Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2018
Leestijd: 2 minuten

iPhone zit veilige inlogfunctie DigiD in de weg

Er wordt door de Nederlandse overheid gewerkt aan een nieuwe inlogfunctie voor DigiD. Deze moet extra veilig inloggen met meer dan alleen een gebruikersnaam en wachtwoord mogelijk maken. De iPhone zit de ontwikkeling van die functie echter in de weg. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

De nieuwe, extra veilige inlogfunctie van DigiD gaat de NFC-chip van mobiele toestellen gebruiken. Om in te loggen moet je een rijbewijs of ID-kaart met NFC-chip bij je smartphone houden. Nieuwe identiteitsbewijzen hebben zo’n chip die kan dienen voor twee-factor-authenticatie. Dit is een stuk veiliger dan de ouderwetse SMS-code.

NFC-functies iPhone beperkt

Op Android-toestellen is dit geen probleem, maar de NFC-functies van de iPhone zijn beperkt. Apple gebruikt het alleen voor zijn eigen betaaldienst Apple Pay en sinds iOS 11 is het ook mogelijk om NFC-tags in beperkte mate te lezen. De NFC-functies van iOS zijn echter niet open genoeg om de nieuwe, veilige inlogmethode voor DigiD te kunnen gebruiken.

Klik/tap voor groter.

In een brief aan de kamer schrijft de staatssecretaris dat het ‘zeer wenselijk’ is dat Apple de NFC-chip van de iPhone en iPad openstelt voor DigiD. Het veilige inloggen werkt al met Android, maar het ministerie zit met iOS in zijn maag. Of Apple gehoor gaat geven aan de Nederlandse overheid is maar de vraag. Wat ons hoopvol stemt, is dat Apple onlangs de iPhone heeft opengesteld voor Amerikaanse, digitale studentenkaarten.

De laatste keer dat de NFC-functies van iOS-apparaten breed uitgebreid werden was echter in 2017. Sindsdien is het in zeer beperkte mate mogelijk om tags te scannen. Dat kan echter alleen als een app met Apple’s eigen NFC-framework gemaakt is. Bovendien wordt de chip alleen geactiveerd als die app op je iPhone geopend is. Nederland zal dus op een gunst van Tim Cook en co. moeten hopen. (Zie → Met veel beperkingen: Apple opent NFC-chip iPhone)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone zit veilige inlogfunctie DigiD in de weg
Sluiten