Reviews MacBook Pro 2018: pijlsnel, maar niet voor iedereen

Door: Raymon Mens - 14 reacties
MacBook Pro

De MacBook Pro (mid 2018) werd een week geleden aangekondigd en de eerste Amerikaanse websites hebben hun reviews online. Wij wachten nog op ons review-model, maar hier is wat de Amerikaanse pers denkt over de snelheid, accuduur, grafische prestaties en het nieuwe toetsenbord.

Indrukwekkende snelheid

Fotograaf Austin Mann nam de nieuwe MacBook Pro mee op reis naar het Amerikaanse plaatsje Aspen, dat in de Rocky Mountains is gelegen. Hij maakte een aantal mooie drone-beelden en kon deze met de nieuwe MacBook Pro met i9-chip aanzienlijk sneller exporteren. Zijn oude i7 MacBook Pro uit 2013 deed er 1980 seconden (33 minuten) over om een 4K-video als 1080p-bestand te exporteren met QuikTime. De MacBook Pro uit 2016 was binnen 99 seconden klaar en de MacBook Pro 2018 klaarde de klus binnen 24 seconden. Hier is de video:

Ook MacWorld was onder de indruk van de snelheid en pakt het meer wetenschappelijk aan met een Geekbench-test. De i9-chip van de 15-inch MacBook Pro wist een prima score neer te zetten. Het Amerikaanse tijdschrift noemt de upgrade van DDR3-geheugen naar DDR4 ook een welkome verbetering, vooral omdat hierdoor maximaal 32GB geheugen in de 15-inch MacBook geïnstalleerd kan worden. Maar voor alledaags gebruik is die snelheid en dat extra geheugen eigenlijk niet nodig, meent Roman Loyola. Alledaagse gebruikers hebben volgens de hoofdredacteur weinig reden om te upgraden.

MacBook Pro 2018 benchmarks
Benchmarks van MacWorld – Klik/tap voor groter.

Accuduur MacBook Pro 2018

Apple heeft de nieuwe MacBooks ook van een iets grotere accu voorzien, maar het tijdschrift LaptopMag was niet erg onder de indruk. Apple belooft 10 uur en zegt dat dit aan de conservatieve kant is, maar de MacBook Pro 2018 van 13-inch was bij een webbrowsing-test van het Amerikaanse tijdschrift al na 7 uur en 32 minuten leeg. Een duidelijke oorzaak aanwijzen was niet mogelijk. MacWorld heeft het vermoeden dat het DDR4-geheugen bijdraagt aan de middelmatige accuduur. Vergeet niet: een MacBook Air uit 2015 houdt het 12 uur vol.

True Tone maakt het verschil

Zowel Engadget als The Verge waren onder de indruk van het True Tone-scherm dat dit jaar voor het eerst in de MacBook Pro zit. Hierdoor worden de wittinten aangepast aan het omgevingslicht. Dat is aanzienlijk rustiger voor je ogen. “De MacBook Pro had altijd al een geweldig scherm, maar True Tone maakt echt het verschil. Zodra je de instellingen inschakelt, wil je eigenlijk niet meer zonder. Echt comfortabel bij dagelijks gebruik, maar fotografen willen het bij kleurcorrectie waarschijnlijk uitschakelen”, aldus Dana Wollman van Engadget.

Dieter Bohn van The Verge waardeert dat Apple niet alleen het scherm aanpast, maar ook de Touch Bar mee laat kleuren bij het inschakelen van True Tone.

MacBook Pro 2018 True Tone
Klik/tap voor groter.

Toetsenbord en Touch Bar

Het toetsenbord van de MacBook Pro 2018 is subtiel verbeterd. Volgens Apple zijn de toetsen stiller en dat kunnen meerdere reviewers beamen. Het is niet compleet stil, maar het heeft een minder metaalachtig, clacky geluid. “Het is een subtiel verschil en zeker geen reden om deze machine te kopen maar het is wel een veel aangenamer geluid,” aldus TechCrunch. Hieronder een audio-opname, zodat je het zelf kunt horen.

De Touch Bar lijkt door alle reviewers vergeten te worden. Alleen Austin Mann komt op de aanraakgevoelige strip boven het toetsenbord terug. “De Touch Bar doet me niets. Ik zie het potentieel, maar mijn gewoonten staan zo vast dat ik het moeilijk vond om eraan te wennen. Ik heb 45 uur met deze MacBook gewerkt en heb me nog steeds niet kunnen aanpassen. En fysieke Escape-toets was nog steeds welkom geweest. Haptische feedback zou een enorme upgrade voor de Touch Bar zijn.”

Niet voor iedereen

De tendens in de verschillende reviews is dat dit een prima upgrade is, maar eigenlijk alleen voor ongelofelijk veeleisende gebruikers en professionals. Dat blijkt ook uit de prijs. De gemiddelde consument die op zoek is naar een middenklasser, moet het momenteel met verouderde hardware doen. (Zie ook → Teardown MacBook Pro 2018 onthult 5 verrassingen)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Pijlsnel, maar wel trager dan de 2017 i7 blijkt uit verschillende benchmarks…
  Door thermal throttling is de i9 2018 vaak trager dan de i7 2017 in de MBP.

  Dat de chip in theorie sneller is, haalt niets uit als in de praktijk de koeling zo ondermaats is dat een MBP 2017 sneller kan renderen

 • Profielfoto
  sannie

  Vreemde conclussie:

  pijlsnel, maar niet voor iedereen

  Lijkt me alleen op basis van de naam al logisch dat we over een pro device praten. Die zijn dus per defenitie voor pro’s en dus niet voor iedereen.

   

   

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Een middenklasser met een 15″ scherm. Daar zit ik eigenlijk nog op te wachten.

 • Profielfoto
  icegodd

  ” Reviews MacBook Pro 2018: pijlsnel*.  “

  *Allen als je in koelcel werkt.

  Niet alleen de i9 thermal throttling naar 800mhz ook de 13″ macbook 2018 heeft er ook last van!

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Ja, heeft professioneel. Zolang je hem maar niet langer dan een paar minuten op z’n staart trapt. Weer een aspect van hetzelfde verhaal: vorm boven functie.

  Een professioneel apparaat kan landurig presenteren (lees goede koeling), heeft veel aansluitingen en is makkelijk te servicen. (Vervangen van basic componenten als geheugen, HDD/SSD en accu pakket. iFixit geeft er een 1 voor). En tegenwoordig komt daar nog een toetsenbord bij.

  Dit wordt allemaal geofferd om hem een paar mm dunner te maken. Dit heeft niets meer per professioneel te maken, dit is gewoon een lifestyle apparaat. En in dat licht moet ook die touchbar gezien worden.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dashter op 19 juli 2018 15:16
  Pijlsnel, maar wel trager dan de 2017 i7 blijkt uit verschillende benchmarks…
  Door thermal throttling is de i9 2018 vaak trager dan de i7 2017 in de MBP.

  Dat de chip in theorie sneller is, haalt niets uit als in de praktijk de koeling zo ondermaats is dat een MBP 2017 sneller kan renderen

  Ok, nou dan koop jij toch gewoon het 2017 model. Jij blij, wij blij, Apple blij.

  De laatste versie is vele malen sneller dan de 2017. In bijzondere gevallen, waarbij je de processor overbelast beschermt de processor zich door langzamer te gaan draaien. In die situatie is het mogelijk dat hij uiteindelijk langzamer is dan de 2017 MacBook Pro.

   

 • Profielfoto
  MEEUW

  geen escepe ? Weer een reden om niet de nieuwe macbook pro te kopen!

 • Profielfoto
  Appeltje

  MEEUW op 19 juli 2018 21:23
  geen escepe ? Weer een reden om niet de nieuwe macbook pro te kopen!

  goed lezen: “geen fysieke escape”. de escape toets zit in de touchbar. maar iedereen heeft zijn eigen reden natuurlijk om geen of wel een macbook te kopen gelukkig.:-)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  icegodd op 19 juli 2018 16:24
  ” Reviews MacBook Pro 2018: pijlsnel*.  “

  *Allen als je in koelcel werkt.

  Niet alleen de i9 thermal throttling naar 800mhz ook de 13″ macbook 2018 heeft er ook last van!

  Jammer voor de mensen die hem al gekocht hebben.

  Misschien dat zo een cooling pad de Macbook een paar graden omlaag kan krijgen. Dat Apple dit nog niet eens getest heeft.

  Dunner is niet gelijk aan beter.

 • Profielfoto
  midas

  90Ik zit in de decor bouw en kon met de auto (lees voor 2015) overal werken met mijn macbook. Nu heb ik al gezeik als hij alleen maar op mijn euro staat omdat er toch stofjes van min vingers tussen de toetsen gaan zitten. het zijn gewoon kut apparaten, zo en dat voor 3000,-.

   

 • Profielfoto
  silvercircle

  De iMac 27-inch met 4,2 GHz i7 met turbo boost 4,5 kan immers ook niet alle cores op 100% laten draaien. Zelf getest en niet in de zomer:-)

  Het is misschien iets minder dramatisch maar dan zakt die ook terug tot ongeveer 4 GHz. Temperatuur draait dan rond de 99°, op het randje dus.

  De doorsnee gebruiker zal daar geen last van hebben omdat er slecht enkele apps zijn die alle cores op volle kracht laten draaien (bv. POV-Ray 3.8 beta).

  Mooi design, maar in de eerste plaats zou dergelijk toestel toch zijn volledige capaciteit mogen kunnen gebruiken. Maak het dan een centimeter dikker.

  De iMac Pro zou, enkel van horen zeggen, hier geen last hebben. Die heeft dan ook een nieuw ontworpen koelsysteem.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Swiftly op 19 juli 2018 19:46

  Dashter op 19 juli 2018 15:16
  Pijlsnel, maar wel trager dan de 2017 i7 blijkt uit verschillende benchmarks…
  Door thermal throttling is de i9 2018 vaak trager dan de i7 2017 in de MBP.

  Dat de chip in theorie sneller is, haalt niets uit als in de praktijk de koeling zo ondermaats is dat een MBP 2017 sneller kan renderen

  Ok, nou dan koop jij toch gewoon het 2017 model. Jij blij, wij blij, Apple blij.

  De laatste versie is vele malen sneller dan de 2017. In bijzondere gevallen, waarbij je de processor overbelast beschermt de processor zich door langzamer te gaan draaien. In die situatie is het mogelijk dat hij uiteindelijk langzamer is dan de 2017 MacBook Pro.

   

  Wat een onzin redenering, je ziet de laatste 3 jaar dat bij elke aangekondigde nieuwe variant er zich meer en meer problemen voordoen dan dat er opgelost worden. En dat zorgt ervoor dat het product steeds slechter word, dat tezamen met dat het steeds duurder word maakt dat de keuze tot aankoop steeds lastiger. Ik wil een nieuwe laptop die goed werkt en MacOS draait, en dat is niet meer mogelijk tenzij ik het 2015 model aanschaf. Maar daar zitten veroudere processoren in, en de afschrijving per jaar licht hoger omdat ik mag verwachten dat ik het product in 2 a 3 jaar weg kan doen voor praktisch niks in plaats van de normale 6 jaar die ik kan verwachten bij een nieuwe laptop die ik dan na 3 jaar nog voor een mooi restbedrag kan verkopen. En tevens, waar ga ik dan over 3 jaar naartoe upgraden als ik een functionele machine wil die geen Windows of Linux draait als ze deze trend met de macbook pro elk jaar meer verpesten doorzetten?

  En je hebt gelijk dat een processor zichzelf beschermt met het throttlen, echter zou het niet zo moeten zijn dat hij dat vrijwel altijd doet en je zodoende nooit de beloofde prestaties uit het product kan halen. Als ik een passief gekoelde laptop maak die mega langzaam is door throtteling met een i9 die eigenlijk actief gekoeld hoort te zijn ga jij toch niet beweren dat dat geen probleem zou zijn omdat het throttelen een “functie” van de processor is, maar zou je toch beweren dat het absoluut debiel is dat ik geen koeling in die eigenlijk zo enorm krachtige laptop gestopt heb?

 • Profielfoto
  BensApple

  heb sinds gisteren een nieuwe macbook pro 13, en ik ben helemaal tevreden over true tone,

  kan niet wachten tot het ook op de Imac komt.

  ik had een macbook pro met touch bar late 2016, en keyboard is echt stiller, en tikt iets fijner.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Appeltje op 19 juli 2018 23:07

  MEEUW op 19 juli 2018 21:23
  geen escepe ? Weer een reden om niet de nieuwe macbook pro te kopen!

  goed lezen: “geen fysieke escape”. de escape toets zit in de touchbar. maar iedereen heeft zijn eigen reden natuurlijk om geen of wel een macbook te kopen gelukkig.:-)

  Dit was natuurlijk een grapje:P