iPhone-fotografie: ‘Apple wil externe lenzen omarmen’

Door: Night - 7 reacties

De iPhone heeft een steeds betere camera, maar er blijft een beperking: de lens kan nooit erg groot zijn. Daarom zijn er externe lenzen om voor de camera te zetten. Die zijn echter wel een beetje lastig te bevestigen en zorgen soms voor vervorming.

Dat is precies wat Apple aan wil gaan pakken. Althans, als we op een vandaag ingediend patent moeten afgaan. Dit omschrijft hoe een speciaal mechanisme in de iPhone moet gaan zorgen dat opzetlenzen altijd optimaal uitgelijnd zijn.

Kwaliteitsverlies bij opzetlenzen iPhone

In vergelijking met DLSR-camera’s die zijn gemaakt voor gebruik met verwisselbare lenzen is de iPhone maar beperkt. Het is wel mogelijk om een groothoek, telelens, macro of fisheye toe te voegen, maar dat zorgt voor een onontkoombaar kwaliteitsverlies. Mogelijk is dat straks verleden tijd. Apple’s nieuwe techniek kan vaststellen of een externe lens wordt gebruikt. Vervolgens kunnen dan correcties doorgevoerd worden om factoren die voor kwaliteitsverlies verantwoordelijk zijn teniet te doen.

Dit systeem kan op twee manieren detecteren of een opzetlens gebruikt wordt. Allereerst is er een fysieke sensor, maar het is ook mogelijk om gemaakte foto’s op afwijkingen te analyseren. In dat laatste geval wordt bijvoorbeeld gekeken naar de uitlijning van de optische as en de afstand tussen en kanteling van objecten. De interne cameralens kan worden aangepast om te compenseren voor de afwijkingen in de opzetlens. Zo blijft de kwaliteit perfect.

lenstypen
Voorbeeld van een breedhoek, macro en fisheye opname

Tweevoudige techniek

Een opzetlens detecteren is niet zo spannend. Het interessante zit hem in hoe het beeld wordt aangepast. Dit wordt op twee verschillende manieren gedaan. Enerzijds door de positie van de ingebouwde lens te veranderen voor een optimale uitlijning ten opzichte van de voorzetlens. Anderzijds kan het ook door softwarematige beeldverwerking nadat de foto is genomen. De aanpassing van de lenspositie zou uitgevoerd kunnen worden door een bekende techniek, namelijk de optische beeldstabilisatie. Daarbij kan de lens in de iPhone een beetje bewegen en zo voor een vervormd beeld van scheve opzetlenzen compenseren.

Apple heeft een patent op dit systeem aangevraagd, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het al in de volgende iPhone zien. Toch lijkt dit ons een logische stap in de verbetering van iPhone-fotografie. Het aantal megapixels stijgt immers niet erg hard meer en Apple kan ook geen camera’s toe blijven voegen aan de iPhone.

iPhone lens
Klik/tap voor groter.

Apple-lenzen?

We zijn benieuwd of Apple na introductie van deze nieuwe technologie ook officiële iPhone lenzen op de markt gaat brengen.  Die zouden optimaal gebruik kunnen maken van dit mechanisme. Ook “made for iPhone” lenzen met bekende afwijkingen kunnen hierdoor beter werken. Apple verkoopt in zijn eigen winkels onder andere setjes van Olloclip. Natuurlijk zal een iPhone niet kunnen tippen aan een losse DSLR met bijbehorende lenzen, maar het is weer een stapje dichter bij de perfecte foto.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  André

  Onomkoombaar  kwaliteitsverlies met opzetlenzen ? Waarschijnlijk wel met een heel aantal opzetlenzen zoals o.a olloclips lenzen en andere prullen die massaal aangeboden worden op het internet.  Het verbaast mij toch wel dat de redactie van onemorething nog nooit gehoord heeft van Moment lenzen.  Deze lenzen worden vastgeklikt op een hoes die je apart bestelt. En ik kan u  verzekeren nul komma nul afwijking. Zelf heb ik de wide lens en de telelens. De telelens geeft in combinatie met de 2x tele van de iphone x (in mijn geval) een 4 maal optische zoom. Er zijn verschillende andere lenzen te koop. Goedkoop zijn ze niet: 100 dollar per lens (topkwaliteit) en 30 euro voor de zeer goede hoes waarop de lens klikvast wordt aangebracht.

 • Profielfoto
  plonserd

  Zelfde ervaring als Andre hier met de Moondog Labs anamorphic lens. 175 euro, maar dan heb je ook wel wat.. Moment brengt binnenkort ook een anamophic lens uit. Er zijn wel een resem aan lenzen verkrijbaar voor de iPhone waardoor je geen vervorming krijgt, maar die zitten allemaal wel in de duurdere prijsklasse van 80+ euro. Met de Beastgrip DOF-adapter kan je zelfs je SLR lenzen gebruiken.

 • Profielfoto
  wacon

  @André

  Zijn die Moment lenzen ook rechtstreeks in NL of de EU te verkrijgen. Vindt alleen een USA link en link naar Amazon

 • Profielfoto
  André

  Deze lenzen zijn alleen verkrijgbaar rechtstreeks bij Moment in Seatlle (shopmoment.com). De anamorphic lens, zie ik nu, kost nu 120 dollar ipv 150 dollar. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn aankoop. Er zijn ook heel wat video’s beschikbaar op the site en op youtube.

 • Profielfoto
  guide506

  Ondersteuning voor opzetlenzen zou fantastisch zijn! iPhones maken prima foto’s, maar wat ik vooral mis is groothoek en zoom.

  Toevallig heb ik net een set opzetlenzen in huis van Momax 

  https://www.youtube.com/watch?v=jmyIT9lqay8

   

  Door de bijgeleverde case kun je ze goed bevestigen, maar er treedt wel beeldvervorming op bij de groothoeklens. Als dat automatisch rechtgezet kan worden zou dat fantastisch zijn.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heb mijn dslr aan de kant gezet en maak in 99% van de gevallen prima foto’s. Alleen low light situaties zijn nog matig. Groot voordeel van de iphone als camera is dat je hem altijd bij je hebt. Jarenlang gezeuld met fototas met lenzen, flitser en statief. Prachtige foto’s maar ben er helemaal klaar mee.

 • Profielfoto
  wacon

  André op 31 juli 2018 07:24
  Deze lenzen zijn alleen verkrijgbaar rechtstreeks bij Moment in Seatlle (shopmoment.com).

  Dank voor de link!

  André op 31 juli 2018 07:24
  Deze lenzen zijn alleen verkrijgbaar rechtstreeks bij Moment in Seatlle (shopmoment.com). De anamorphic lens, zie ik nu, kost nu 120 dollar ipv 150 dollar. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn aankoop. Er zijn ook heel wat video’s beschikbaar op the site en op youtube.