Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 juli 2018

De kleine geheimen van het MacBook Pro 2018 toetsenbord

De afgelopen dagen was er veel te doen om het vernieuwde toetsenbord van de MacBook Pro (mid 2018). Apple zegt officieel dat de toetsen alleen aangepast zijn om stiller te zijn, maar uit een intern document blijkt iets anders. Apple heeft het toetsenbord van een nieuw membraan voorzien dat voorkomt dat stof en ander vuil het kwetsbare mechanisme van de toetsen blokkeert.

Hoe werkt dit precies? De reparatie-professionals van iFixit hebben het toetsenbord volledig uit elkaar gehaald. Het blijkt te bestaan uit 9 lagen en is behoorlijk moeilijk uit elkaar te halen. De effectiviteit van het nieuwe membraan is ook getest.

Toetsenbord bestaat uit 9 lagen

Het toetsenbord van de MacBook Pro 2018 is een ingewikkeld geheel. Het bestaat uit 9 lagen die allemaal bevestigd zijn met lijm, schroeven en zelfs klinknagels. Geen wonder dat Apple de hele bovenkant van de laptop vervangt wanneer het toetsenbord defect is. Dit is niet iets dat zonder schade te vervangen is. Het meest interessante is dat het nieuwe membraan, dat stof en vuil bij de toetsen weg moet houden, uit één stuk bestaat en door het hele toetsenbord verwerkt is.

Klik/tap voor groter.

Maar werkt de bescherming tegen vuil?

Zo’n extra membraan is alleen leuk als het ook werkt. Gelukkig hoeven we niet zelf met zand aan de slag, want ook dat heeft iFixit getest met poederverf. Handig, zo zie je de kleur. De conclusie is dat het membraan voor een redelijke bescherming zorgt. Het meeste vuil werd naar de zijkant, naast de toetsen, afgevoerd. Maar bij heftig typen of verplaatsing van de MacBook, wil het stof tóch nog wel eens in de buurt van het kwetsbare mechanisme komen.

Ontwerp toetsen ook aangepast

Ten slotte merkt iFixit op dat het ontwerp van de toetsen ook iets aangepast is. De toetsen zelf zijn iets minder dik, namelijk 1,25 millimeter in plaats van 1,50 millimeter. Dat moet voor iets meer ‘travel’ zorgen en compenseert voor het membraan. De constructie van de spatiebalk is compleet aangepast. Deze toets was voorheen zo goed als onmogelijk om te vervangen. Apple heeft het ontwerp nu een stuk simpeler gemaakt, waardoor vervanging nu een stuk makkelijker is geworden.

Het aangepaste ontwerp is ook de reden dat Apple het nieuwe toetsenbord niet op oudere MacBooks, die door een reparatieprogramma zijn gedekt, kan plaatsen.

Boven de nieuwe constructie, onder (op het trackpad) de oude – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
De kleine geheimen van het MacBook Pro 2018 toetsenbord
Sluiten