Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 9 juli 2018

‘iPhone 8 wereldwijd populairste smartphone’

De iPhone X is met zijn OLED-scherm en Face ID ongetwijfeld het meest indrukwekkende toestel van dit moment. Toch doet de wat saaiere iPhone 8 het alles behalve slecht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de verkoop van verschillende smartphone-modellen wereldwijd.

Analistenbureau Counterpoint Research heeft becijferd dat in de maand mei niet de iPhone X, maar de iPhone 8 het meest werd verkocht. Apple’s telefoon wordt gevolgd door het paradepaardje van Samsung, de Galaxy S9+. De iPhone X staat op de derde plaats.

Samsung dipt, iPhone 8 scoort

Het is geen geheim dat de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ kampen met verkoopproblemen, maar tot vandaag was niet echt duidelijk hoe slecht het ging met het vlaggenschip van Samsung.

In april streefden de topmodellen van Samsung de iPhone X nog voorbij in de top 10 van wereldwijd populairste smartphones. De iPhone X veerde in mei echter niet terug naar de eerste plaats, maar werd verrassend genoeg voorbijgestreefd door de iPhone 8. Ja, dat toestel zonder Face ID, met een ontwerp dat al vier jaar meegaat. Mogelijk speelt de prijs een rol.

Verkoopcijfers over mei 2018 – Klik/tap voor groter.

iPhone 8 en 8 Plus

De grote broer van de iPhone 8, de iPhone 8 Plus, kon niet meeliften op het succes van de kleinere variant en eindigde op de vijfde plaats. Opmerkelijk is dat Samsung-gebruikers blijkbaar het liefst een zo groot mogelijk toestel hebben, want de grotere Galaxy S9+ doet het beter dan zijn kleine broer, die op de zesde plaats staat. De iPhone 8 Plus moest ook de Xiaomi Redmi 5A voor zich dulden.

Hoewel de Xiaomi niet overal verkrijgbaar is, heeft het merk zich in China en India een enorm marktaandeel toegeëigend door redelijke prestaties te combineren met een zeer laag prijskaartje.

De onderste regionen

Een ander redelijk presterend en laaggeprijsd toestel, de Huawei P20 Lite, liet verrassend genoeg de veel krachtigere, maar ook duurdere Vivo X21 achter zich en eindigde op plaats 7. Hekkensluiters in deze top 10 zijn de Xiaomi Redmi 5 – ook wel Note 5 genoemd – en de Oppo A83. Oppo is een relatief onbekende speler op de Nederlandse markt, maar daar kan snel veranderen. De van oorsprong Chinese smartphonemaker komt namelijk in september naar Nederland.

We laten dit onderwerp nu even rusten tot het eind van het jaar. Binnenkort start het seizoen van nieuwe smartphones immers weer. Samsung komt op 9 augustus met de Note 9 en ook Apple heeft in september ‘grote’ verrassingen gepland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iPhone 8 wereldwijd populairste smartphone’
Sluiten