Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 juli 2018
Leestijd: 1 minuut

KPN stopt in 2022 met aanbieden van 3G

KPN heeft aangekondigd in 2022 te stoppen met het aanbieden van 3G. Het 3G-netwerk van de provider gaat op dat moment offline en alle telefoons die geen 4G ondersteunen, zullen terugvallen op 2G of EDGE (2,5G). Het 2G-netwerk blijft namelijk wel in de lucht.

De provider zegt dat uitschakeling van 3G nodig is om meer ruimte te maken voor 4G en in de toekomst 5G. Het 4G-netwerk zou in 2022 sneller en stabieler worden door de extra frequentieruimte die vrij komt door het uitschakelen van 3G.

2G is nog te belangrijk

Dat 2G wel in de lucht blijft, is geen toeval. Het 2G-netwerk wordt nog volop gebruikt om te bellen en sms’en met oudere of hele simpele mobiele telefoons. Ook een aantal slimme apparaten (Internet of Things) en een groot deel van het mobiele PIN-verkeer gaat nog over 2G. Dat netwerk kan dus niet uitgeschakeld worden.

KPN is niet de eerste provider die zijn 3G-netwerk uit te lucht wil halen. Vodafone stopt er al in 2020 mee en ook Tele2 heeft de downloadsnelheid al verlaagd naar 2Mbit/s. Laatstgenoemde provider is een beetje vreemde eend in de bijt, want Tele2 maakt gebruik van het 3G-netwerk van T-Mobile. Wanneer dat helemaal uit de lucht gaat is nog niet duidelijk.

Op naar 5G

Terwijl 3G langzaam antiek wordt, staat de opvolger van 4G al in de startblokken. Met 5G moet de snelheid van de mobiele verbinding niet alleen aanzienlijk omhoog gaan, maar moeten ook allerlei nieuwe toepassingen mogelijk worden. 5G is namelijk niet alleen voor mobiel internet, maar kan met straalverbindingen ook voor snel internet thuis zorgen. Bovendien zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden voor peer-to-peer communicatie in bijvoorbeeld slimme auto’s. Bekijk onze FAQ over 5G voor een complete uitleg over het netwerk van de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KPN stopt in 2022 met aanbieden van 3G
Sluiten