EU geeft Google megaboete, is Apple de volgende?

Door: Jan de Raab - 9 reacties

Google, of liever het achterliggende bedrijf Alphabet heeft een probleem. Het moet namelijk een recordboete van 4,3 miljard euro aan de Europese Unie betalen wegens misbruik van zijn machtspositie met Android. Google heeft zijn dominante marktpositie misbruikt door leveranciers van Android-telefoons te verplichten apps vooraf te installeren met de daarbij behorende voorwaarden. Moet Apple ook oppassen?

Google is volgens de EU over de schreef gegaan door fabrikanten enkel toegang te verschaffen tot de Play Store onder strikte voorwaarden. Zo moeten bepaalde apps zoals Google Chrome, Maps en Gmail vooraf zijn geïnstalleerd. Ook het installeren van een aangepaste Android-versie mag niet zomaar. Je raadt het al, ook daar is toestemming van Google voor nodig.

Dominante positie, weinig concurrentie

De Google Play Store is de enige goed gevulde app-winkel waar consumenten voor Android-apps terecht kunnen. Voor bedrijven die Android-toestellen op de markt brengen, is die nogal essentieel en daar profiteert Google van door er allerlei voorwaarden aan te koppelen. En dat is tegen het zere been van de EU. Men stelt namelijk dat de consument hierdoor weinig keus heeft en verplicht is om Google’s meegeleverde apps te accepteren. Daardoor worden ontwikkelaars van concurrerende apps op achterstand gezet en is er dus sprake van oneerlijke concurrentie. Nu komt die boete van 4,3 miljard euro niet zomaar uit de lucht vallen. Hierbij worden een aantal criteria gebruikt:

 • Hoe lang bestaat het bedrijf al?
 • Wat is de omvang van het bedrijf?
 • Hoe lang heeft de overtreding geduurd?
Margrethe Vestager Europa Google Android
Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager legde Google de boete op – Klik/tap voor groter.

Hoe zit het met Apple en de EU

Krijgt Apple nu ook te maken met de dadendrang van de EU? Die kans is aanmerkelijk kleiner. Naast Apple zijn er geen bedrijven die iOS op hun mobiele toestellen kunnen en mogen installeren. De kans op een oneerlijke concurrentie is daarmee nagenoeg nihil. Houdt daarnaast in het achterhoofd dat Apple ‘slechts’ 15 procent van de markt voor smartphones in handen heeft. Dat is dus significant kleiner dan Android.

Zelfs als er ooit een situatie zou ontstaan waarbij de marktaandelen dicht bij elkaar zouden liggen, dan nog hoeft Apple niet bang te zijn voor een boete van de EU. Apple verkoopt namelijk geen licenties voor het gebruik van iOS aan derden. Daar zit hem dus de kneep. Had Google zijn Android-besturingssysteem alleen op zijn eigen Pixel-telefoons geplaatst, dan was er niks aan de hand geweest, want dan zouden er een stuk meer concurrerende systemen zijn geweest. Dat is echter niet het idee achter Android.

Google megaboete
Klik/tap voor groter.

Apple zit toch in de gevarenzone

Wie denkt Apple niet in de gevarenzone zit wat betreft de EU en haar boetebeleid komt bedrogen uit. De Europese Commissie is ook niet tevreden over een aantal van Apple’s handelspraktijken. Zo is de App Store voor iOS-apps de enige plek om apps voor de iPhone of iPad te installeren. Ontwikkelaars zijn daardoor beperkt in hun keuze. Die beperking geldt niet alleen voor de beschikbaarheid van de apps, de applicaties dienen ook volgens Apple’s richtlijnen te zijn gemaakt. Bovendien moet men 30% van de inkomsten afdragen aan Apple.

Daar houdt het overigens niet mee op wat betreft het Apple-verhaal. Je kan als gebruiker namelijk wel een andere browser installeren, maar die niet als standaard instellen. Een link openen resulteert dus altijd in het bekijken van de webpagina in Safari, ongeacht de browser die je zelf hebt geïnstalleerd. Met die situatie begeeft het bedrijf uit Cupertino zich dus wel degelijk op glad ijs.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik hoop eerst dat nederland shell de 11,5 miljard + boete laat betalen.
  Dan apple, voor de belasting ontwijking.

  Maarja… apple gooi gewoon de prijzen nog hoger en maakt nog mindere kwaliteit producten.

  jammer…

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  En Apple zou net als op Mac het mogelijk moeten maken om een default browser in te stellen… echt slecht dat je dat niet kunt wijzigen in iOS.. is ook gevaren zone

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik denk het niet, het marktaandeel van iOS is daarvoor te klein.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MEEUW, gelukkig zit jij niet in de Europese Raad met al dat moddergooien.

  @pelle.neksor, dan komt men weer in het vaarwater van Android. iOS is niet bedoeld als systeem dat je tot het bot naar je eigen wensen kunt instellen. Overigens denk ik niet dat dit expliciet oneerlijke concurrentie is, wat dat precies inhoudt weet ik nu eenmaal niet, maar het valt zeker niet te veel te vereenvoudigen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat is het financiële gewin dat Apple maakt door Safari te laten gebruiken??
  Volgens mij is die er niet. En dus zal de boete niet nodig zijn.

 • Profielfoto
  donut

  Gebruik Firefox op iOS en OSX- goede browser.

  Ik probeer wat minder alleen Apple te gebruiken – en anderen te steunen in hun software onwikkeling.

  Ben het eens dat de App-store een probleem is. Onder het mom van veiligheid sluit Apple anderen uit. de positie is dominant binnen het apple ecosysteem waar je nu eenmaal mee verbonden bent. Het laat klanten geen keuze. Hierdoor kunnen ze de marges opschroeven bij gebrek aan concurrentie. Binnenkort alleen nog maar abonneren is bv een mogelijkheid. Adobe heeft dat gedaan en dat is een commercieel succes.( verder niet)

  wat veiligheid betreft;

  Zolang Apple besturings-sytemen op de markt brengt waar zoveel  (veiligheids )fouten in zitten hebben ze weinig recht van spreken.

  Voordeel van Apple is natuurlijk dat hun inkomsten vooral uit de hardware komen, en ze niet bij gegevens hoeven te willen. Toch vertrouw ik hun cloud opslag voor geen cent.

  Apple communiceert als een monopolist met zijn klanten- zegt eigenlijk niets – totaal geen transparantie en volledig onbereikbaar voor alle vragen behalve die waar ze wel op willen antwoorden.

   

 • Profielfoto
  JWB

  Google, of liever het achterliggende bedrijf Alphabet heeft een probleem. Het moet namelijk een recordboete van 4,3 miljard euro aan de Europese Unie betalen..

  Volgens mij is dat het minste probleem voor Google.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Barika Cala Saidah wat is modder gooien… maar altijd beter dan maar op iedereen commentaar te hebben :).

 • Profielfoto
  klonic

  @JWB
  Eens, die 4,3 zal lullig zijn voor de aandeelhouders maar dit is 2% van de omzet geloof ik, dus echt veel maakt het niet uit. Wat wel een issue is, is dat die boetes gewoon opnieuw en opnieuw gegeven kunnen worden en ook hoger kunnen worden. Ze moeten dus wel iets veranderen.

  @Swiftly
  Het financiele gewin is niet heel belangrijk. Voor Internet Explorer had MS dat destijds ook niet exht. Waar het vooral om gaat is dat het concurenten zo moeilijk gemaakt wordt. Die worden hierdoor min of meer buitenspel gezet.