Kwartaalcijfers Apple Q3-2018: nieuw record dankzij de iPhone X

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Apple heeft zojuist zijn kwartaalcijfers over het derde financiële kwartaal van 2018 bekend gemaakt. Dit kwartaal, dat loopt van begin april tot eind juni, is traditioneel de meest “saaie” van het jaar. Nieuwjaarsgeschenken en nieuwe producten zijn ver weg. Er gebeurt meestal niet heel veel.

Laat je echter niet ontmoedigen, want Apple verraste met aardige cijfers. De winst en omzet stegen voor het vierde opeenvolgende kwartaal. Dit was op gebied van omzet en winst bovendien Apple’s beste derde kwartaal ooit. Er werden 41,3 miljoen iPhones verkocht. De iPad ging 11,3 miljoen keer over de toonbank en er werden 3,7 miljoen Macs verkocht.

Kwartaalcijfers Apple Q3-2018 in het kort

Op het gebied van verkochte producten, ziet de cijfers er iets minder rooskleurig uit. De iPhone en iPad staan een heel klein beetje in de plus, maar de Mac dipt. Hieronder de kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.

 Q3 2018Q3 2017Verandering
Omzet53,26545,40817,30%
Winst11,5198,71732,14%
iPhone-verkoop41,341,0260,66%
iPad-verkoop11,55311,4241,12%
Mac-verkoop37204292-13,32%
Diensten9548726631,40%
Andere producten3740273536,74%

Omzet en winst

De omzet in het derde kwartaal bedroeg $ 53,265 miljard (een stijging van 17,30%). Apple boekte een winst van 11,519 miljard dollar (+32,14%) oftewel 2,34 dollar per aandeel. Apple heeft zijn gestegen omzet en winst vooral te danken aan de sterke groei van diensten, accessoires (zoals de AirPods en Apple Watch) en het duurder worden van de iPhone.

iPhone noteert een kleine plus

Deze uitstekende cijfers zijn te danken aan de goede verkoopcijfers van de iPhone. En dan met name de iPhone 8 en iPhone X. Hoewel Apple slechts 1% meer iPhones verkocht, steeg de winst uit de iPhone met meer dan 20%. De gemiddelde verkoopprijs van de iPhone was het afgelopen kwartaal 720 dollar, een stijging van 19,6%. Een teken dat de duurste iPhone ook populair is. Het succes van de iPhone X wordt niet ontkend en ook de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus blijven goed verkopen. Apple kan deze strategie met drie iPhone-modellen in september doorzetten en zo het record van 80 miljoen iPhones per kwartaal verbreken.

iPhone kwartaalcijfers
Klik/tap voor groter.

De iPad is definitief terug

De iPad zet zijn momentum voor het vijfde kwartaal op een rij voort. De verkopen stegen met 1,12% tot 11,553 miljoen stuks. Tegelijkertijd is de gemiddeld verkoopprijs met 5,7% gedaald tot 410 dollar. Een teken dat de iPad 6 oploopt terwijl de verkoop van iPad Pro is gedaald. Dit is prima, want binnenkort komt er weer een nieuwe iPad Pro.

iPad Pro
Klik/tap voor groter.

De Mac zit een beetje in het slop

Het is niet verwonderlijk dat de verkoop van de Mac voor een derde achtereenvolgend kwartaal daalt tot 3.720 miljoen stuks. Erger nog: de daling versnelde (-13,33%). Het effect van de nieuwe MacBook Pro 2018 en hopelijk de volgende herziening van de rest van de MacBooks was dit kwartaal nog niet zichtbaar.

Diensten en andere producten gaan als een speer

Diensten blijven een belangrijke aanjager voor Apple’s winst en omzet. De App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud weerspiegelen de kracht van het Apple-ecosysteem. Dat stopt niet bij de aanschaf van een product, maar gaat door bij het gebruik ervan. Dit kwartaal genereerde diensten 9,548 miljard dollar, een cijfer dat gestaag toeneemt (+31,40%).

De omzet uit ‘andere producten’ die vooral bestaat uit accessoires, steeg met 36,74% tot 3,740 miljard dollar. Hoewel het nog steeds moeilijk is om het succes van de HomePod in te schatten, is het bekend dat Apple de markt voor draadloze audio domineert met de AirPods en Beats-hoofdtelefoons. Tim Cook zei dat de Apple Watch een recordkwartaal had en rond de 40 procent groeide. De vraag naar AirPods is nog altijd groter dan de productiecapaciteit.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Stel je voor welke winsten en omzet ze zouden maken mochten ze de producten maken die de mensen echt willen. Maar op hun – eigenwijze en slabakkende manier – gaat het ook niet bepaald slecht. ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Wat je een azijzeiker dus nooit hoort zeggen nu: “Ah, nu hebben we wederom de harde cijfers dat iedereen het zinkende schip dat Apple heet verlaat en dat de dood van Steve Jobs eindelijk het bedrijf de das omdoet… Wacht, een record derde kwartaal? Oh… Uh… Tja. Misschien moet ik dan toch maar eens mijn mening bij gaan stellen…”

 • Profielfoto
  koen

  Grouphug!

 • Profielfoto
  mmww

  @ Q-collective Helaas wordt er anno 2018 alleen maar gekeken naar wat negatief is. ?

 • Profielfoto
  Hermanko

  Goede financiële resultaten met ronduit slechte Mac verkopen …

 • Profielfoto
  bassbug

  Hermanko op 1 augustus 2018 06:54
  Goede financiële resultaten met ronduit slechte Mac verkopen …

  Hier afgelopen twee maanden een Macbook Air en een iMac aangeschaft

 • Profielfoto
  Elduderino

  Q-collective op 1 augustus 2018 00:08
  Wat je een azijzeiker dus nooit hoort zeggen nu: “Ah, nu hebben we wederom de harde cijfers dat iedereen het zinkende schip dat Apple heet verlaat en dat de dood van Steve Jobs eindelijk het bedrijf de das omdoet… Wacht, een record derde kwartaal? Oh… Uh… Tja. Misschien moet ik dan toch maar eens mijn mening bij gaan stellen…”

  Mening bijstellen? Nee dan zeggen ze “ Zie je wel die enorme apple sheeps, die blijven blind die waardeloze producten kopen, niemand anders koopt het”. Of “ het is zo’n hype (meer dan 10 jaar lang) daar komt wel een einde aan”

  Het is het continue herhalend bandje….met de naam “ Apple is doomed”

 • Profielfoto
  Kobes

  Q-collective elduderino, misschien ligt het wat genuanceerder? Financiële cijfers zeggen niet alles natuurlijk.
  Ik ben zelf ook niet zo’n doemdenker, maar er is wel betoogd dat Cook een uitstekende man is voor het uitvoeren van beleid op efficiënte en winstgevende wijze. Een droom voor de investeerders op korte termijn en vaak de keuze na een lange periode van CEO schap van een visionair. Dat levert gouden resultaten op, maar geen toekomstbestendig bedrijf.

  Schijnt ook zo te zijn gegaan bij Microsoft met Ballmer. Geweldige cijfers, maar geen visionair en een aantal belangrijke zaken daardoor gemist.
  Met Nadella is daar een hoop verandering in gekomen en wie weet moet Apple over een aantal jaar ook wel een dergelijke verandering doorvoeren om weer aan de top te komen. Zo lang de bankrekeningen vol genoeg staan om ook een slechtere periode te overbruggen komt dat wel goed en dat lijkt bij Apple geen al te groot probleem.

 • Profielfoto
  Kobes

  Ik zeg dus niet dat het zo is, maar als de negatieve berichten goed onderbouwd worden is het misschien niet zo azijnzeikend.

 • Profielfoto
  goldoni

  Apple is voorlopig echt niet doomed. Maar meer omzet door een duurdere iphone duidt toch echt op een stagnerende markt, ook al aangegeven door Samsung. Apple komt al 10 jaar lang niet meer met eigen ideeën (nee Face id is ook door andere bedacht).

  De diensten hangen voornamelijk vast aan het gesloten systeem van de iPhone en iPad. Kan die ook los gebruiken met een Android toestel? Gelukkig hebben ze dat in Brussel nog niet door. Maar goed staaltje vendor locking en daar houden de aandeelhouders van.

  Dus oude iphones worden vervangen door nieuwe en zullen niet veel consumenten overstappen op Android. Dit kun je lang volhouden als bedrijf dus daar komen echt nog wel 10 jaar bij.

  Wat moet Apple dus blijven doen… goede hardware maken met bijbehorend OS. Laten ze daar nu net flinke steken vallen de laatste tijd. Maar het wordt zeker leuk om te zien hoever ze de prijs nog kunnen oprekken voor meer omzet in Q3 2019 of wanneer de markt zegt nu wordt het toch echt te gortig.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Melle,

  Deze winsten worden gemaakt omdat ze precies maken wat de klanten zoeken en willen!

  Dankzij een eigen unieke bedrijfsvoering en innovatie.

   

 • Profielfoto
  donut

  Apple was doomed in de jaren 90- voordat Jobs terug kwam en de eerste iMac lanceerde…

  Op dit moment draait het zakelijk al een tientallen jaren als een speer.

  Het is jammer dat ze vergeten een goed macPro te maken ( sinds 2010!)

  Dus stap ik na 8 jaar wachten over op een hackintosh; sneller dan een imac pro- kan alles in en kies zelf mijn scherm en componenten – half zo duur.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Jammer dat de Mac slecht ging, maar de 2016/ 2017 modellen waren dan ook underwhelming. De 2018 modellen lijken een betere toekomst te hebben maar de warmte/firmware issues en de eigenlijk toch rare specs maken het voor mij toch overbruggingslaptops totdat de echte versies komen in 2019/2020.

 • Profielfoto
  bassbug

  Heb nu een iMac gekozen met SSD. Nooit meer warmte problemen (harddisk)!

 • Profielfoto
  donut

  overigens Huawei stoot Apple naar de derde plek.

  Zij hebben de beste camera momenteel.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  En Huawei ziet er gelikt uit.

 • Profielfoto
  Eprom

  vuurvreter op 1 augustus 2018 17:46
  En Huawei ziet er gelikt uit.

  Er is ook een hele grote groep gebruikers die niet kijken of een telefoon er “gelikt” uitziet, maar belangrijker vinden hoe die werkt en hoe betrouwbaar die is.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  donut op 1 augustus 2018 10:56
   

  Dus stap ik na 8 jaar wachten over op een hackintosh; sneller dan een imac pro- kan alles in en kies zelf mijn scherm en componenten – half zo duur.

   

  Of koop gewoon een HP Z8.

  http://www8.hp.com/us/en/campaigns/mac-to-z/index.html