iPhone batterij snel leeg? Het kán een app zijn!

Door: Night - 13 reacties
iPhone accu

Problemen met de batterij is een van de grotere kopzorgen die je kan krijgen als iPhone gebruiker. Of het nou Apple’s vermeende vertraging van oudere iPhones is, een bug in iOS of gewoon de normale slijtage, er komt een tijd dat je de dag niet meer doorkomt met één batterijlading. Maar let op, dit kan ook de schuld zijn van een app.

Batterijconditie

De Batterijconditie statusoverzicht gaat alweer even mee in de instellingen van iOS. Als je je iPhone vaker dan je zou willen, aan de lader moet leggen, is dit toch de eerste plek die je even moet bekijken. Hier kan je zien hoe de kwaliteit is van je batterij en hoeveel lading deze nog kan vasthouden in ten opzichte van de accu in nieuwstaat. Het waarschuwt ook als het toestel moeite heeft voldoende stroom te leveren op een bepaald moment.

Je vindt de Batterijconditie in Instellingen ➔ Batterij ➔ Batterijconditie (bèta)

Wil je een wat uitgebreider overzicht, dan kun je hiervoor ook gebruik maken van de Coconut Battery app. Naast een duidelijk inzicht in de status van je batterij biedt deze app je ook de mogelijkheid om je analyses op te slaan. Zo kan je ze later eenvoudig vergelijken.

App overzicht

In het app overzicht van het batterij instellingenmenu kun je zien welke apps veel van je batterij vergen. Om dit te bekijken ga je naar Instellingen  ➔ Batterij en scroll dan een stukje naar beneden. Een slechte app zou dan vrij hoog in het lijstje moeten staan. Vooral als je deze niet of nauwelijks gebruikt.

Een schrijver op de Reddit website kwam er op deze manier onlangs achter dat de 3rd party app Minesweeper verantwoordelijk was voor bijna de helft van het batterijgebruik. Volgens het bericht gebruikte hij die app hooguit een keer per maand. Nodeloos te zeggen dat hij deze app direct heeft verwijderd.

Minesweeper hier mogelijke oorzaak van snel leegraken iPhone batterij (foto: Redddit)

Oorzaak niet altijd duidelijk

De oorzaak van het niet de hele dag meegaan van een batterij is niet altijd even duidelijk. Er zijn veel redenen waarom je iPhone – vaker dan je zou willen – opgeladen moet worden. Intensief gebruik, zware apps, een oudere batterij of een met een fabricagefout. Een bug in iOS of een softwarematige beperking. Het kan dus even uitzoekwerk zijn. Maar met deze snelle controle kun je er in ieder geval wel vlug achterkomen of het niet gewoon de schuld van een slecht geschreven of functionerende app is.

One More Thing…

Meer tips over de batterij en het gebruik van je iPhone lezen? Kijk dan eens op onze zeer uitgebreide en handige Tips en Tricks sectie. Heb je een specifieke vraag over je batterij of iPhone, kun je die natuurlijk ook altijd op ons forum stellen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  Nu ook weer relevant: als je beta software draait (nu dan van iOS 12) kan dat best een aanslag doen op je batterij, aangezien allerlei diagnostische analyse op de achtergrond meedraait en de software meestal nog niet is geoptimaliseerd.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Vaak ook websites met allerlei bewegende reclamebanners. Je voelt de iPhone warm worden en het accupeil maakt een duikvlucht. Niet tof, en het hindert de browse-ervaring.

 • Profielfoto
  Bart119

  De coconut battery app vind ik dan weer onbetrouwbaar. De ene moment heeft mijn batterij nog 99% capaciteit, 5 min later is dit al maar 70% meer om dan weer naar 95% over te gaan.

  Als ik gewoon bij batterijconditie in iOS kijk blijft deze constant op 83% staan.

 • Profielfoto
  Night

  Toch geeft Coconut gewoon de (verwachte) spanning aan. Kennelijk laadt jouw batterij niet helemaal meer op zoals het zou moeten. 83% is ook een signaal dat er al duidelijke wear te bespeuren is. Ik zou gewoon kijken naar het eindsaldo, dus als de batterij geheel opgeladen is en steeds vergelijken.

  Ik vraag me af of jouw batterij halverwege de dag ook sneller leeg gaat in vergelijk met als de batterij helemaal vol of bijna leeg is. Die 70% zou je ook terug moeten merken in de spanningsafgifte.

  Als dat verder allemaal normaal is, moet je natuurlijk geen apps hebben draaien op je iPhone tijdens het laden en controle met Coconut. Ook dat kan een scheef beeld geven.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Mijn iphone SE heeft een acu GEEN baterrij!

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  @Wimusia:

  Als je dan toch bijdehand wilt zijn, dan moet je het wel goed doen!

  Jouw iPhone SE heeft een accu, geen acu! Daarbij is het iPhone ipv iphone en batterij ipv baterrij… In een zin van 8 woorden 3 fouten, dat is vrij beroerd! Of, om in jouw woorden te spreken:

  In een zin van 8 worden 3 vauten, dat is frij berroerd!

 • Profielfoto
  Bart119

  Night op 29 juli 2018 15:39

  Tot nu toe geen hinder van mijn batterij. Met gewoon gebruik gaat mijn iPhone nog steeds een dag mee, al merk ik natuurlijk wel dat de autonomie minder is als 2 jaar geleden.

  Dus oftewel ergens in de loop van dit jaar nog goedkoop een nieuwe laten plaatsen, oftewel me in september laten overtuigen om een nieuwe te kopen;)

   

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Apple Maps gebruik ook heel veel meer batterijlading dan Google Maps.

 • Profielfoto
  tav

  Ga ook gewoon rond oktober / november een nieuwe batterij laten steken op mijn 7 plus, nu nog 87% volgens ios batterijconditie

 • Profielfoto
  Wimusia

  Wimusia op 29 juli 2018 22:30
  Mijn iPhone  SE heeft een accu GEEN  batterij.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wimusia op 30 juli 2018 08:02

  Wimusia op 29 juli 2018 22:30
  Mijn iPhone  SE heeft een accu GEEN  batterij.

   

  Ligt er maar aan In welke taal je het zegt. In het Duits kent men ook twee woorden, Batterie en Akku. Zelfs een oplaadbare batterij van het type AAA/AA (R3/R6), ook wel bekend als Penlite, aangeduid met Akku. Alleen alles wat niet-oplaadbaar was, werd aangeduid met Batterie.

  Als we dan naar het Engels kijken, dan is er überhaupt maar één woord: battery. Of dat nou een auto-accu, een telefoonbatterij of een Penlite, of zelfs een knoopcel is.
  Men kent wel het woord accumulator (jn een gelijkaardige betekenis), maar dat slaat eigenlijk alleen op écht grootschalige opslag van (duurzame) energie.

  Daarnaast: In het Nederlands noemt Apple het zelf een batterij, dus heeft jouw iPhone, net als die van iedereen anders, een batterij…

 • Profielfoto
  tav

  Wimusia ; waarschijnlijk immigrant?

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Coconut blijft ontkennen dat er een ios-apparaat is aangesloten, terwijl dat wel het geval is, en ik zie nergens die ‘refresh’ om op te klikken.