Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 23 juli 2018

iPhone-camera heeft volgend jaar mogelijk 48 megapixels

Van een goede smartphone mag je verwachten dat je er ook goede foto’s mee kan maken. Een camera met hoge resolutie is daarbij van belang, maar vaak hebben ​​smartphone-camera’s met een hoge resolutie een slechte lichtgevoeligheid. Sony, de leverancier van de camerasensor voor de iPhone, zegt dat beide opties mogelijk zijn dankzij een nieuwe techniek.

Sony start volgend jaar de levering van de IMX586-sensor. Dit is een camerasensor die speciaal voor smartphones gemaakt is. De resolutie is maar liefst 48 megapixels en hij neemt ook 4K-video met maximaal 90 frames per seconde op.

Hoge resolutie, goede lichtgevoeligheid

Door die hoge resolutie heeft de camerasensor nog een ander voordeel. In omstandigheden met weinig licht kunnen vier aangrenzende pixels kunnen bij elkaar worden gevoegd. Daardoor ontstaat volgens Sony een helder beeld met weinig ruis. Als je 48 megapixels op een relatief kleine sensor perst, krijg je normaal ongelofelijk kleine pixels die maar weinig licht door kunnen laten. Sony claimt dat met een nieuw kleurenfilter opgelost te hebben. De camera heeft een effectieve pixelpitch van 1,6 micrometer. Dat is aanzienlijk beter dan Google’s Pixel 2 XL (1,4 micrometer) en de iPhone X (1,22 micrometer).

iPhone Xs

Voorproefje van Huawei

Helemaal nieuw is de door Sony gebruikte techniek niet. In de Huawei Pro P20 Pro-smartphone wordt namelijk een techniek die “Pixel Fusion” heet gebruikt. De smartphone heeft een camera van 40 megapixels, maar houdt er effectief 10 over omdat vier pixels samen worden gevoerd. Precies zoals bij de nieuwe Sony-sensor voor volgend jaar het geval is dus.

Bijna alle smartphones zijn voorzien van camerasensoren van Sony. Fabrikanten zoals Apple voegen hun eigen ‘image processing’ techniek toe. Dat wil zeggen het sausje voor kleurcorrectie en HDR na het maken van de foto. Google gebruikt bijvoorbeeld cloudtechnolgie voor betere foto’s, terwijl Apple alles op de krachtige chip van de iPhone zelf doet.

In 2019 in iPhone-camera

De 48 megapixel-camera van Sony is in september voor smartphonefabrikanten te koop, dus te laat voor de iPhone 9 of iPhone X Plus, maar we kunnen nu al zeggen dat 2019 een mooi camera-jaar gaat worden.

Reageer op artikel:
iPhone-camera heeft volgend jaar mogelijk 48 megapixels
Sluiten