Jan de Raab
Jan de Raab App Store 12 juli 2018

Toegankelijkheid: morse‑code typen met Gboard nu mogelijk

Communicatie via internet is voor iedereen belangrijk. Ook mensen met beperking moeten gebruik kunnen maken van alle digitale mogelijkheden. Op dat gebied zijn er al veel hobbels genomen, maar er is nog een boel te verbeteren. Google zet met zijn Gboard voor iOS vandaag in ieder geval een behoorlijke stap. Het toetsenbord heeft nu de mogelijkheid om morse-code te typen.

Deze functie vervangt de letters op het toetsenbord door grote punt- en streep-toetsen. Door deze toetsen afwisselend lang en kort in te drukken, kunnen alle letters gemaakt worden. Het toetsenbord biedt een suggestiestrook boven de letters, zodat woorden snel geselecteerd kunnen worden. Morse is als taal in het toetsenbord te selecteren.

Positieve ervaring voor mensen met een beperking

Tania Finlayson, een ontwikkelaar met hersenverlamming die aan het Gboard-project werkt, legt op het Google-blog uit hoe Morsecode haar heeft geholpen om effectiever te communiceren:

“In eerste instantie dacht ik dat het leren van de Morse-code tijdverspilling zou zijn, maar al snel kwam ik erachter dat het me de vrijheid gaf om te communiceren. Voor het eerst was ik in staat om gemakkelijk te praten, zonder veel inspanningen. Ik kon me concentreren op mijn studie en heb voor de eerste keer échte gesprekken met mijn vrienden gehad. Het feit dat ik niet elk moment een volwassen persoon nodig heb op school is een bijzonder prettige ervaring.”

Gboard is gratis te downloaden

Om te leren hoe morse‑code eigenlijk werkt, heeft Google een kleine browsergame gemaakt. Op die manier leren gebruikers te communiceren in morsecode met behulp van Gboard.

Voor bestaande Gboard-gebruikers wordt de morse-codefunctie geleverd in een update (versie 1.29). Gboard is als gratis download voor iPhone beschikbaar in de App Store. Er is ook een versie voor Android.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Toegankelijkheid: morse‑code typen met Gboard nu mogelijk
Sluiten