Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 30 juli 2018

iPhone-fotografie: ‘Apple wil externe lenzen omarmen’

De iPhone heeft een steeds betere camera, maar er blijft een beperking: de lens kan nooit erg groot zijn. Daarom zijn er externe lenzen om voor de camera te zetten. Die zijn echter wel een beetje lastig te bevestigen en zorgen soms voor vervorming.

Dat is precies wat Apple aan wil gaan pakken. Althans, als we op een vandaag ingediend patent moeten afgaan. Dit omschrijft hoe een speciaal mechanisme in de iPhone moet gaan zorgen dat opzetlenzen altijd optimaal uitgelijnd zijn.

Kwaliteitsverlies bij opzetlenzen iPhone

In vergelijking met DLSR-camera’s die zijn gemaakt voor gebruik met verwisselbare lenzen is de iPhone maar beperkt. Het is wel mogelijk om een groothoek, telelens, macro of fisheye toe te voegen, maar dat zorgt voor een onontkoombaar kwaliteitsverlies. Mogelijk is dat straks verleden tijd. Apple’s nieuwe techniek kan vaststellen of een externe lens wordt gebruikt. Vervolgens kunnen dan correcties doorgevoerd worden om factoren die voor kwaliteitsverlies verantwoordelijk zijn teniet te doen.

Dit systeem kan op twee manieren detecteren of een opzetlens gebruikt wordt. Allereerst is er een fysieke sensor, maar het is ook mogelijk om gemaakte foto’s op afwijkingen te analyseren. In dat laatste geval wordt bijvoorbeeld gekeken naar de uitlijning van de optische as en de afstand tussen en kanteling van objecten. De interne cameralens kan worden aangepast om te compenseren voor de afwijkingen in de opzetlens. Zo blijft de kwaliteit perfect.

lenstypen
Voorbeeld van een breedhoek, macro en fisheye opname

Tweevoudige techniek

Een opzetlens detecteren is niet zo spannend. Het interessante zit hem in hoe het beeld wordt aangepast. Dit wordt op twee verschillende manieren gedaan. Enerzijds door de positie van de ingebouwde lens te veranderen voor een optimale uitlijning ten opzichte van de voorzetlens. Anderzijds kan het ook door softwarematige beeldverwerking nadat de foto is genomen. De aanpassing van de lenspositie zou uitgevoerd kunnen worden door een bekende techniek, namelijk de optische beeldstabilisatie. Daarbij kan de lens in de iPhone een beetje bewegen en zo voor een vervormd beeld van scheve opzetlenzen compenseren.

Apple heeft een patent op dit systeem aangevraagd, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het al in de volgende iPhone zien. Toch lijkt dit ons een logische stap in de verbetering van iPhone-fotografie. Het aantal megapixels stijgt immers niet erg hard meer en Apple kan ook geen camera’s toe blijven voegen aan de iPhone.

Klik/tap voor groter.

Apple-lenzen?

We zijn benieuwd of Apple na introductie van deze nieuwe technologie ook officiële iPhone lenzen op de markt gaat brengen.  Die zouden optimaal gebruik kunnen maken van dit mechanisme. Ook “made for iPhone” lenzen met bekende afwijkingen kunnen hierdoor beter werken. Apple verkoopt in zijn eigen winkels onder andere setjes van Olloclip. Natuurlijk zal een iPhone niet kunnen tippen aan een losse DSLR met bijbehorende lenzen, maar het is weer een stapje dichter bij de perfecte foto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone-fotografie: ‘Apple wil externe lenzen omarmen’
Sluiten