Komt er dit jaar toch geen iPhone SE 2?

Door: Night - 12 reacties

Begin 2016 introduceerde Apple de iPhone SE. Dat was eigenlijk niets anders dan een iPhone 5s met de ingewanden van een 6s. Met deze iPhone wilde Apple de consument aan de onderkant van de smartphonemarkt aanspreken. De SE bleek echter ook erg populair bij iedereen die een voorkeur had voor een iPhone met een kleiner scherm.

De afgelopen twee jaar bleef het stil rond de iPhone SE. Apple heeft weliswaar wat kleine verbeteringen, zoals meer opslagruimte en een prijsverlaging doorgevoerd om de verkoop te stimuleren, maar het werd duidelijk dat de SE geen prioriteit had.

Drie nieuwe iPhones in september

Toch gingen er geruchten dat deze iPhone dit jaar een update zou krijgen. Tot nu toe is daar echter nog niet veel van gebleken. Analisten beweren nu zelfs dat de 4-inch iPhone helemaal geen opvolger meer krijgt. Zelfs het huidige model zou niet meer voortgezet worden na de introductie van drie nieuwe iPhones dit najaar. Er gaan volop geruchten over een iPhone 9, iPhone X2 en iPhone X Plus in september, maar de iPhone SE 2 is nergens meer te bekennen.

“Er bestaat een reële kans dat de iPhone SE eigenlijk een soort ‘speciale editie’ was, die geen opvolger zal krijgen”, zegt een analist van Bluefin Research Partners. Als dat zo is, moeten we proberen de gedachtegang van Apple met betrekking tot de kleinste iPhone beter te begrijpen.

iPhone SE 2
Klik/tap voor groter.

Apple’s idee: groter is beter

De laatste jaren geven consumenten steeds meer de voorkeur aan een smartphone met een groter scherm. Dat zag je wel aan de monsterlijke toename van de iPhone-verkopen toen de iPhone 6 en 6 Plus geïntroduceerd werden. Sindsdien doen grotere toestellen het ook beter. In 2017 bleek de iPhone 7 Plus de best verkopende iPhone ooit. Dit model liet alle andere iPhones met een kleiner scherm ver achter zich. De daarop volgende iPhone 8 Plus boekte de snelste verkoopstijging van alle plus-modellen ooit. Apple CEO-Tim Cook zei hierover dat dit ook voor Apple een positieve verrassing was. Volgens Apple verkiezen consumenten de iPhone X boven de kleinere iPhone 8. Het bedje voor de komende iPhone X Plus is daarmee reeds gespreid.

iPhone SE 2 als budget-toestel

De iPhone SE was niet alleen een klein toestel, maar ook de goedkoopste iPhone. Om de prijs laag te houden, gebruikte Apple een oude behuizing. Het zou logisch zijn om dat dit jaar weer te doen, maar als groter echt beter is, kan Apple ook een andere truc toepassen. En dat is heel simpel de iPhone 7 blijven verkopen. Die kan met zijn A10-chip nog prima mee en er is geen enkele investering in de productie nodig.

Hoewel niet iedereen blij zal zijn met het verdwijnen van de iPhone SE, is het te begrijpen dat Apple zijn focus richt op het uitbrengen van iPhones met grotere toestellen in plaats van het verversen van iPhones met een kleiner scherm. Wellicht komen liefhebbers van een kleiner toestel dit jaar toch aan hun trekken. Door kleinere randen kan Apple immers een grote scherm in een kleiner formaat iPhone stoppen. Wij hebben de hoop op een iPhone SE 2 een beetje opgegeven.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Vandefilm

  Het is echt niet zo moeilijk. Pak het design van de iPhone X, maak daar een telefoon van zo groot als de SE, zo groot als de X nu en een X-plus. Geef ze allemaal dezelfde naam en (praktisch) dezelfde specs. en het is allemaal weer overzichtelijk en duidelijk. Maar nee, er zullen straks wel weer een iPhone SE, iPhone 8, iPhone 8 plus, iPhone 9, iPhone 9 plus, iPhone X, iPhone X-plus en twee nieuwe varianten te koop zijn.

 • Profielfoto
  steveb

  De se moet een schaal model worden van iPhone x
  Maar waarschijnlijk zal het nog wat tijd vragen om face id hardware kleiner te maken

 • Profielfoto
  donut

  SE voor mij het prettigste model.

  Apple zou slim zijn een 2018 versie uit te brengen met full screen en een nog beter camera. Dan hebben zij als enig merk een klein top model telefoon.

 • Profielfoto
  gipsman

  De SE opgeven is eigenlijk geen optie. Heel veel mensen willen hoe dan ook geen groter formaat, al was het maar omdat dit onpractisch is, bv. bij werk outdoors. En dan nog de prijs natuurlijk. Lang niet iedereen zal zomaar overstappen naar een 7 of 8 zelfs als de prijs wat zakt. Verder denk ik dat de trend naar grote iPhone schermen de verkoop van iPads verder aan zal tasten, bv. zoals nu de mini al afgevallen is. Ik mis het grote scherm niet op mijn SE, want voor alles wat iets meer schermgrootte dan de basic functies vraagt ga ik meteen naar de iPad of de mac.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Inderdaad. Een kleine business telefoon. Gewoon een X maatje SE. Prijs is dan minder belangrijk dan formaat voor zakelijke gebruikers.

 • Profielfoto
  cartimundi

  ik heb wel de X prijs over voor een se2..

   

   

 • Profielfoto
  remco48

  Als die kleine X (SE) er niet komt, koop ik geen iPhone.

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple gaat voor die paar honderd euro winst die doosjes niet over de wereld verspreiden. Dat vindt ze te weinig.

 • Profielfoto
  Loyd

  Wat lul jij nou 😩

 • Profielfoto
  whaha

  Eens met remco48. Als er in 2019 nog geen ‘opvolger’ is van de iPhone SE, dan ga ik ook eens rondkijken bij andere fabrikanten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zijn nog geruchten, maar als het uitkomt zou dit zeer jammer zijn. Persoonlijk vind ik dit formaat het prettigst, het is maar voor onderweg en ik wil niet met een phablet aan m’n oor hangen.

  Als Apple doorgaat met hun winstmaximalisatie dan wordt deze serie zeker geschrapt in het programma. Willen liever een iPhone verkopen van €800-1000.

 • Profielfoto
  Q-collective

  whaha op 17 juli 2018 00:08
  Eens met remco48. Als er in 2019 nog geen ‘opvolger’ is van de iPhone SE, dan ga ik ook eens rondkijken bij andere fabrikanten.

  Welke concurrenten zijn er dan? De SE was, voor zover ik weet de laatste 4” telefoon op de markt. Bij Android is groter al jaren “beter”…. Erg jammer zou er geen vervolg komen. Gelukkig kan ik nog wel even vooruit met de mijne. Over software updates maak ik me de komende drie jaar althans nog niet zo druk.