Raymon Mens
Raymon Mens App Store 5 juli 2018

Instagram pakt ‘fear of missing out’ aan met nieuwe functie

Met de introductie van de niet-chronoligische feed vorig jaar maakte Instagram geen vrienden. Het sociale netwerk dat draait om foto’s liet een algoritme de volgorde van posts in de feed bepalen. De meest recente foto van je vrienden hoeft dus niet meer bovenaan te staan.

Veel gebruikers vinden dat niet prettig omdat ze geen enkele post willen missen, ook de posts die het algoritme van Instagram als niet zo relevant beschouwt. Een nieuwe functie rekent af met deze ‘fear of missing out’ (FOMO).

Alle foto’s gezien? Instagram laat het weten

Instagram toont nu meldingen in je feed wanneer je alle foto’s van de afgelopen twee dagen gezien hebt. Dat is op twee manieren slim. Niet alleen ben je er zo zeker van dat je niets hebt gemist, maar het zorgt er ook voor dat je niet eindeloos door je feed blijft scrollen op zoek naar die ene foto die het algoritme niet belangrijk vond en die je mogelijk niet hebt gezien.

Klik/tap voor groter.

Dit is niet de terugkeer van de chronologische feed, want foto’s staan nog steeds niet op chronologische volgorde. Toch is het een nuttige functie die ook het overmatig gebruik -eindeloos scrollen- van de app tegengaat. Er is de laatste tijd veel aandacht voor ‘digitale gezondheid’ bij ontwikkelaars en fabrikanten. Zo komen Facebook en Instagram binnenkort met tools die je laten zien hoeveel je de sociale netwerken gebruikt. Apple timmert ook aan de weg, want in iOS 12 zitten zeer uitgebreide statistieken over je smartphone-gebruik. Je kunt jezelf ook limieten opleggen. (Zie → Nieuw in iOS 12: smartphonegebruik onder controle met schermtijd)

Reageer op artikel:
Instagram pakt ‘fear of missing out’ aan met nieuwe functie
Sluiten