‘iPad Pro 2018 heeft geen mini-jack meer’

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Twee jaar geleden nam Apple een controversiële beslissing. De iPhone 7 had niet langer een analoge mini-jack voor het aansluiten van koptelefoons. Anno 2018 lijkt Apple helemaal afscheid te willen nemen van de analoge audio-uitgang. De iPad Pro 2018 heeft naar verluidt geen mini-jack meer.

Hoewel de iPhone al een aantal jaar zonder mini-jack gemaakt wordt, behield de iPad tot nu toe de aansluiting voor analoge hoofdtelefoons, maar dat is nu afgelopen. De nieuwe iPad Pro wordt in september naast de nieuwe iPhone en Apple Watch Series 4 verwacht. Het zou de eerste iPad Pro zonder home-knop zijn, ook de randen worden naar verwachting aanzienlijk dunner.

Geen mini-jack, smart connector verplaatst

Het gerucht over het schrappen van de mini-jack in de iPad Pro 2018 komt van de Japanse site Mac Otakara. Die heeft een matig betrouwbare reputatie en baseert zich vooral op bronnen uit Apple’s Aziatische productieketen.

iPad Pro
Klik/tap voor groter.

De site claimt ook dat de smart connector, die gebruikt wordt voor het aansluiten van een toetsenbord op de iPad Pro, verplaatst wordt. De connector zit momenteel aan de zijkant van de iPad, maar zou naar de onderkant worden verplaatst. Wij zien echter niet in hoe dat praktisch is.  Een toetsenbord zou op deze manier helemaal niet makkelijk aangesloten kunnen worden, tenzij de iPad Pro in verticale modus wordt gebruikt. Volgens de bronnen van Mac Otakara zou Apple de nadruk echter op verticaal gebruik willen leggen. Gezichtsscanner Face ID zou niet in horizontale modus gebruikt kunnen worden. Wat ons betreft een sterk verhaal dat waarschijnlijk gebaseerd is op oude informatie.

iPad Pro 2018 in september verwacht

De iPad Pro 2018 wordt in september verwacht en heeft waarschijnlijk een stuk dunnere randen. Omdat er geen home-knop meer is, past er een groter scherm in dezelfde behuizing. De komst van de tablets met Face ID is eigenlijk zo goed als zeker, want iOS 12 is al klaar voor een nieuwe iPad Pro met Apple’s gezichtsscanner. (Zie ➝ Face ID in iPad Pro 2018? iOS 12 levert het bewijs)

iPad Pro 2018 concept
Concept door: Álvaro Pabesio – Klik/tap voor groter.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Macwerk

  Vol verwachting klopt mijn hart.❤️❤️boem boem.

  De iPad pro 12.9 is mijn troetelkindje, en de iPad pro 12.9 2018 is met het verliezen van de home knop en mini jack een ware revalatie. Ik gebruik een mini jack bij mijn Apple goodies soms, maar ik kan goed leven met noviteiten die Apple brengt. Het is immers geen fabriekant die vrijd met het verleden, maar de toekomst nu levert.

 • Profielfoto
  Night

  Mooie proza(y)

   

 • Profielfoto
  Macteach

  Night op 28 juli 2018 18:28
  Mooie proza(y)

   

  Maar wel met aardig wat taalfouten…

 • Profielfoto
  MacRay

  Jack op iPad nog nooit gebruikt.

  Echt nooit. Had al eerder gemogen.

 • Profielfoto
  Loyd

  Mooi zo weg met die Jack; echt nog nooit gebruikt in al die jaren. Mocht de baggerkwaliteit van de nieuwe Macs niet verbeteren dan misschien maar een iPad pro aanschaffen.

 • Profielfoto
  strigoi

  Goed dat erbij wordt vermeld dat het op matige geruchten partij is. Ik kan me niet voorstellen dat zonder TouchID je enkel op één verticale manier de iPad ontgrendeld kan worden. Dat zou een onacceptabele downgrade zijn. Juist het feit dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe je de iPad vasthoudt vind ik heel sterk. Ook het verplaatsen van de smart connector naar de kant bij de Lightning connector lijkt me een hele rare keus. Met oog op de breedte van het Smart keyboard en de stabieliteit van deze combinatie. Voor mij zou dan een geforceerde verticale workflow een no-go zijn. En tot slot het weg halen van de 3.5mm jack poort vind ik zelf totaal niet nodig. Ik sluit vaak mn iPad Pro aan op mijn elektronische drumstel en die werkt niet met Bluetooth.. hello dongle life. Bij de telefoons snap ik het volledig, waterproof, ruimte voor andere tech etc. De iPad hoeft daar niet aan te voldoen dus laat die poort nog maar even zitten.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Macwerk op 28 juli 2018 17:50
  Vol verwachting klopt mijn hart.❤️❤️boem boem.

  De iPad pro 12.9 is mijn troetelkindje, en de iPad pro 12.9 2018 is met het verliezen van de home knop en mini jack een ware revalatie. Ik gebruik een mini jack bij mijn Apple goodies soms, maar ik kan goed leven met noviteiten die Apple brengt. Het is immers geen fabriekant die vrijd met het verleden, maar de toekomst nu levert.

  NEE! Geen fabrikant die vrijT met het verleden.

  #tokkiestraattaalniveau #inburgeringscursus #tokkietaalgebruik

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Inderdaad is vooral de iPad in de muziekwereld in studio’s of tijdens live gebruik een graag geziene gast. Dan is het wel fijn als daar nog een audio-gaatje op zit. Want met bluetooth ga je dat niet oplossen.

  Maar natuurlijk zijn die dongels weer een leuke extra aanwinst in de Apple Stores wereldwijd.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik kan me voorstellen dat een digitale audio aansluiting de toekomst is, maar vooralsnog is daarvoor geen standaard. Ook Apple heeft hiervoor nog geen eenduidige oplossing. Op een iPhone is het nu Lightning, op de iPad is het nog de mini-jack, net als op de Mac. Mogelijk wordt het ooit USB-C?

  Apple heeft geen hoofdtelefoon (of andere audio apparatuur) met een Lightning connector in haar assortiment. Ook niet met een andere soort digitale aansluiting. Wat is de integrale, universele oplossing voor een digitale audio aansluiting van Apple? Nog meer dongles? Sorry, ik kan dat geen innovatieve visie op een nieuwe standaard digitale audio aansluiting noemen.

  Het verwijderen van de mini-jack is, in het huidige audio landschap, een heel slecht idee. Voor een iPhone kan ik het (zeer zwakke) argument van ruimte besparing nog enigzins accepteren, voor een iPad zak je met dit argument echt door de mand.

  Overigens is er helemaal niets mis met de mini-jack. Vernieuwen is goed als het een oplossing is voor een probleem. Vernieuwen om alleen te vernieuwen leidt tot verspilling en dat is slecht voor onze planeet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ben benieuwd naar de AirPods 2 dan. De batterij in de huidige houden het veel te kort vol om serieus te nemen. Ik hou dus altijd de bedrade koptelefoon achter de hand via de lightning poort. Twee sets koptelefoons omdat de minijack ontbreekt voelt toch als ontwerpfout

 • Profielfoto
  steveb

  Wat is het nut van die smart. Connector?

 • Profielfoto
  Athens56

  Mini Jack nog nooit gebruikt

 • Profielfoto
  Arjan E.

  steveb op 29 juli 2018 11:33
  Wat is het nut van die smart. Connector?

  Ik heb een Logitech logibase waar ik mijn IPad Pro 12.9 op zet, hierdoor belast ik mijn laadsnoer fysiek totaal niet waardoor hij langer meegaat, en ik hoef niet elke keer het laadsnoer te verwijderen als ik de iPad nodig heb. Als ik klaar ben zet ik hem op de logibase en hij begint direct op te laden. Het werkt als een soort magneetaansluiting?

   

  hierdoor hou je je originele poweraansluiting over, waar je eventueel een Apple pencil op kan opladen.

   

  ik snap de vraag wel, de meest verkochte accessoire is een toetsenbord, welke natuurlijk ook gewoon via Bluetooth kan worden opgelost, daarom hierboven een andere toepassing voor de smartconnector beschreven.

   

  die logibase is trouwens een accessoire die Apple zelf op de markt had moeten brengen in mijn ogen.

   

  de smartconnector is een beetje een miskend talent, ze kunnen er veel meer uit halen, het potentieel is daar, echter wordt er weinig voor ontwikkeld, en dat is jammer?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Persoonlijk snap ik die hetze tegen de 3.5mm jack niet. Enerzijds hebben we mensen die Platenspelers kopen om maar weer het ouderwetse, warme geluid van analoog te ervaren, anderzijds hebben we audioformaten als Direct Stream Digital, DSD dus. MQA en gewoon FLAC met bitdieptes van 32 bit en 24 bit alsmede bemonstering frequenties richting 352khz of 1bit op 11mhz bemonstering (quad dsd).

  Dan heb je APTx of LDAC van Sony over Bluetooth met zeer hoge bitrates en echt goede Digital Analogue Conversie units die er geen puinzooi van maken.

  En dan heb je Apple. Gemak? Ja! Mooie interface? Ja! Goed geluid? Okay, maar niet vergelijkbaar met echt goede audio spelers en genoemde formaten. Daarnaast ondersteund Apple pas sinds de iPhone 7 24bit audio, maar wel met enkele beperkingen.

  Heb voor een test drie spelers besteld, waaronder Fiio, Onkyo en Sony portables player en … waw … wat een geluid. Wat een dynamiek, stereobeeld en audio processing power … sommige HiRes opnamen klinken zo goed dat je het gevoel hebt daar te zijn.

  Dan wat tests met MP3 op 320kbps, OGG en AAC 256. Zelfs die kunnen redelijk opgepoetst worden, maar de dynamiek en kwaliteit is toch wat minder dan genoemde bestanden als FLAC, DSD of MQA…
  Maar, het grootste verschil? Aangesloten hoofdtelefoons klinken analoog, gebruikmakend van de DAC ongelooflijk goed. Via Bluetooth goed, maar toch net iets vlakker.

  En zit nu even naar mijn gebruik te kijken, ja ik heb Wi-Fi thuis. Ja ik heb verschillende hoofdtelefoons, maar toch gebruik ik vaak bedrade hoofdtelefoons, aux van onze oudere benz en in enkele gevallen gebruik ik de audio uit om het geluid naar een externe speakerset uit te sturen terwijl de iPad aan een projector hangt.

  Nu mag er een singel aangesloten worden. Maar goed, Apple is religie … dus of je bent een aanhanger … of niet … Persoonlijk zie ik een bedrijf waarvan duidelijk wordt dat het ofwel over een hele andere boeg zal moeten gooien of… binnenkort over zijn top heen is.

  IPad pro zonder 3,5mm is weinig pro… pro staat voor mij gelijk aan performantie, maar ook aan flexibiliteit en brede inzetbaarheid. Niet aan opgelegde workflow en beperkingen zoals Dit nu het geval is bij Apple. Ironisch genoeg was dat namelijk altijd “the Windows way”.

  Apple, het nieuwe Microsoft en Microsoft het nieuwe Apple.