Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 juli 2018

Leentjebuur: vijf iOS 12-functies die Android al had

In september komt iOS 12 uit en het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad bevat een boel nieuwe functies. Heel origineel zijn ze echter niet allemaal, want er zijn een aantal iOS 12-functies die Android al lang had. Apple speelt bij deze vijf vernieuwingen leentjebuur bij Google.

1) Gegroepeerde notificaties

Gegroepeerde notificaties zijn een van de allerbeste verbeteringen in iOS 12. In plaats van een notificatiescherm vol met meldingen van allerlei apps voor elkaar heen, worden berichten nu per app gegroepeerd. Android-gebruikers hebben deze functie al enige tijd, hij werd namelijk in 2016 in Android N geïntroduceerd. iOS gaat net als Android ook notificaties per type app groeperen. Pushberichten van Tinder en Grindr kunnen dan op de stapel ‘dating’ komen. Je kunt een stapel pushberichten gemakkelijk in- en uitklappen.

Klik/tap voor groter.

2) Siri Shortcuts

Siri wordt in iOS 12 flexibel dankzij Shortcuts. Je kunt ieder commando aan de virtuele assistent koppelen en bent niet langer afhankelijk van Apple’s standaard set opdrachten. Met de binnenkort verschijnende Shortcuts-app kun je ook nog verschillende acties binnen verschillende apps aan één commando koppelen. Klinkt super, maar is wederom iets waar Android-gebruikers al langer de beschikking over hadden. De Google Assistant ondersteunt namelijk ook ‘Shortcuts’ en gecombineerd met de ‘Routines’ functie zijn de assistenten praktisch gelijk aan elkaar.

Klik/tap voor groter.

3) Ouderlijk toezicht en app-limieten

Dankzij de functie schermtijd en app-limieten krijgen ouders in iOS 12 beter inzicht in wat hun kinderen zoal op een iPhone of iPad uitspoken. Het wordt ook mogelijk om bepaalde apps en categorieën na een vooraf ingestelde tijd te beperken. Niet langer dan een uur YouTube per dag, bijvoorbeeld. Android-gebruikers hadden deze mogelijkheid al langer via de Family Link-functie van Google.

Klik/tap voor groter.

4) Schermtijd en niet storen

Eerlijk is eerlijk, met deze functie kwam Google’s Android slechts enkele maanden eerder dan Apple’s iOS. Beide besturingssystemen leggen de nadruk op digitale gezondheid en je stimuleren om minder met je smartphone bezig te zijn. Google noemt dit Digital Health, terwijl Apple het ‘Schermtijd’ noemt. Zowel iOS 12 als Android P geven je inzicht in je smartphonegebruik en breiden hun niet storen-functie uit. Zo worden notificaties standaard in de nacht onderdrukt. Apple noemt dit ‘apparaatvrije tijd’ terwijl Google het de ‘Shush’-functie noemt.

5) Groepsgesprekken in FaceTime

Tijdens de onthulling van deze functie riepen veel iOS-gebruikers “eindelijk!”. In iOS 12 wordt het mogelijk om met maximaal 32 mensen tegelijk een FaceTime-gesprek te houden. Google Hangouts op Android kon dit al jaren, maar er is iets vreemds aan de hand. Google’s strategie zwalkt nogal op het gebied van communicatie-apps. Zo is Hangouts een beetje, maar toch niet helemaal vervangen door Google Duo. Dat ondersteunt, zoals de naam al doet vermoeden, slechts twee deelnemers.

Klik/tap voor groter.

Android en iOS gaan vaak gelijk op

Natuurlijk leent Android ook wel eens functies van iOS. Zo heeft Android P weer allerlei privacy-tweaks die al veel langer in iOS zaten. Android en iOS gaan vaak gelijk op, maar het is interessant om te zien welke functies eerst bij Google of Apple verschijnen. Nieuwsgierig naar meer iOS 12? Bekijk ons dossier met daarin alle nieuwe functies.

Reageer op artikel:
Leentjebuur: vijf iOS 12-functies die Android al had
Sluiten