Google Chrome krijgt nieuwe interface, zo test je het nu al

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Hoewel Safari standaard bij macOS geleverd wordt en Windows met de Edge-browser komt, blijft Google Chrome een populair alternatief. De browser van Google krijgt binnenkort een nieuwe interface. Er zijn rondere vormen en lichtere kleuren op komst. Nieuwsgierig? Je kunt het nieuwe Chrome nu al proberen.

Nieuwe interface Google Chrome

Google wil het redesign van Chrome de komende maanden uitrollen. Het nieuwe ontwerp kenmerkt zich door onder meer het gebruik van ronde vormen en andere kleuren. De kleuren zijn een stuk minder uitgesproken en grijstinten voeren de boventoon. Zo is de tekst op de tabbladen niet meer zwart, maar blauw. Selecties in het menu worden niet langer met een blauwe accentkleur benaderd, maar zijn lichtgrijs.

De tabbladen zelf hebben ook een nieuwe vorm en het slotje om de beveiligde verbinding te checken heeft niet langer een rechthoekige vorm, maar een ovaal.

Google Chrome oud
De oude interface – Klik/tap voor groter.
Google Chrome nieuw
De nieuwe interface – Klik/tap voor groter.

Zelf testen

Alle details zijn niet in bovenstaande screenshots te ontdekken, maar gelukkig kun je het nieuwe ontwerp nu al zelf testen. Dit doe je door de Canary-versie van Google Chrome te downloaden. Dat is zeg maar de publieke bèta die je naast je ‘gewone’ browser kunt draaien op je Mac of PC. Chrome Canary is via deze link te downloaden.

Na installatie open je de Canary Chrome en plak je het volgende commando in de adresbalk:

chrome://flags/#top-chrome-md

Daar zet je de optie ‘UI Layout for the browser’s top chrome’ op de optie Refresh.
Vervolgens plak je dit commando in de adresbalk:

chrome://flags/#views-browser-windows

Daar zet je de optie ‘Use Views browser windows instead of Cocoa’ op Enabled.
Na een tik op de grote knop ‘Relaunch Now’ rechtsonder, kun je het nieuwe ontwerp proberen. Let wel op dat de Canary-versie is bedoeld voor ontwikkelaars en testers, dus download de browser op eigen risico. De kans op kleine bugs en crashes is relatief groot.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Vind de kleuren een verbetering, maar de hoogte van de topbar is nu nóg groter geworden helaas. Hierboven/naast een vergelijking tussen, van links naar rechts, Safari, Chrome, Chrome beta, Firefox. Firefox en Safari, waarbij met 2 pixels verschil Safari de winnaar is qua kleinste topbar, zijn aanzienlijk kleiner dan Chrome. Jammer. Hoe meer ‘screen real estate’ hoe beter.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Flags werken ook in Chrome 67.0.3396.99

 • Profielfoto
  Edwin

  Safari doet alles wat ik wil. Waarom zou ik m’n Macbook Pro vervuilen met verschillende browsers?! ?

 • Profielfoto
  JLnl

  Edwin op 12 juli 2018 15:11
  Safari doet alles wat ik wil. Waarom zou ik m’n Macbook Pro vervuilen met verschillende browsers?! ?

  Dat heb ik ook nooit begrepen.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  JLnl op 12 juli 2018 15:42

  Edwin op 12 juli 2018 15:11
  Safari doet alles wat ik wil. Waarom zou ik m’n Macbook Pro vervuilen met verschillende browsers?! ?

  Dat heb ik ook nooit begrepen.

  Nou ja, bijvoorbeeld wanneer Safari niet doet wat je wilt, of andere browsers functionaliteit bevatten die Safari niet bezit. Configureerbare search engines is een belangrijke voor mij; of wanneer je browsers op verschillende platforms wilt gebruiken en synchroniseren; of wanneer Safari’s interface je gewoon niet zo bevalt. Redenen zat.

 • Profielfoto
  Aiko

  Voor mij is de reden dat Safari supertraag is. Dan is Firefox een hele verbetering.

 • Profielfoto
  xaddict

  Met andere browsers gebruiken (niet Chrome of safari) Kun je ook nieuwe web features beïnvloeden. Apple is bijvoorbeeld supertraag in het overnemen van nieuwe web features waar Firefox daar véél sneller in is.

  Ook kun je meer aanpasbare browsers zoals Opera, Vivaldi of Firefox gebruiken omdat je graag een meer persoonlijke browsing-experience hebt.

  Ten slotte, Safari kijkt altijd features af van andere browsers. Dus als niemand die andere browsers gebruikt verandert er nooit iets. En Apple staat er tegenwoordig om bekend dat ze niets aanpassen tenzij het hun portemonnee pijn doet, dus…

  Alleen op iOS hebben we helaas geen keuze. Daar is elke browser onder de motorkap gewoon Mobile Safari. Het enige wat andere browsers daar toevoegen is synchronisatie, snelheid (Opera Mini is een van de weinige browsers die nog steeds goed laad over een E verbinding) of privacy (DuckDuckGo, Firefox focus)