Iedereen deelt dezelfde foto’s op Instagram en hier is het bewijs

Wie heeft er geen Instagram op zijn iPhone staan? Of je de app nu gebruikt om actief foto’s te posten, of alleen kiekjes van vrienden te bekijken, de originaliteit is vaak ver te zoeken. Eigenlijk plaatsen we allemaal dezelfde foto’s op Instagram. Denk jij de uitzondering te zijn? Let dan goed op.

Het Instagram-account insta_repeat zet de spraakmakende Instagram-foto’s naast elkaar. Daarbij valt vaak op dat het een spelletje ‘zoek de verschillen’ is.

Een originele Instagram-foto is moeilijk te vinden

Hoewel het lastig is om op het sociale medium nog een originele foto te vinden, toont dit profiel aan dat er overduidelijk een succesformule bestaat voor het maken van je foto’s. Zo namen talloze Instagrammers dezelfde kiekjes, niet altijd op dezelfde locatie, maar wel op één en dezelfde manier.

https://www.instagram.com/p/BlpRFlqH7Zo/?taken-by=insta_repeat

Instagram staat vol kopieën

Het is duidelijk dat de anonieme curator van insta_repeat graag de draak steekt met het fenomeen. Ze verzamelt geen foto’s van influencers, maar vergelijkt vooral foto’s van avontuurlijke outdoor-types met elkaar. Zo staat het sociale netwerk vol met kajakkers in Alaska of foto’s genomen vanuit een donkere grot waarbij richting het buitenlicht wordt gekeken.

https://www.instagram.com/p/Bju7uquFKNl/?taken-by=insta_repeat

Nu is dit nog een enigszins unieke natuurverschijning die je niet overal ter wereld tegenkomt. Dat is natuurlijk veel vanzelfsprekender dan een foto maken van je hand aan autostuur terwijl je op een bospad of landweg rijdt.

https://www.instagram.com/p/BjxjzD1l_eS/?taken-by=insta_repeat

Evenals het maken van een foto van je reispartner die dromerig uit het raam tuurt, terwijl jullie door een prachtige omgeving rijden.

https://www.instagram.com/p/BjydTeQl1XX/?taken-by=insta_repeat

De meeste foto’s zijn gemaakt in Alaska en de locals hebben ook in de gaten dat Instagram-fotografen enkel voor het sociale platform naar deze plekken afreizen.

insta_repeat geeft antwoord

Het profiel was een hersenspinsel van een 27-jarige filmmaker en fotografe uit Alaska. Volgens haar was de maat nu vol. Ze wilde op deze wijze de fotografen straffen die naar het land afreisden om de foto’s te maken die op dezelfde manier waren geschoten.

“I don’t know how many times the red cabins … can be posted before people get bored.”

https://www.instagram.com/p/BjszINcFRY_/?taken-by=insta_repeat

Het stoort haar niet zozeer dat de foto’s van elkaar worden nageaapt, maar vooral dat er in de media veel van elkaar wordt gekopieerd. Als jonge filmmaker ziet ze daarmee dan ook de waarde van originele foto’s en andersoortige kunstwerken afnemen. Vooral omdat het algoritme van Instagram dit soort foto’s sneller omhoog plaatst, wordt origineler werk vaak minder snel getoond.

Om af te sluiten met een positieve noot: hoewel de foto’s niet origineel zijn, zijn ze wel ontzettend mooi. Met de kwaliteit van deze foto’s is niets mis, ook hebben alle fotografen een sterk gevoel voor compositie. Laten we tot slot maar hopen dat hun volgende bestemming ietwat unieker wordt. Het kopiëren van elkaars foto’s gebeurt ook niet enkel op Instagram. In een recent interview vertelt de vrouw achter het account waarom men elkaar tegenwoordig liever nadoet dan zelf iets bedenkt.

Reageer op artikel:
Iedereen deelt dezelfde foto’s op Instagram en hier is het bewijs
Sluiten