Begin van het einde? Facebook ziet zijn populariteit in Europa dalen

Door: Jan de Raab - 17 reacties

De populariteit van Facebook onder gebruikers in Europa is dalende. Dat blijkt uit de onlangs vrijgegeven kwartaalcijfers van het bedrijf van Mark Zuckerberg. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de daling minimaal is, slechts iets meer dan 1 procent.

In totaal loggen er dagelijks 279 miljoen Europese gebruikers in op het sociale netwerk. In het vorige kwartaal waren dit er nog 282 miljoen. Ook het aantal maandelijks actieve Europese gebruikers nam af. Het aantal van 377 miljoen actieve gebruikers per maand in het eerste kwartaal, daalde naar 376 miljoen in het tweede kwartaal.

Europeanen gebruiken minder Facebook

Europa is overigens het enige continent waar het gebruik van Facebook achteruit loopt. Alle andere gebieden, inclusief de Verenigde Staten, lieten een duidelijke stijging zien. Zo waren er in het laatste kwartaal wereldwijd 1,47 miljard dagelijkse gebruikers en kwam het aantal maandelijkse actieve gebruikers uit op 2,23 miljard. Het totaal aantal gebruikers op de website van Mark Zuckerberg groeit wereldwijd nog steeds. De groei is echter beduidend lager dan in voorgaande kwartalen. Facebook groeide slechts 1,54 procent. In het eerste kwartaal van 2018 was er nog sprake van een groei van 3,14 procent.

De oorzaak van de tegenvallende groei laat zich raden. De afgelopen tijd stapelden de schandalen rondom het sociale netwerk van Mark Zuckerberg zich op.

Facebook Mark Zuckerberg
Klik/tap voor groter.

Winst stijgt wel

Ondanks de beperkte groei, wist Facebook wel meer winst te maken. In het tweede kwartaal werd een omzet van 13,2 miljard dollar behaald. Dat is vooral te danken aan advertenties op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Die zijn goed voor 91 procent van de omzet. Vorig jaar was deze categorie nog goed voor 87 procent van de omzet. De omzet steeg in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar met 42 procent. Dit zien we ook terug in de winst, die bedroeg 5,1 miljard dollar, een stijging van 31 procent.

De vraag is natuurlijk of dit het einde van de steeds maar toenemende populariteit van Facebook is. Of zou iedereen alles schandalen over een jaar weer vergeten zijn en weer gretig inloggen op het sociale netwerk van Mark Zuckerberg?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  VxP

  Fijn nieuws op vrijdag. (Sorry, geen fan van FB)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Het verkeerd gebruiken van talent is nog erger dan het talent gewoon verspillen, ik begrijp het niet.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  VxP op 27 juli 2018 11:54
  Fijn nieuws op vrijdag. (Sorry, geen fan van FB)

  Eens (Ook geen fan)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Begin van het einde?

  Een daling van minder dan 1% in Europa, en een stijging van 1,54% in de rest van de wereld is nu niet echt het ‘beging van het einde’.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Laat ze eens stoppen met overal dat ‘volg ons op Facebook’ etiket te plakken. Zelfs achterop een pak koekjes staat dat geneuzel.

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  monty python

  Geen enkele grafiek blijft exponentieel stijgen. In niets. Het verzadigingspunt van de reclamediarree is lang bereikt. Ondervindt google ook al.

  Account al jaren geleden definitief opgezegd (en google zoveel mogelijk geband) en raar maar waar : nog altijd vrienden, ik leef nog, kan de actualiteit nog volgen én ik weet nog altijd waar ik mijn benodigde spullen kan kopen zonder reclame, zonder Facebook, zonder google. Straf.

   

 • Profielfoto
  Festen

  Heerlijk, die clickbait titels. Minuscuul dipje is al bijna het ‘einde’.

 • Profielfoto
  gipsman

  De ultieme wraak van de Winklevoss brothers?

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb nog wel FB maar doe er bijna niets meer mee. Zelf plaats ik niets meer. Ik zie vrijwel geen postst van vrienden langskomen wel veel filmpjes enzo. En reclame. Daarom vind ik er eigenlijk niets meer aan. Ik betrap mezelf dat ik af en toe toch nog even kijk of ik nieuwe updates heb. Maar dan zie ik zelden berichten die er toe doen… Het gaat me ook een stap te ver om m’n account te wissen, maar ik denk er serieus over na om de app van m’n iPhone te wissen…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  1% daling, wauw, Mark doet geen oog dicht.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik heb wel een Facebook-account, maar ben ook echt geen fan (net als meerdere mensen hier). Tegenwoordig doe ik er nog maar zeer weinig mee. Alles zo dicht mogelijk gezet (ook al besef ik me terdege dat je nooit volledig van de Facebook-spionage af komt) en ook anti-tracking maatregelen genomen. Ondanks dit alles zou ik weleens willen meemaken dat Facebook in één maand een 10% daling ziet… Gaat niet gebeuren, ik weet het. Maar van een 1% daling lig ik ook echt niet wakker.

  Edwin op 27 juli 2018 23:06
  (…) maar ik denk er serieus over na om de app van m’n iPhone te wissen…

  In dat geval: stop met nadenken en wis die app! Beste anti-tracking maatregel OOIT. Tip: gebruik mbasic.facebook.com om in de browser(schil) van je keuze naar Facebook te gaan als je dat nog ooit wil. Snelle, heel kale Facebook-ervaring die je alleen biedt wat je nodig hebt.

   

   

 • Profielfoto
  SvS

  Gewoon die app van de iPhone banjeren (goed voor accu!) en af en toe op de Mac kijken als je toch nieuwsgierig blijft. Hier verder hetzelfde beleving als bij @monty python.

  Gr. FB-loos SvS al meer dan 3 jaar.

 • Profielfoto
  Macwerk

  Facebook heeft voor mij voor en nadelen.

  Ik vindt het leuk om het te gebruiken, maar op mijn iPhone heb ik het verbannen.

  Iets probeert facebook zwart te maken. Uiteraard moet je niet alles delen wat je maar kan delen. En zelf vindt ik daarom het privacy aspect erg ondermaats.

  Ook is facebook erg betuttelend, maar dat komt door bemoeizuchtige overheden. En reken maar dat ieder sociaal platform jou gegevens kan delen met anderen, dus ga voorzichtig om met elke vorm van social media.

 • Profielfoto
  yabbanoname
 • Profielfoto
  Balsjer

  Geen account bij FB en, ik heb niet het idee er ooit iets van gemist te hebben.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Kan niet snel genoeg gaan. Wat een graf app dat Facebook.