Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juli 2018

Apple zegt sorry: hitteprobleem MacBook Pro 2018 opgelost met update

Apple bevestigt: de MacBook Pro 2018 kampte met een hitteprobleem. Bij extreem hoge belasting werd de kloksnelheid van de processor teruggeschroefd om oververhitting te voorkomen en dat zorgde voor abrupt afnemende prestaties. Dit was vooral goed te merken bij de 15-inch MacBook Pro met 6-core Intel i9-chip.

Zojuist is een update uitgebracht die dit probleem moet verhelpen. Apple verontschuldigt zich en zegt dat door een fout in de software de koeling van de processor niet goed werkte. Het gaat om een extra update voor macOS High Sierra 10.13.6 die nu klaarstaat voor alle bezitters van de nieuwste MacBook Pro. De update is zowel voor het 13- als 15-inch model beschikbaar.

Fout in firmware MacBook Pro 2018

Volgens Apple zat er een fout in de firmware van de nieuwe MacBook Pro. Een cryptografische sleutel ontbrak in de software die op de MacBook stond en daardoor was de configuratie van het thermisch beheersysteem niet volledig. Dat was vooral te merken onder hoge belasting en in warme omgevingen. De processor was dan genoodzaakt de snelheid aanzienlijk te beperken om oververhitting te voorkomen. Hoewel de aandacht in de media zich vooral op de snelste en duurste MacBook Pro 2019 met Intel Core i9 richtte, speelde het probleem volgens Apple bij alle MacBook Pro-modellen uit 2018.

Klik/tap voor groter.

Hoe kan het dan dat deze bug niet is gevonden tijdens Apple’s eigen tests? Volgens het bedrijf uit Cupertino werden thermische tests met een andere, oudere versie van de firmware gedaan. De fout is alleen in de firmware die op de nieuwe laptops werd uitgeleverd geslopen. Apple zegt in een reactie: “Onze excuses aan elke klant die op zijn nieuwe MacBook Pro minder dan optimale prestaties heeft ervaren.”

Lancering niet zonder slag of stoot

De nieuwe MacBook Pro is niet zonder slag of stoot op de markt gekomen. Er waren de afgelopen tijd zowel positieve als negatieve verrassingen. Zo bleek de nieuwe Apple-laptop onverwacht klaar te zijn voor 8K-video, maar was het herstellen van data bij een defect zo goed als onmogelijk. Tot slot was er nog de kwestie ‘toetsenbord’. Apple zei publiekelijk dat er geen maatregelen genomen zijn om de kwetsbaarheid van het vlindermechanisme van het toetsenbord aan te pakken, maar het tegenovergestelde bleek waar. (Zie → De kleine geheimen van het nieuwe MacBook Pro toetsenbord)

Reageer op artikel:
Apple zegt sorry: hitteprobleem MacBook Pro 2018 opgelost met update
Sluiten