15-inch MacBook Pro 2018 is klaar voor 8K video

Door: Raymon Mens - 10 reacties

De MacBook Pro (mid 2018) heeft onderhuids een aantal interessante verbeteringen. Het toetsenbord is niet alleen aangepakt, ook de Thunderbolt-poorten zijn verbeterd. Zo kunnen alle vier de poorten van het 13-inch model nu op volledige snelheid werken. Het 15-inch model gaat nog een stapje verder en is klaar voor 8K video.

Terwijl 4K steeds meer gemeengoed wordt, kijkt Apple vooruit. Het is hardwarematig mogelijk om een 8K-scherm aan te sluiten via Thunderbolt 3. De 15-inch MacBook Pro uit 2018 is namelijk compatibel met DisplayPort 1.4. Dat kan een 8K scherm op 60Hz aansturen.

8K video alleen op 15-inch MacBook Pro

Het verschil tussen de 13- en 15-inch MacBook Pro is de aanwezigheid van de Intel JHL7540 Thunderbolt 3 Controller. Die brengt DisPlayPort 1.4 en dat wil zeggen dat één Thunderbolt 3-kabel genoeg is om een 8K-scherm aan te sluiten. De 13-inch MacBook Pro heeft deze chip niet en dat zou ook niet zo nuttig zijn, want de grafische chip die geïntegreerd is in de processor, de Iris Plus Graphics 655, is beperkt tot DisplayPort 1.2.

8K

Ondersteuning voor 8K Video is momenteel overigens vooral een theoretische zaak. Apple ondersteunt deze resolutie softwarematig nog niet, maar kan het met behulp van een software-update wel uitrollen. Final Cut Pro X kan op de 15-inch MacBook Pro dan de eerste 8K video editor worden. Mogelijk komt dit in 2019, samen met de nieuwe Mac Pro.

En 8K-schermen dan?

Het eerste 8K-scherm is al op de markt. De Dell UltraSharp UP3218K kan op de de 15-inch MacBook Pro aangesloten worden. Je moet daarbij wel 2 Thunderbolt-poorten op de MacBook gebruiken, want Dell houdt rekening met oudere computers die geen DisPlayPort 1.4 ondersteunen. Voor het leeuwendeel van de MacBook-gebruikers verandert er op dit moment overigens niets. De 13-inch MacBook Pro is compatibel met één 5K-scherm, of twee 4K-schermen. De 15-inch met twee 5K-schermen of vier 4K-schermen.

MacBook Pro 2018 8K Dell

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Je moet daarbij wel Thunderbolt-poorten op de MacBook gebruiken, want Dell houdt rekening met oudere computers die geen DisPlayPort 1.4 ondersteunen.

  Knap als het lukt om een andere poort hiervoor te gebruiken;)

 • Profielfoto
  Night

  Veel meer smaken dan TB poorten zijn er niet, nee. Of je moet het via de koptelefoonuitgang willen proberen ?

 • Profielfoto
  polansky

  De komende 2 jaar absoluut nog niet interessant, daarna nog erg duur. Dus met 5 jaar eens opnieuw kijken is geen probleem.

  De koerier komt als het goed is morgen langs voor de levering van de nieuwe 13″ met i7. Kan die surfplank van een 15″ weer de deur uit.

 • Profielfoto
  App-ie

  Moet ‘ie wel throttlevrij werken, dus 8K kan voorlopig in de koelkast:-)

 • Profielfoto
  Macteach

  8K? Ik heb een TV thuis, geen IMax theater…

 • Profielfoto
  Jesper

  8K gaat nergens meer over. Full HD is zat. Nóg scherper dan dat komt de kijkbeleving niet ten goede. En de framerate mag gewoon 25 of 30 fps blijven. Word er alleen maar zenuwachtig van als dat ook omhoog gaat:P

 • Profielfoto
  SuperAn

  Mag ie wel niet beginnen throttlen natuurlijk ?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Ondersteuning voor 8K Video is momenteel overigens vooral een theoretische zaak. Apple ondersteunt deze resolutie softwarematig nog niet, maar kan het met behulp van een software-update wel uitrollen.

  8K wordt toch al ondersteund in FCPX 10.4?

   

  https://appleinsider.com/articles/17/12/12/apple-previews-final-cut-pro-104-update-with-8k-timeline-alongside-new-imac-pro

 • Profielfoto
  Maarten

  Dat wordt al ondersteunt

 • Profielfoto
  Macwerk

  Jesper op 23 juli 2018 12:22
  8K gaat nergens meer over. Full HD is zat. Nóg scherper dan dat komt de kijkbeleving niet ten goede. En de framerate mag gewoon 25 of 30 fps blijven. Word er alleen maar zenuwachtig van als dat ook omhoog gaat:P

  En of het beter kan. Full HD is maar 1080i, en ik vind bij het bekijken van sportwedstrijden de groen weergave maar matig. Daarbij heb ik eens een vakantie reportage van een bekende bekeken in 4K. Dat zag er perfect uit, zonder dat de beeldkwaliteit er gekunseld uitzag. 8K lijkt mij voor grote TV schermen dan ook ideaal. 4K voor totweg 16 inch schermen.