Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juli 2018

De iPhone krijgt dit jaar meer ‘Intel inside’ dan ooit

Hoewel Apple al jaren zijn eigen chips maakt, is de iPhone-maker dit jaar afhankelijker van Intel dan ooit. Niet voor de processor van de iPhone voor september 2018, maar voor het modem. Voorheen nam Apple 4G-modems af bij Intel en Qualcomm. Laatstgenoemde zegt echter geen zaken meer met Apple te doen voor de nieuwe iPhones.

Intel heeft niet zo’n beste naam als het op 4G-modems aankomt. Voorheen waren de Intel-modems namelijk aanzienlijk trager dan die van concurrent Qualcomm. Omdat Apple ze alle twee gebruikte, schroefde Apple de snelheid van het Qualcomm-modem terug. Daardoor merk je geen verschil tussen een iPhone met een Intel- en Qualcomm-modem, maar ondersteunt ook geen enkele Apple-smartphone gigabit 4G.

Apple en Qualcomm verwikkeld in juridische strijd

Apple is met het afnemen van modems van Qualcomm gestopt om juridische redenen. Het bedrijf is met de chipmaker in een lange strijd verwikkeld over teveel betaalde royalty’s. Als uitvinder van een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie, is Qualcomm verplicht andere bedrijven licenties onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) te geven. Voor dat soort patenten moet ook minder betaald worden, maar de chipmaker trekt zich daar niets van aan en vroeg jarenlang de volle mep. Apple is het daar niet mee eens en eist een miljard dollar terug.

Klik/tap voor groter.

Apple en Intel sleutelen ook aan 5G-modem iPhone

Dat Apple voor Intel heeft gekozen als leverancier van modems, is niet vreemd. De bedrijven sleutelen namelijk ook samen aan een 5G-modem. Apple zou een eigen team met engineers hebben en heeft bovendien een licentie voor een eigen 5G-netwerk in de buurt van zijn hoofdkantoor. Hoewel Apple dus van 5G droomt, is er eerst nog een achterstand op het gebied van 4G in te halen. De Intel-modems die nu in de iPhone zitten, ondersteunen nog geen gigabit 4G. Gelukkig kan dat probleem dit jaar opgelost worden, want het gigabit 4G-modem van Intel genaamd XMM 7560 is klaar om in de volgende iPhone geïntegreerd te worden.

Hoewel 5G nog steeds toekomstmuziek is, kan daar wel eens snel verandering in komen. Apple wil naar verluidt al in 2019 een 5G-modem in de iPhone stoppen. Nederlanders zullen er dan nog weinig aan hebben, want Nederlandse providers zijn er nog niet klaar voor (Zie → 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reageer op artikel:
De iPhone krijgt dit jaar meer ‘Intel inside’ dan ooit
Sluiten