‘iPhone 2018 kan alleen snelladen met gecertificeerde lader’

Door: Jan de Raab - 3 reacties

September komt steeds dichterbij en dat wil zeggen dat we ons op kunnen maken voor nieuwe iPhones. Naast een nieuwe ‘iPhone X2’ zien we waarschijnlijk ook een iPhone 9 en iPhone X Plus. Een van de meest praktische verbeteringen die de toestellen naar verluidt krijgen is ondersteuning voor snelladen met een meegeleverde USB-C-lader.

Helaas is snelladen niet zo eenvoudig als het lijkt. De ene USB-C-adapter is de andere niet en om laadproblemen te voorkomen, zou Apple een certificering introduceren. Zo moeten consumenten onderscheid kunnen maken tussen laders die wel en niet compatibel zijn met de iPhone-modellen voor eind 2018.

iPhone snelladen via USB-C

De geruchten over deze certificering komen van het Japanse blog Mac Otakara. Dat heeft van bronnen binnen Apple’s leveranciersketen dat er wordt gewerkt aan een programma voor het testen en certificeren van USB-C-snelladers voor de iPhone 2018. Heel simpel gezegd: als je een adapter hebt die niet door Apple erkend wordt, zal snelladen niet werken. De iPhone beperkt de stroomtoevoer dan tot 2,5 watt (5V en 0,5A) en toont een waarschuwing dat er voor het apparaat geen USB-C-verificatie beschikbaar is. Als dat we het geval is, kan met maximaal 18 watt geladen worden (9V en 2A). Ter vergelijking: de momenteel bij de iPhone geleverde oplader levert 5 watt stroom.

iPhone 2018 snelladen
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: Belkin

Apple kan dit makkelijk afdwingen, want USB-C ondersteunt een protocol dat “C-AUTH” heet en gebruikt kan worden voor verificatie. Door laders te keuren, kan Apple tevens checken of ze vrij zijn van kwaadwillig ingesloten code. Dat klinkt erg beperkend, maar is natuurlijk bedoeld om klanten te beschermen tegen mogelijke schade bij het gebruik van niet-gecertificeerde laders.

iPhone snelladen al mogelijk met moeite

De huidige iPhone X, 8 Plus en 8 ondersteunen al snelladen. Je moet daar echter wel wat moeite voor doen en een USB-C-adapter en USB-C-naar-Lightning-kabel bij Apple voor kopen. Het is wel een dure grap, want een losse USB-C-lader kost bij Apple € 59,- en een USB-C-naar-lightning-kabel kost nog eens € 25. Als je een moderne MacBook hebt, kun je de adapter van de laptop ook gebruiken. Gelukkig zit de snellader bij de iPhone voor 2018 wel in de doos. (Zie → Eindelijk! ‘Apple gaat snellader bij iPhone leveren’)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  jd

  een iPad lader werkt ook prima als snel(lere) lader bij iPhone X

 • Profielfoto
  queenfan

  Heb nog een officiële 12W lader van mijn iPad 2, deze laad mijn iPhone X lekker snel op.

 • Profielfoto
  Frans

  Je moet jezelf serieus afvragen of je jouw iApparaat wel altijd snel wil opladen. Snel opladen generereert namelijk meer warmte in de accu en dat komt de levensduur daarvan niet ten goede. Ongetwijfeld zal het laadcircuit de schade zoveel mogelijk beperken, maar een negatieve invloed zal er toch zijn. Wanneer je dag doorkomt met ’s nachts langzaam opladen is dat echt beter voor je accu.