Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 31 juli 2018

Kwartaalcijfers Apple Q3-2018: nieuw record dankzij de iPhone X

Apple heeft zojuist zijn kwartaalcijfers over het derde financiële kwartaal van 2018 bekend gemaakt. Dit kwartaal, dat loopt van begin april tot eind juni, is traditioneel de meest “saaie” van het jaar. Nieuwjaarsgeschenken en nieuwe producten zijn ver weg. Er gebeurt meestal niet heel veel.

Laat je echter niet ontmoedigen, want Apple verraste met aardige cijfers. De winst en omzet stegen voor het vierde opeenvolgende kwartaal. Dit was op gebied van omzet en winst bovendien Apple’s beste derde kwartaal ooit. Er werden 41,3 miljoen iPhones verkocht. De iPad ging 11,3 miljoen keer over de toonbank en er werden 3,7 miljoen Macs verkocht.

Kwartaalcijfers Apple Q3-2018 in het kort

Op het gebied van verkochte producten, ziet de cijfers er iets minder rooskleurig uit. De iPhone en iPad staan een heel klein beetje in de plus, maar de Mac dipt. Hieronder de kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.


Omzet en winst

De omzet in het derde kwartaal bedroeg $ 53,265 miljard (een stijging van 17,30%). Apple boekte een winst van 11,519 miljard dollar (+32,14%) oftewel 2,34 dollar per aandeel. Apple heeft zijn gestegen omzet en winst vooral te danken aan de sterke groei van diensten, accessoires (zoals de AirPods en Apple Watch) en het duurder worden van de iPhone.

iPhone noteert een kleine plus

Deze uitstekende cijfers zijn te danken aan de goede verkoopcijfers van de iPhone. En dan met name de iPhone 8 en iPhone X. Hoewel Apple slechts 1% meer iPhones verkocht, steeg de winst uit de iPhone met meer dan 20%. De gemiddelde verkoopprijs van de iPhone was het afgelopen kwartaal 720 dollar, een stijging van 19,6%. Een teken dat de duurste iPhone ook populair is. Het succes van de iPhone X wordt niet ontkend en ook de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus blijven goed verkopen. Apple kan deze strategie met drie iPhone-modellen in september doorzetten en zo het record van 80 miljoen iPhones per kwartaal verbreken.

iPhones
Klik/tap voor groter.

De iPad is definitief terug

De iPad zet zijn momentum voor het vijfde kwartaal op een rij voort. De verkopen stegen met 1,12% tot 11,553 miljoen stuks. Tegelijkertijd is de gemiddeld verkoopprijs met 5,7% gedaald tot 410 dollar. Een teken dat de iPad 6 oploopt terwijl de verkoop van iPad Pro is gedaald. Dit is prima, want binnenkort komt er weer een nieuwe iPad Pro.

Apple Pencil op iPhone
Klik/tap voor groter.

De Mac zit een beetje in het slop

Het is niet verwonderlijk dat de verkoop van de Mac voor een derde achtereenvolgend kwartaal daalt tot 3.720 miljoen stuks. Erger nog: de daling versnelde (-13,33%). Het effect van de nieuwe MacBook Pro 2018 en hopelijk de volgende herziening van de rest van de MacBooks was dit kwartaal nog niet zichtbaar.

Diensten en andere producten gaan als een speer

Diensten blijven een belangrijke aanjager voor Apple’s winst en omzet. De App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud weerspiegelen de kracht van het Apple-ecosysteem. Dat stopt niet bij de aanschaf van een product, maar gaat door bij het gebruik ervan. Dit kwartaal genereerde diensten 9,548 miljard dollar, een cijfer dat gestaag toeneemt (+31,40%).

De omzet uit ‘andere producten’ die vooral bestaat uit accessoires, steeg met 36,74% tot 3,740 miljard dollar. Hoewel het nog steeds moeilijk is om het succes van de HomePod in te schatten, is het bekend dat Apple de markt voor draadloze audio domineert met de AirPods en Beats-hoofdtelefoons. Tim Cook zei dat de Apple Watch een recordkwartaal had en rond de 40 procent groeide. De vraag naar AirPods is nog altijd groter dan de productiecapaciteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Apple Q3-2018: nieuw record dankzij de iPhone X
Sluiten