Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 juli 2018

iOS 12 publieke bèta 2: irritante bugs opgelost, 5 nieuwe functies

Apple houdt de vaart erin. Slechts negen dagen nadat de eerste publieke bèta van iOS 12 werd uitgebracht, is nu de tweede versie beschikbaar. Deze publieke testversies zijn speciaal voor nieuwsgierige consumenten die geen ontwikkelaar zijn en alvast willen proeven van de vele nieuwigheden.

In publieke bèta 2 heeft Apple een tweetal irritante bugs opgelost en kunnen we vijf nieuwe functies spotten.

Bugs sim-pincode en GPS opgelost

In de eerste publieke beta van iOS 12 zaten een aantal vervelende bugs. Zo verscheen het scherm om de simkaart te ontgrendelen niet altijd. Het in- en uitschakelen van vliegtuigmodus hielp, maar praktisch was het niet. In de nieuwe bèta verschijnt het scherm dat een nieuw design heeft wel altijd. De betrouwbaarheid van de GPS is ook weer op peil, dit was voornamelijk bij oudere toestellen een probleem.

Klik/tap voor groter.

Apple Maps 2.0

Misschien wel de spannendste nieuwigheid. Met publieke bèta 2 kun je Apple’s compleet nieuwe kaarten alvast bekijken. Het bedrijf kondigde vorige week aan te werken aan nieuwe kaarten op basis van eigen data. Tot nu toe werden de kaarten op basis van data van derden zoals TomTom en OpenStreetMaps gemaakt. De nieuwe kaarten bevatten veel meer detail, maar zijn alleen in Silicon Valley beschikbaar. De rest van de VS en de wereld volgt later.

→ Zie ook: iOS 12: eerste blik op Apple’s nieuwe kaarten

Oude kaart links, nieuwe rechts – Klik/tap voor groter.

Grafieken batterijbeheer verbeterd

Een van de mooiste, nieuwe functies in iOS 12 is uitgebreid inzicht in de status van je batterij en het accugebruik van apps. Apple toont dit met duidelijke grafieken en je kunt per dagdeel kijken welke app je accu leeg heeft geslurpt. In de tweede publieke bèta van iOS 12 tonen de grafieken nu ook wanneer energiebesparingsmodus is ingeschakeld (geel) en wanneer je iPhone voor het laatst is opgeladen en hoe vol de accu toen was.

Klik/tap voor groter.

Foto’s-app overzichtelijker

Een kleine, maar fijne verbetering. In de Foto’s-app zie je onderaan je albums een lijst met verschillende mediatypen. Denk aan screenshots, selfies en panorama’s. Voorheen stonden alle mediatypen hier, maar een type dat je niet hebt, wordt nu ook niet meer getoond. Heb je geen panorama’s? Dal zal deze optie ook niet meer in de lijst verschijnen.

Klik/tap voor groter.

Geanimeerde sport-stickers in iMessage

De collectie iMessage-stickers van de activiteit app is uitgebreid. In de tweede publieke bèta van iOS 12 zijn nieuwe, geanimeerde varianten toegevoegd. Leuk om iemand uit te dagen om te gaan sporten.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe interface Dictafoon-app iPad

De Dicatafoon-app is dit jaar nieuw op de iPad. In de tweede publieke bèta van iOS 12 heeft Apple de gelegenheid genomen om de interface eens flink op te poetsen. Het is nu niet langer een opgeblazen iPhone-app, maar een mooie, eigen interface. Bij het opnemen van een memo, komt een donkere interface tevoorschijn. Een sterk staaltje design van Apple.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

En verder…

  • Het delen van je locatie is verplaatst naar het menu InstellingenJe naam. Het staat nu prominent onder de iCloud-instellingen.
  • Haptische feedback bij ontgrendelen iPhone 7 en iPhone 6s aangepast. De home-knop trilt niet langer bij het ontgrendelen van de telefoon.
  • Op iPad kunnen nu alle notificaties gewist worden door het kruisje bovenaan lang in te houden.

Back-up maken en publieke bèta iOS 12 installeren

Natuurlijk is het altijd raadzaam apparaten goed te back-uppen voor het installeren van publieke bètaversies. Maak van je iPhone of iPad een back-up via iTunes of iCloud. Open daarna beta.apple.com op je iOS-apparaat en installeer het profiel. Na een reboot verschijnt iOS 12 op de gebruikelijke plaats bij InstellingenAlgemeenSoftware-update.

Reageer op artikel:
iOS 12 publieke bèta 2: irritante bugs opgelost, 5 nieuwe functies
Sluiten