Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 21 juli 2018

EU geeft Google megaboete, is Apple de volgende?

Google, of liever het achterliggende bedrijf Alphabet heeft een probleem. Het moet namelijk een recordboete van 4,3 miljard euro aan de Europese Unie betalen wegens misbruik van zijn machtspositie met Android. Google heeft zijn dominante marktpositie misbruikt door leveranciers van Android-telefoons te verplichten apps vooraf te installeren met de daarbij behorende voorwaarden. Moet Apple ook oppassen?

Google is volgens de EU over de schreef gegaan door fabrikanten enkel toegang te verschaffen tot de Play Store onder strikte voorwaarden. Zo moeten bepaalde apps zoals Google Chrome, Maps en Gmail vooraf zijn geïnstalleerd. Ook het installeren van een aangepaste Android-versie mag niet zomaar. Je raadt het al, ook daar is toestemming van Google voor nodig.

Dominante positie, weinig concurrentie

De Google Play Store is de enige goed gevulde app-winkel waar consumenten voor Android-apps terecht kunnen. Voor bedrijven die Android-toestellen op de markt brengen, is die nogal essentieel en daar profiteert Google van door er allerlei voorwaarden aan te koppelen. En dat is tegen het zere been van de EU. Men stelt namelijk dat de consument hierdoor weinig keus heeft en verplicht is om Google’s meegeleverde apps te accepteren. Daardoor worden ontwikkelaars van concurrerende apps op achterstand gezet en is er dus sprake van oneerlijke concurrentie. Nu komt die boete van 4,3 miljard euro niet zomaar uit de lucht vallen. Hierbij worden een aantal criteria gebruikt:

  • Hoe lang bestaat het bedrijf al?
  • Wat is de omvang van het bedrijf?
  • Hoe lang heeft de overtreding geduurd?
Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager legde Google de boete op – Klik/tap voor groter.

Hoe zit het met Apple en de EU

Krijgt Apple nu ook te maken met de dadendrang van de EU? Die kans is aanmerkelijk kleiner. Naast Apple zijn er geen bedrijven die iOS op hun mobiele toestellen kunnen en mogen installeren. De kans op een oneerlijke concurrentie is daarmee nagenoeg nihil. Houdt daarnaast in het achterhoofd dat Apple ‘slechts’ 15 procent van de markt voor smartphones in handen heeft. Dat is dus significant kleiner dan Android.

Zelfs als er ooit een situatie zou ontstaan waarbij de marktaandelen dicht bij elkaar zouden liggen, dan nog hoeft Apple niet bang te zijn voor een boete van de EU. Apple verkoopt namelijk geen licenties voor het gebruik van iOS aan derden. Daar zit hem dus de kneep. Had Google zijn Android-besturingssysteem alleen op zijn eigen Pixel-telefoons geplaatst, dan was er niks aan de hand geweest, want dan zouden er een stuk meer concurrerende systemen zijn geweest. Dat is echter niet het idee achter Android.

Klik/tap voor groter.

Apple zit toch in de gevarenzone

Wie denkt Apple niet in de gevarenzone zit wat betreft de EU en haar boetebeleid komt bedrogen uit. De Europese Commissie is ook niet tevreden over een aantal van Apple’s handelspraktijken. Zo is de App Store voor iOS-apps de enige plek om apps voor de iPhone of iPad te installeren. Ontwikkelaars zijn daardoor beperkt in hun keuze. Die beperking geldt niet alleen voor de beschikbaarheid van de apps, de applicaties dienen ook volgens Apple’s richtlijnen te zijn gemaakt. Bovendien moet men 30% van de inkomsten afdragen aan Apple.

Daar houdt het overigens niet mee op wat betreft het Apple-verhaal. Je kan als gebruiker namelijk wel een andere browser installeren, maar die niet als standaard instellen. Een link openen resulteert dus altijd in het bekijken van de webpagina in Safari, ongeacht de browser die je zelf hebt geïnstalleerd. Met die situatie begeeft het bedrijf uit Cupertino zich dus wel degelijk op glad ijs.

Reageer op artikel:
EU geeft Google megaboete, is Apple de volgende?
Sluiten