Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 3 juli 2018

Nummertje maken met töestemming? De Libra-app legt het våst

Onlangs werd in Zweden een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat geslachtsgemeenschap zonder wederzijdse, expliciete toestemming bestempeld kan worden als verkrachting. De vraag die sindsdien onder onze Scandinavische buren leeft: wat is precies een teken van goedkeuring?

Eerder was het nodig dat iemand verbaal of non verbaal weigerde om tot een veroordeling voor verkrachting te komen. Nu is bepaald dat er vooraf toestemming moet zijn. Je hebt een verklaring nodig om dat aan te tonen. Zweedse rechters moeten nu dus controleren of alle deelnemers toestemming hebben gegeven door woorden, gebaren of anderszins. Is een kus bijvoorbeeld voldoende als teken van goedkeuring? De Zweedse advocaat Baharak Vaziri wilde er geen twijfel over laten bestaan en heeft de Libra-app gemaakt.

There’s an app for that

Deze app lost het hiaat in de wet op door toekomstige bedpartners uitdrukkelijk toestemming te laten geven voor hun intieme avontuur. De app is in de App Store te downloaden en maakt in principe een juridisch document op dat digitaal ondertekend wordt voor met het Zweedse persoonlijke nummer, vergelijkbaar met het Nederlandse BSN-nummer. Dit moet juridische geschillen dus vanaf het begin uitsluiten.

Klikt/tap voor groter.

De app is niet bijzonder goedkoop in gebruik, per seksueel cont(r)act kost het 3,80 euro. Of dit ook geldt voor seksueel genot met meer dan één partner is niet bekend. Ook is onduidelijk of de toestemming eenmalig is. Op naar versie 2.0 dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nummertje maken met töestemming? De Libra-app legt het våst
Sluiten