De kleine geheimen van het MacBook Pro 2018 toetsenbord

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De afgelopen dagen was er veel te doen om het vernieuwde toetsenbord van de MacBook Pro (mid 2018). Apple zegt officieel dat de toetsen alleen aangepast zijn om stiller te zijn, maar uit een intern document blijkt iets anders. Apple heeft het toetsenbord van een nieuw membraan voorzien dat voorkomt dat stof en ander vuil het kwetsbare mechanisme van de toetsen blokkeert.

Hoe werkt dit precies? De reparatie-professionals van iFixit hebben het toetsenbord volledig uit elkaar gehaald. Het blijkt te bestaan uit 9 lagen en is behoorlijk moeilijk uit elkaar te halen. De effectiviteit van het nieuwe membraan is ook getest.

Toetsenbord bestaat uit 9 lagen

Het toetsenbord van de MacBook Pro 2018 is een ingewikkeld geheel. Het bestaat uit 9 lagen die allemaal bevestigd zijn met lijm, schroeven en zelfs klinknagels. Geen wonder dat Apple de hele bovenkant van de laptop vervangt wanneer het toetsenbord defect is. Dit is niet iets dat zonder schade te vervangen is. Het meest interessante is dat het nieuwe membraan, dat stof en vuil bij de toetsen weg moet houden, uit één stuk bestaat en door het hele toetsenbord verwerkt is.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Maar werkt de bescherming tegen vuil?

Zo’n extra membraan is alleen leuk als het ook werkt. Gelukkig hoeven we niet zelf met zand aan de slag, want ook dat heeft iFixit getest met poederverf. Handig, zo zie je de kleur. De conclusie is dat het membraan voor een redelijke bescherming zorgt. Het meeste vuil werd naar de zijkant, naast de toetsen, afgevoerd. Maar bij heftig typen of verplaatsing van de MacBook, wil het stof tóch nog wel eens in de buurt van het kwetsbare mechanisme komen.

Ontwerp toetsen ook aangepast

Ten slotte merkt iFixit op dat het ontwerp van de toetsen ook iets aangepast is. De toetsen zelf zijn iets minder dik, namelijk 1,25 millimeter in plaats van 1,50 millimeter. Dat moet voor iets meer ‘travel’ zorgen en compenseert voor het membraan. De constructie van de spatiebalk is compleet aangepast. Deze toets was voorheen zo goed als onmogelijk om te vervangen. Apple heeft het ontwerp nu een stuk simpeler gemaakt, waardoor vervanging nu een stuk makkelijker is geworden.

Het aangepaste ontwerp is ook de reden dat Apple het nieuwe toetsenbord niet op oudere MacBooks, die door een reparatieprogramma zijn gedekt, kan plaatsen.

MacBook Pro 2018 spatiebalk
Boven de nieuwe constructie, onder (op het trackpad) de oude – Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Maar bij heftig typen of verplaatsing van de MacBook, wil het stof nog wel eens in de buurt van het kwetsbare mechanisme komen.

  Dus deze oplossing gaat op lange termijn nog niet goed werken? Of wat is hier de conclusie?

 • Profielfoto
  Loyd

  Conclusie is dat er geen degelijke producten meer uitkomen onder de Apple vlag. Nog effe dan zijn we gedoemd weer Windows te gebruiken?

 • Profielfoto
  Jan Pieter Wagenaar

  Het volgende toetsenbord zal gemaakt zijn zoals de touch bar met haptische feedback dan is er geen last meer van stof water etc. En hij is nog SW configureerbaar ergo geen verschillende versies toetsenborden per land.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Loyd op 20 juli 2018 15:05
  Conclusie is dat er geen degelijke producten meer uitkomen onder de Apple vlag. Nog effe dan zijn we gedoemd weer Windows te gebruiken?

  Dat is jouw conclusie. Een bizarre conclusie bovendien.

 • Profielfoto
  darthvader

  Dat hebben ze weer keurig opgelost, nu maar hopen dat Loyd ze nieuwe MacBook niet als broodplank gaat gebruiken. Oja niet verstoppen onder een Apple vlag daar is hij ook niet voor gemaakt ?

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Loyd op 20 juli 2018 15:05
  Conclusie is dat er geen degelijke producten meer uitkomen onder de Apple vlag. Nog effe dan zijn we gedoemd weer Windows te gebruiken?

  Of je eet gewoon niet achter je laptop zodat er geen kruimels in komen.. Lijkt me een kleine moeite en wel zo hygiënisch bovendien.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Bij verplaatsing van de macbook kan het stof er nog steeds onder komen.

  is verplaatsen nou juist niet iets essentieels van een laptop?

  Klinkt een beetje als: zolang u niet in uw auto rijdt zult u geen problemen hebben.

  geweldig!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jan Pieter Wagenaar op 20 juli 2018 15:18
  Het volgende toetsenbord zal gemaakt zijn zoals de touch bar met haptische feedback dan is er geen last meer van stof water etc. En hij is nog SW configureerbaar ergo geen verschillende versies toetsenborden per land.

  Mijn god, dan wordt het dus eigenlijk typen zoals op een iPad scherm? Vreselijk.