iOS 12 verklapt komst iPhone met dual-sim

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Er gaan al jaren geruchten over de komst van een dual-sim iPhone, maar nu worden ze echt concreet. In september 2018 kun je zo goed als zeker rekenen op een of meerdere Apple-smartphones met plaats voor twee simkaarten. In een nieuwe bètaversie van iOS 12 is de eerste configuratie voor een tweede simkaart aangetroffen.

Apple bracht maandag iOS 12 bèta 5 uit. Daarin zitten allerlei verwijzingen naar ‘second sim status’ en ‘second sim tray status’. Twee indicaties dat er een iPhone met ondersteuning voor twee simkaarten in het vat zit.

Dual-sim in iPhone 2018

De mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken is populair onder zakelijke gebruikers en reizigers. Ook in ontwikkelingslanden waar niet alle providers goede dekking hebben, worden vaak meerdere simkaarten gebruikt. Gezien Apple onder andere India als belangrijke groeimarkt ziet, is dit een logische stap. In Nederland zijn telefoons met ondersteuning voor twee simkaarten doorgaans erg schaars.

In september 2018 zien we naar verwachting drie nieuwe iPhones: een iPhone X2, iPhone X Plus en iPhone 9. Welke van de drie toestellen een dual-sim krijgt is nog niet duidelijk. Apple zou er ook voor kunnen kiezen om het een optionele functie te maken. Twee simkaarten? Extra betalen. Zeker weten doen we het natuurlijk niet.

iphone sim
Klik/tap voor groter.

Fysieke of virtuele simkaart

Het is ook maar de vraag of het om twee fysieke simkaarten gaat. Eerder dit jaar hoorden we nog een gerucht over de komst van virtuele simkaarten (e-sim) naar de iPhone. Apple zou er dus voor kunnen kiezen om de gewone simkaart te behouden en een virtuele simkaart als extra aan te bieden.

Dat maakt de dual-sim wel een stukje beperkter, want providers kunnen er zelf voor kiezen om e-sim wel of niet te ondersteunen. Voor consumenten brengt het echter ook voordelen met zich mee, want het switchen van provider of abonnement is zo makkelijk als een knop aantikken. De iPad heeft al een virtuele simkaart, genaamd de Apple Sim. Deze wordt echter vooral gebruikt voor internationale data en ondersteunt nog geen Nederlandse of Belgische providers. (Zie ook → iPhone 9: specs, release en alle actuele verwachtingen op een rij)

iPhone 2018 dual sim ios 12
De broncode van iOS 12 die wijst op de komst van een dual-sim iPhone – Klik/tap voor groter.

9to5Mac

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Livonias

  iPhone 10 te koop!….lang gekoesterde wens een iPhone met 2 simkaarten, hopelijk is dit iets wat echt gaat komen!

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Livonas.

  iPhone 10 bestaat niet…

 • Profielfoto
  gipsman

  @Livonas bedoelt 10=X. Hm, je zou kunnen denken dat X de 9 is, want de betere/duurdere versie van de 8. Of, dat X iets is zoals in de X-files: secret, to be continued…

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  Wat is er met isim gebeurd?
  Waarom zou dat niet de dual Sim kunnen brengen?
  https://www.onemorething.nl/2018/02/isim-direct-in-smartphone-chip/

 • Profielfoto
  GT1988

  Ik verwacht een eSIM zoals in de iPad gecombineerd met een ouderwetse simkaart. Maar het blijft Apple, het zou me ook niet verbazen als ze de hele SIM slot er uit slopen zoals ze met de headphonejack gedaan hebben. ‘The future is SIM-less?’

 • Profielfoto
  iNicky

  gut, de concurrentie heeft dit al járen.