Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2018
Leestijd: 1 minuut

iOS 12 timmert Lightning-poort iPhone verder dicht

Apple vecht tegen een hardnekkige backdoor in de iPhone. Via de Lightning-poort kan een oneindig aantal pogingen gedaan worden om de code van een iOS-apparaat te raden. In de vierde bètaversie van iOS 12 zijn Apple’s maatregelen verder aangescherpt.

De backdoor werkt door de iPhone via de Lightning-poort op een speciaal apparaatje aan te sluiten. in iOS 11.4.1 maakte Apple dit een stuk moeilijker door een uur nadat een iPhone of iPad het laatst ontgrendeld was, de toegangscode te vragen voor data-verbindingen via de Lightning-poort.

iOS 12 zet grof geschut in

In de laatste bèta van iOS 12 draait Apple de duimschroeven verder aan. Je moet nu altijd je toegangscode invoeren om verbinding met een accessoire te maken. Opladen blijft gewoon werken, maar om een iPhone of iPad aan te sluiten op bijvoorbeeld een Mac of ander accessoire dat data nodig heeft, dien je altijd je toegangscode in te voeren.

Klik/tap voor groter.

Apple neemt deze maatregelen niet voor niets. De afgelopen tijd zijn backdoors die het codeslot van de iPhone en iPad weten te kraken namelijk erg populair geworden. Deze apparaten, zoals bijvoorbeeld GrayKey vereisen dat de iPhone via een kabel aangesloten wordt. Door geen data toe te laten en de Lightning-poort een ‘domme’ poort te maken, hoopt Apple dit lek definitief te dichten.

Natuurlijk is dit niet voor iedereen praktisch. Ontwikkelaars die veel apps testen, zullen hun iPhone immers snel met Xcode willen verbinden. Gelukkig is de beperking op de Lightning-poort nog steeds uit te schakelen. Dat kan via InstellingenFace ID en toegangscodeUSB-accessoires. Dit geldt tot slot ook voor gebruikers die om toegankelijkheidsredenen permanent een accessoire hebben aangesloten.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 12 timmert Lightning-poort iPhone verder dicht
Sluiten