Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 juli 2018

Reviews MacBook Pro 2018: pijlsnel, maar niet voor iedereen

De MacBook Pro (mid 2018) werd een week geleden aangekondigd en de eerste Amerikaanse websites hebben hun reviews online. Wij wachten nog op ons review-model, maar hier is wat de Amerikaanse pers denkt over de snelheid, accuduur, grafische prestaties en het nieuwe toetsenbord.

Indrukwekkende snelheid

Fotograaf Austin Mann nam de nieuwe MacBook Pro mee op reis naar het Amerikaanse plaatsje Aspen, dat in de Rocky Mountains is gelegen. Hij maakte een aantal mooie drone-beelden en kon deze met de nieuwe MacBook Pro met i9-chip aanzienlijk sneller exporteren. Zijn oude i7 MacBook Pro uit 2013 deed er 1980 seconden (33 minuten) over om een 4K-video als 1080p-bestand te exporteren met QuikTime. De MacBook Pro uit 2016 was binnen 99 seconden klaar en de MacBook Pro 2018 klaarde de klus binnen 24 seconden. Hier is de video:

Ook MacWorld was onder de indruk van de snelheid en pakt het meer wetenschappelijk aan met een Geekbench-test. De i9-chip van de 15-inch MacBook Pro wist een prima score neer te zetten. Het Amerikaanse tijdschrift noemt de upgrade van DDR3-geheugen naar DDR4 ook een welkome verbetering, vooral omdat hierdoor maximaal 32GB geheugen in de 15-inch MacBook geïnstalleerd kan worden. Maar voor alledaags gebruik is die snelheid en dat extra geheugen eigenlijk niet nodig, meent Roman Loyola. Alledaagse gebruikers hebben volgens de hoofdredacteur weinig reden om te upgraden.

Benchmarks van MacWorld – Klik/tap voor groter.

Accuduur MacBook Pro 2018

Apple heeft de nieuwe MacBooks ook van een iets grotere accu voorzien, maar het tijdschrift LaptopMag was niet erg onder de indruk. Apple belooft 10 uur en zegt dat dit aan de conservatieve kant is, maar de MacBook Pro 2018 van 13-inch was bij een webbrowsing-test van het Amerikaanse tijdschrift al na 7 uur en 32 minuten leeg. Een duidelijke oorzaak aanwijzen was niet mogelijk. MacWorld heeft het vermoeden dat het DDR4-geheugen bijdraagt aan de middelmatige accuduur. Vergeet niet: een MacBook Air uit 2015 houdt het 12 uur vol.

True Tone maakt het verschil

Zowel Engadget als The Verge waren onder de indruk van het True Tone-scherm dat dit jaar voor het eerst in de MacBook Pro zit. Hierdoor worden de wittinten aangepast aan het omgevingslicht. Dat is aanzienlijk rustiger voor je ogen. “De MacBook Pro had altijd al een geweldig scherm, maar True Tone maakt echt het verschil. Zodra je de instellingen inschakelt, wil je eigenlijk niet meer zonder. Echt comfortabel bij dagelijks gebruik, maar fotografen willen het bij kleurcorrectie waarschijnlijk uitschakelen”, aldus Dana Wollman van Engadget.

Dieter Bohn van The Verge waardeert dat Apple niet alleen het scherm aanpast, maar ook de Touch Bar mee laat kleuren bij het inschakelen van True Tone.

Klik/tap voor groter.

Toetsenbord en Touch Bar

Het toetsenbord van de MacBook Pro 2018 is subtiel verbeterd. Volgens Apple zijn de toetsen stiller en dat kunnen meerdere reviewers beamen. Het is niet compleet stil, maar het heeft een minder metaalachtig, clacky geluid. “Het is een subtiel verschil en zeker geen reden om deze machine te kopen maar het is wel een veel aangenamer geluid,” aldus TechCrunch. Hieronder een audio-opname, zodat je het zelf kunt horen.

De Touch Bar lijkt door alle reviewers vergeten te worden. Alleen Austin Mann komt op de aanraakgevoelige strip boven het toetsenbord terug. “De Touch Bar doet me niets. Ik zie het potentieel, maar mijn gewoonten staan zo vast dat ik het moeilijk vond om eraan te wennen. Ik heb 45 uur met deze MacBook gewerkt en heb me nog steeds niet kunnen aanpassen. En fysieke Escape-toets was nog steeds welkom geweest. Haptische feedback zou een enorme upgrade voor de Touch Bar zijn.”

Niet voor iedereen

De tendens in de verschillende reviews is dat dit een prima upgrade is, maar eigenlijk alleen voor ongelofelijk veeleisende gebruikers en professionals. Dat blijkt ook uit de prijs. De gemiddelde consument die op zoek is naar een middenklasser, moet het momenteel met verouderde hardware doen. (Zie ook → Teardown MacBook Pro 2018 onthult 5 verrassingen)

Reageer op artikel:
Reviews MacBook Pro 2018: pijlsnel, maar niet voor iedereen
Sluiten