Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juli 2018

iOS 12: eerste blik op Apple’s nieuwe kaarten

Apple bracht dinsdagavond de derde bèta van iOS 12 uit en zoals verwacht bevat deze de geheel nieuwe kaarten van Apple Maps. Het bedrijf kondigde vorige week aan helemaal opnieuw te beginnen en maakt nieuwe kaarten uitsluitend op basis van zijn eigen data. Vandaag kunnen we al een zeer beperkte glimp opvangen van het nieuwe Apple Maps.

Voorlopig alleen Silicon Valley

De nieuwe kaarten zijn alleen van Apple’s achtertuin, Silicon Valley, beschikbaar en dat maakt het een beetje moeilijk om een goed oordeel te vellen. Wat echter meteen opvalt is dat er veel meer details zichtbaar zijn. Een heel park dat voorheen niet op de kaart stond, is nu plots wel zichtbaar. Er lijkt een sterke nadruk op groen, parken, bossen en zelfs beboste percelen te liggen.

Oude kaarten links, nieuwe kaarten rechts – Klik/tap voor groter.

Dit is erg goed zichtbaar bij vergelijkingen op kleine schaal. Kijk bijvoorbeeld naar de weergave van de nieuwe Apple-campus, het Apple Park. Hier wordt de hoogte van bebossing bijvoorbeeld duidelijk getoond. Terwijl het op de oude kaarten amper zichtbaar is. Dit laat duidelijk zien wat Apple van plan is en kan met zijn nieuwe kaarten.

Apple’s achtertuin. Links oud, rechts nieuws – Klik/tap voor groter.

Wat verder uitgezoomd zijn de verschillen minimaal. Groene zones worden duidelijker getoond, maar verder zijn er niet veel nieuwe details te ontdekken.

Ver uitgezoomd is er weinig verschil, op het groen na – Klik/tap voor groter.

Kaarten op basis van eigen data

De nieuwe kaarten komen op basis van Apple’s eigen data tot stand en dat is soms goed te zien. Het bedrijf rijdt met eigen auto’s met geavanceerde apparatuur rond en kan zo alle details goed in kaart brengen. Dat zie je bijvoorbeeld aan deze pier, die voorheen amper bestond, maar in het nieuwe Apple Maps compleet inclusief alle steigers voor de afvaart te bekijken is.

Een pier in San Francisco. Oud links, nieuw rechts – Klik/tap voor groter.
Apple’s oude campus. Links oud, rechts nieuw – Klik/tap voor groter.

De kwaliteit van de gegevens is in dit stadium nog niet echt goed te beoordelen, ook al merken we een overvloed aan details op die we eerder niet hadden. Navigeren door de app verloopt ook soepeler, vooral omdat gegevens sneller worden geladen wanneer je het zoomniveau wijzigt. Deze nieuwe kaarten gaan in deze bèta alleen over Silicon Valley. Het vernieuwde Maps richt zich in de definitieve lancering van iOS 12 voorlopig dan ook slechts op één streek: Noord-Californië.

Meer iOS 12…


iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reageer op artikel:
iOS 12: eerste blik op Apple’s nieuwe kaarten
Sluiten