Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 juli 2018

15-inch MacBook Pro 2018 is klaar voor 8K video

De MacBook Pro (mid 2018) heeft onderhuids een aantal interessante verbeteringen. Het toetsenbord is niet alleen aangepakt, ook de Thunderbolt-poorten zijn verbeterd. Zo kunnen alle vier de poorten van het 13-inch model nu op volledige snelheid werken. Het 15-inch model gaat nog een stapje verder en is klaar voor 8K video.

Terwijl 4K steeds meer gemeengoed wordt, kijkt Apple vooruit. Het is hardwarematig mogelijk om een 8K-scherm aan te sluiten via Thunderbolt 3. De 15-inch MacBook Pro uit 2018 is namelijk compatibel met DisplayPort 1.4. Dat kan een 8K scherm op 60Hz aansturen.

8K video alleen op 15-inch MacBook Pro

Het verschil tussen de 13- en 15-inch MacBook Pro is de aanwezigheid van de Intel JHL7540 Thunderbolt 3 Controller. Die brengt DisPlayPort 1.4 en dat wil zeggen dat één Thunderbolt 3-kabel genoeg is om een 8K-scherm aan te sluiten. De 13-inch MacBook Pro heeft deze chip niet en dat zou ook niet zo nuttig zijn, want de grafische chip die geïntegreerd is in de processor, de Iris Plus Graphics 655, is beperkt tot DisplayPort 1.2.

Ondersteuning voor 8K Video is momenteel overigens vooral een theoretische zaak. Apple ondersteunt deze resolutie softwarematig nog niet, maar kan het met behulp van een software-update wel uitrollen. Final Cut Pro X kan op de 15-inch MacBook Pro dan de eerste 8K video editor worden. Mogelijk komt dit in 2019, samen met de nieuwe Mac Pro.

En 8K-schermen dan?

Het eerste 8K-scherm is al op de markt. De Dell UltraSharp UP3218K kan op de de 15-inch MacBook Pro aangesloten worden. Je moet daarbij wel 2 Thunderbolt-poorten op de MacBook gebruiken, want Dell houdt rekening met oudere computers die geen DisPlayPort 1.4 ondersteunen. Voor het leeuwendeel van de MacBook-gebruikers verandert er op dit moment overigens niets. De 13-inch MacBook Pro is compatibel met één 5K-scherm, of twee 4K-schermen. De 15-inch met twee 5K-schermen of vier 4K-schermen.

Reageer op artikel:
15-inch MacBook Pro 2018 is klaar voor 8K video
Sluiten