Alles over Dolby Atmos, nieuwe geluidsstandaard in tvOS 12

Door: Jan de Raab - 9 reacties

Als het op het optimaliseren van de geluidsbeleving aankomt, heeft Dolby een naam hoog te houden. Al langer kennen we termen als Dolby Stereo, Dolby Digital en Dolby Surround. De laatste standaard is Dolby Atmos. Die is ontstaan in de bioscoopzaal en komt nu ook naar de huiskamer.

In tvOS 12 krijgt de Apple TV ondersteuning voor deze nieuwe standaard. Tijd voor een diepe duik in de opvolger van het Dolby Surround systeem die meer dan 5.1- en 7.1-geluid biedt.

Verschil Dolby Atmos en Dolby Surround

Atmos laat zich het best omschrijven als een geavanceerde versie van het bekende Dolby Surround-systeem. Het bestaat niet langer uit een vaststaand aantal kanalen zoals 5.1 of 7.1, maar kan maximaal 64 speakers bevatten die overal in de kamer hangen of staan. Dus niet alleen aan muren, maar ook aan het plafond en op de grond.

Hierdoor kunnen audio-engineers audio-objecten maken die overal zijn. Ze zijn niet meer beperkt tot een spreekwoordelijke wand van geluid.

Hoeveel kanalen heeft Dolby Atmos?

In bioscopen, waar de techniek het eerst werd geïntroduceerd, worden maximaal 64 speakers gebruikt, maar dat is in je woonkamer natuurlijk niet te doen. Er is dan ook geen vaststaand aantal speakers, maar er wordt gewerkt met het aantal kanalen dat beschikbaar is. Zo zijn er ook soundbars die Atmos-ondersteuning claimen te hebben, al dat is natuurlijk niet optimaal.

De echte audiofiel zal met een soundbar geen genoegen nemen en ergens is dat ook terecht. Voor een goed werkend Atmos-systeem heb je 11 speakers nodig om alle effecten optimaal te horen.

Bestaande systemen aanpassen of vervangen?

In een bestaande situatie, waarin er al een goed systeem aanwezig is, kun je kiezen voor een uitbreiding van je huidige speakerset. Vaak is het voldoende om te kiezen voor extra plafondspeakers, bijvoorbeeld 2 speakers vooraan en 2 speakers achteraan. De volledige opstelling moet dan worden aangesloten op een versterker die compatibel is met Dolby Atmos. Bekende merken die versterkers leveren met Atmos-ondersteuning zijn bijvoorbeeld Denon en Harman Kardon.

Wil je het echter goed aanpakken dan kan het de overweging waard zijn om te kijken naar een volledige Atmos-set. Dergelijke systemen omvatten circa vijf tot zeven gewone speakers voor aan de wand, twee tot vier plafondspeakers en één tot twee subwoofers. Op die manier realiseer je de meest ideale geluidsbelevenis. Het nadeel is dat de installatie erg arbeidsintensief is en het prijskaartje kan behoorlijk hoog worden. Reken op een investering van enkele duizenden euro’s.

En wat als ik geen speakers aan het plafond wil?

Wil je liever geen speakers aan je plafond monteren dan is er een goed alternatief om een vergelijkbaar effect te creëren. Zo is het mogelijk om speakers op de muur te monteren die schuin op het plafond worden gericht. Zo kaatst het geluid via het plafond naar beneden. Je zorgt dan voor een ruimtelijk effect, vergelijkbaar met plafondspeakers.

Ook al is dit een waardig alternatief, de echte audiofiel zal er waarschijnlijk van gruwelen. Het resultaat is echter wat telt. Door de weerkaatsing van het geluid ontstaan als het ware extra kanalen die voor het ruimtelijk effect zorgen. Het geluid van een voorbij rijdende auto is dan ook levensecht.

Waar haal ik compatibele films vandaan?

Een Dolby Atmos-systeem zonder films die er gebruik van maken is natuurlijk onzin. Voor Apple-gebruikers is het goed om te weten dat de iTunes Store al inspeelt op de toenemende populariteit van Dolby Atmos.

Wij hebben kunnen bevestigen dat met de Apple TV 4K en publieke bèta van tvOS 12 een paar films op iTunes de mogelijkheden van Atmos benutten. Het gaat dan om films als Jumanji: Welcome to the Jungle en Kong: Skull Island. Ook Blade Runner 2049 ondersteunt Atmos. Naast bepaalde films die je op iTunes kunt kopen of huren, zijn er inmiddels zo’n 600 titels uitgebracht die Dolby Atmos ondersteunen. Daarnaast zijn recent veel Ultra HD Blu-Rays voorzien van Atmos-ondersteuning.

In september naar de Apple TV

Ben je de gelukkige bezitter van een Apple TV 4K dan bof je. Bij de tvOS 12-update, die medio september uitkomt, zal ondersteuning voor Dolby Atmos worden toegevoegd. Heb je al films aangeschaft die het nieuwe geluidssysteem ondersteunen, dan vervangt Apple deze gratis door de Atmos-versie. Voorlopig zal de aanschafprijs van een volwaardig Atmos systeem het grootste struikelblok blijven. De ervaring leert echter dat de prijzen na verloop van tijd zullen zakken. De Apple TV en tvOS 12 zijn in ieder geval klaar voor de toekomst.

Apple TV 4k tvOS 12 Dolby Atmos
Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Nick J.

  De Samsung HW-K950 is een soundbar met Dolby Atmos en meer dan 11 speakers… ? Gelukkig in het bezit van deze knaller!

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Een soundbar kan geen goede invulling geven aan dolby atmos, dan kun je net zo goed met een koptelefoon op zitten, dat klinkt dan nog beter.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Nick Jack op 4 juli 2018 16:21
  De Samsung HW-K950 is een soundbar met Dolby Atmos en meer dan 11 speakers… ? Gelukkig in het bezit van deze knaller!

  Het grote ‘voordeel’ van Dolby Atmos is juist dat de juiste geluid uit de juiste speakers komen zodat je een betere beleving van het geluid krijgt. Als je soundbar (met meer dan 11 speakers of what ever) hebt dan komt het geluid nog altijd van een kant. Lijkt me dus totaal niet dezelfde ervaring als ECHT Dolby Atmos met 11+ speakers op de perfecte plek opgesteld in je woonkamer, thuis bioscoop of mancave.

 • Profielfoto
  queenfan

  Mijn Denon AVE-X2400 heeft uiteraard ook Dolby Atmos en meer, maar zet ik deze optie aan dan heb ik op oa YouTube en plex geen geluid.

 • Profielfoto
  arno1975

  Ga binnenkort samenwonen, ik heb nu een bovengemiddelde 5.1 set (Denon AVR 3313, Focal Chorus 816V, de Chorus 807V, de Chorus CC800V). Ik zal mijn vriendin dus moeten overtuigen om én een nieuwe versterker aan te schaffen én twee extra speakers aan te schaffen. Oh en dan nog speakers ergens in de lucht op te hangen ?. “Keuzes”, “uitdagingen” of “mogelijkheden”?

 • Profielfoto
  frank_1969

  Dolby Atmos is helemaal niet geschikt voor de gemiddelde consument omdat de opstelling die hiervoor nodig is meestal niet gerealiseerd  kan worden in een woonkamer. Wanneer je denkt met een soundbar die Dolby Atmos ondersteund ook echt Dolby Atmos te hebben zit dat alleen maar tussen je oren door misleidende marketing.

 • Profielfoto
  cmug

  Het is dat de datum niet klopt, anders dacht ik dat een een goed opgezette 1 april grap zou zijn.
  64 speakers rondom ; pff wat een onzin.

 • Profielfoto
  bcgraaf

  @cmug misschien een x een film pakken in de bios. Bijvoorbeeld Pathé Hilversum in de dolby cinema zaal

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Klinkt allemaal net zo fantastisch als 3D tv.