iOS 12: eerste blik op Apple’s nieuwe kaarten

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Apple bracht dinsdagavond de derde bèta van iOS 12 uit en zoals verwacht bevat deze de geheel nieuwe kaarten van Apple Maps. Het bedrijf kondigde vorige week aan helemaal opnieuw te beginnen en maakt nieuwe kaarten uitsluitend op basis van zijn eigen data. Vandaag kunnen we al een zeer beperkte glimp opvangen van het nieuwe Apple Maps.

Voorlopig alleen Silicon Valley

De nieuwe kaarten zijn alleen van Apple’s achtertuin, Silicon Valley, beschikbaar en dat maakt het een beetje moeilijk om een goed oordeel te vellen. Wat echter meteen opvalt is dat er veel meer details zichtbaar zijn. Een heel park dat voorheen niet op de kaart stond, is nu plots wel zichtbaar. Er lijkt een sterke nadruk op groen, parken, bossen en zelfs beboste percelen te liggen.

Apple Maps nieuw 001
Oude kaarten links, nieuwe kaarten rechts – Klik/tap voor groter.

Dit is erg goed zichtbaar bij vergelijkingen op kleine schaal. Kijk bijvoorbeeld naar de weergave van de nieuwe Apple-campus, het Apple Park. Hier wordt de hoogte van bebossing bijvoorbeeld duidelijk getoond. Terwijl het op de oude kaarten amper zichtbaar is. Dit laat duidelijk zien wat Apple van plan is en kan met zijn nieuwe kaarten.

Apple Maps oudnieuw 002
Apple’s achtertuin. Links oud, rechts nieuws – Klik/tap voor groter.

Wat verder uitgezoomd zijn de verschillen minimaal. Groene zones worden duidelijker getoond, maar verder zijn er niet veel nieuwe details te ontdekken.

Apple Maps nieuw oud 004
Ver uitgezoomd is er weinig verschil, op het groen na – Klik/tap voor groter.

Kaarten op basis van eigen data

De nieuwe kaarten komen op basis van Apple’s eigen data tot stand en dat is soms goed te zien. Het bedrijf rijdt met eigen auto’s met geavanceerde apparatuur rond en kan zo alle details goed in kaart brengen. Dat zie je bijvoorbeeld aan deze pier, die voorheen amper bestond, maar in het nieuwe Apple Maps compleet inclusief alle steigers voor de afvaart te bekijken is.

Apple Maps 003
Een pier in San Francisco. Oud links, nieuw rechts – Klik/tap voor groter.
Apple Maps oud en nieuw 006
Apple’s oude campus. Links oud, rechts nieuw – Klik/tap voor groter.

De kwaliteit van de gegevens is in dit stadium nog niet echt goed te beoordelen, ook al merken we een overvloed aan details op die we eerder niet hadden. Navigeren door de app verloopt ook soepeler, vooral omdat gegevens sneller worden geladen wanneer je het zoomniveau wijzigt. Deze nieuwe kaarten gaan in deze bèta alleen over Silicon Valley. Het vernieuwde Maps richt zich in de definitieve lancering van iOS 12 voorlopig dan ook slechts op één streek: Noord-Californië.

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  In de nieuwe versie merk ik toch een paar ‘merkwaardigheden’ :
  – Het Steve Jobs Theater gaat, letterlijk, uit de bol.
  – Is het ‘Caffé’ … of moet het ‘Café’ zijn ?

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Mooi hoor. Maar wat zullen we het eerst krijgen in NL?

  Nieuw kaarten
  4G apple watch
  HomePod
  Apple Pay

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  In 2028 gobal coverage van Apple Maps?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Alleaaasfdsa

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Allemaal heel leuk en aardig, maar zolang de POI database slecht is en de zoekfunctie compleet idiote resultaten geeft…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Als je de nieuwe kaarten in de bay area van SF bekijkt dan ziet dat er zeker goed uit. Maar om dit wereldwijd voor elkaar te krijgen…..dat gaat lang duren.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Misschien kan de Apple kaarten app ook al het openbaar vervoer in de SF bay area in beeld brengen. Kunnen we 9292 in de bay area afschaffen.

 • Profielfoto
  Pjotr

  En toch is het goed dat google maps concurrentie krijgt/heeft.

 • Profielfoto
  MacRay

  Apple kaarten.

  Steve Jobs heeft ooit gezegd  je moet doen waar je goed in bent en anders niet. Maar Apple kaarten is bijlange na niet accuraat gebleken.