ben daar erg gelukkig mee, maar met de nieuwe zou ik 1.7 x zo gelukkig zijn.

  Is er niet een soort upgrade programma voor dit soort situaties?

   

  Jawel hoor, verkopen en opnieuw kopen…

  Ik snap dat niet. Iedereen kon weten dat er nieuwe MBP’s in het verschiet zaten. De eerste geruchten waren er al in januari, zwelden aan tot en met april en werden daarna iets minder omdat duidelijk werd dat ze niet met de WWDC zouden worden aangekondigd.

  Blijkbaar waren ze gewoon niet op tijd klaar want de toch wel onverwachte introductie wijst erop dat ze eigenlijk wel met de WWDC hadden moeten worden gepresenteerd.

  Het mokken dat je nu naast de pot plast is daarmee ook wel een beetje je eigen schuld. Aan de andere kant kun je ook denken dat je al maanden plezier hebt met je nieuwe Mac en als je hemt toen nodig had dan had je geen keus. Pech noemen ze zoiets dan.

 • Profielfoto
  Night

  Die SSD vergelijkingstabel is natuurlijk door de APFS duplicatie functie wel erg verneukeratief. Beter zou zijn geweest om te kijken naar een kopie vanuit een .dmg

 • Profielfoto
  dsm

  Sjakelien op 15 juli 2018 16:26
  IK heb net twee maanden geleden een macbook pro gekocht! Ik ben daar erg gelukkig mee, maar met de nieuwe zou ik 1.7 x zo gelukkig zijn.

  Is er niet een soort upgrade programma voor dit soort situaties?

   

  Nee, je hebt inderdaad gewoon pech. Als doekje voor het bloeden: ik kocht mijn nieuwe MacBook Pro 3 dagen voordat bekend werd dat Apple de versie van 2018 daadwerkelijk lanceerde. Ik had in de Apple Store voorafgaand aan de aankoop nog geïnformeerd en daar werd mij gemeld dat de nieuwe MacBook Pro pas in november 2018 werd verwacht. Daar wilde ik niet op wachten, want ik kan met de versie van bouwjaar 2017 ook prima uit de voeten, maar zuur is het wel als je achteraf nét te vroeg hebt gekocht. Voor een volgende keer: op deze site kun je zien of het verstandig is om nieuwe Mac-hardware te kopen. Ook daar werd geadviseerd om op dit moment geen nieuwe Mac te kopen (en dat advies heb ik genegeerd omdat ik niet tot november wilde wachten, achteraf een domme zet, maar spijt komt altijd achteraf).

 • Profielfoto
  Spinozo

  @dsm Je kunt jouw model gewoon inruilen voor de 2018 versie. Apple hanteert hiervoor een coulance regeling.

  Anyway, die verdubbeling van prestaties is erg subjectief. Daar merk je in dagelijks gebruik 0.0 van tenzij je apps gebruikt die meerdere cores tegelijk kan inzetten. Single core prestaties zijn nauwelijks vooruit gegaan en dat is al jaren zo. De 2015 versie is nog steeds een prima laptop.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  johnnydoory op 15 juli 2018 16:56
  scheelt nog steeds €900 met de USA prijs. onbegrijpelijk.

  Nogal afhankelijk van het model, natuurlijk. Maar laten we de duurste 13″ nemen:

  USA-prijs: 1999 dollar = 1710 euro
  Euro-prijs (NL): 2249 euro

  Da’s een verschil van 539 euro. Maar dat is niet het hele verhaal. De Amerikaanse site noemt prijzen zonder BTW/sales tax. Haal je dat ervanaf, dan kom je op:

  USA: 1710 euro
  Euro-prijs (NL): 1858

  Da’s 148 euro, al een stuk minder imposant. Haal daar de invoerrechten vanaf (4,2%) en je zit op 1784 euro. Nog steeds duurder, maar niet zo heel veel (74 euro).

  Misschien een academische discussie, dus laten we de andere kant eens op redeneren. Voor de meeste Amerikanen kost die Mac namelijk ook meer dan die 1710; die betalen naar gelang de staat waar ze in wonen sales tax die kan variëren van grofweg 5 tot meer dan 11 procent (vaak komt er bovenop de state sales tax ook nog een plaatselijkee sales tax). Er zijn een paar dunbevolkte staten (plus New Hampshire) waar geen sales tax geldt, maar dat is een kleine minderheid. Laten we in het midden gaan zitten met 7,5% (wat in de buurt komt van wat je in NY en Philadelphia betaalt). Dan betaal je dus het volgende:

  USA:  1838 euro
  NL: 2249 euro

  411 Euro verschil is niet niks natuurlijk, maar dus hoofdzakelijk het gevolg van ons belastingregime. En op geen stukken na 900 euro. En ach, als je je vlucht handig boekt heb je er een gratis tripje USA uit.

 • Profielfoto
  steveb

  @hydrarchos
  Prijsverschil usa – nl
  Misschien deels door het toetsenbord.
  Massa productie voor de Amerikaanse en vele andere markten in querty
  In Europa zijn er enkele landen azerty. Klein verschil in toetsenbord

 • Profielfoto
  steveb

  Mbp 2018. Opnieuw de titel?
  Best laptop to run windows?

  Zet er dan maar eens dirt3 op

 • Profielfoto
  defores

  En welk model surface book 2 is er gebruikt? Daar zitten nogal wat verschillen tussen (beetje mage verslag voor een benchmark)

 • Profielfoto
  Ome Kor
 • Profielfoto
  midas

  dsm op 15 juli 2018 20:33

  Sjakelien op 15 juli 2018 16:26
  IK heb net twee maanden geleden een macbook pro gekocht! Ik ben daar erg gelukkig mee, maar met de nieuwe zou ik 1.7 x zo gelukkig zijn.

  Is er niet een soort upgrade programma voor dit soort situaties?

   

  Nee, je hebt inderdaad gewoon pech. Als doekje voor het bloeden: ik kocht mijn nieuwe MacBook Pro 3 dagen voordat bekend werd dat Apple de versie van 2018 daadwerkelijk lanceerde. Ik had in de Apple Store voorafgaand aan de aankoop nog geïnformeerd en daar werd mij gemeld dat de nieuwe MacBook Pro pas in november 2018 werd verwacht. Daar wilde ik niet op wachten, want ik kan met de versie van bouwjaar 2017 ook prima uit de voeten, maar zuur is het wel als je achteraf nét te vroeg hebt gekocht. Voor een volgende keer: op deze site kun je zien of het verstandig is om nieuwe Mac-hardware te kopen. Ook daar werd geadviseerd om op dit moment geen nieuwe Mac te kopen (en dat advies heb ik genegeerd omdat ik niet tot november wilde wachten, achteraf een domme zet, maar spijt komt altijd achteraf).

  Ik heb maaaaanden lopen wachten maar na de presentatie een paar weken geleden kon ik t echt niet meer uitstellen. Heb de 2017 gekocht en die gaat nu gewoon weer in de verkoop. Heb m een maand gebruikt haha

 • Profielfoto
  Cenobyte

  411 Euro verschil is niet niks natuurlijk, maar dus hoofdzakelijk het gevolg van ons belastingregime. En op geen stukken na 900 euro. En ach, als je je vlucht handig boekt heb je er een gratis tripje USA uit.

  Ik zou het niet meer adviseren. De douane hanteert tegenwoordig een omgekeerde bewijslast, dus als je geen NL factuur van je laptop kunt overleggen betaal je gewoon invoerrechten, btw en een forse boete als je niet netjes aangeeft.

   

 • Profielfoto
  Melle

  Lijkt me dat er heel goede koopjes te doen zullen zijn komende weken voor het 2017 model – wat nu optisch een trager verouderd model lijkt, maar in de realiteit natuurlijk een beest van een laptop is, die voor 95% van de gebruikers (veel€ meer dan snel genoeg is. Doe je voordeel zou ik zeggen!

 • Profielfoto
  Jerry.w

  De stelling dat MacOS niet gericht is op gaming is deels kloppend, is het niet dat ze op de apple site zelf adverteren dat dit model nu “zelfs zo ongelofelijk krachtig is” dat het fortnite net aan kan spelen op lage settings.

  Maargoed, even de voor tegen de nadelen weggestreept:

  Voordelen nieuwe macbook pro:

  MacOS werkt heel erg lekker

  Touchpad

  Scherm

  Nadelen nieuwe macbook pro:

  bizarre en vrijwel altijd optredende throtteling (tenzij je op de noordpool woont)

  Toetsenbord (heb je 3 generaties de ruimte voor innovatie om “je shit” te fixen, komen ze alsnog met een oplossing die in mijn ogen op een zaterdagavond in de kroeg bedacht is.)

  Aansluitingen (2 a 4 usb-c is toch niet serieus te nemen voor een computer die als “pro” verkocht word?)

  Geen optie voor een degelijke GPU (het huidige top end 15 inch model zijn gpu is bijna even zwak als de iGPU van de 13 inch instap variant)

  Prijs (computers van de concurrentie zijn meer dan de helft goedkoper)

  Geen magsafe (USB-C geeft een maximum power draw wat onnodige limitaties met zich meebrengt)

  Touchbar (nutteloos in mijn ogen en ziet eruit als een “gimmick” zonder praktisch nut)

  Service is belabberd (onnodig duur geprijsd en alleen op afspraak)

   

  Al deze nadelen zijn in de laatste 3 jaar toegevoegd. En ik kan het simpelweg gewoon niet plaatsen wat hiervoor de beweegredenen zijn.

  Mocht ik een advies aan apple geven, dan zou het zijn dat ze het best het 2015 model kunnen pakken (De innovaties van de afgelopen 3 jaar zijn in mijn ogen alleen maar verdere limitaties en weerhouden mij van aanschaf.)  De core i9 daarin zouden stoppen in combinatie met een gtx 10xx, het snellere flash geheugen erin knallen en verder 1 a 2 usb-c poorten en een optie voor een touchscreen toevoegen. Daar zou ik nou echt met plezier de prijs van de huidige macbook pro voor over hebben.