Iedereen deelt dezelfde foto’s op Instagram en hier is het bewijs

Door: Rajno van Wilgenburg - 13 reacties
Instagram kopieën

Wie heeft er geen Instagram op zijn iPhone staan? Of je de app nu gebruikt om actief foto’s te posten, of alleen kiekjes van vrienden te bekijken, de originaliteit is vaak ver te zoeken. Eigenlijk plaatsen we allemaal dezelfde foto’s op Instagram. Denk jij de uitzondering te zijn? Let dan goed op.

Het Instagram-account insta_repeat zet de spraakmakende Instagram-foto’s naast elkaar. Daarbij valt vaak op dat het een spelletje ‘zoek de verschillen’ is.

Een originele Instagram-foto is moeilijk te vinden

Hoewel het lastig is om op het sociale medium nog een originele foto te vinden, toont dit profiel aan dat er overduidelijk een succesformule bestaat voor het maken van je foto’s. Zo namen talloze Instagrammers dezelfde kiekjes, niet altijd op dezelfde locatie, maar wel op één en dezelfde manier.

Instagram staat vol kopieën

Het is duidelijk dat de anonieme curator van insta_repeat graag de draak steekt met het fenomeen. Ze verzamelt geen foto’s van influencers, maar vergelijkt vooral foto’s van avontuurlijke outdoor-types met elkaar. Zo staat het sociale netwerk vol met kajakkers in Alaska of foto’s genomen vanuit een donkere grot waarbij richting het buitenlicht wordt gekeken.

Nu is dit nog een enigszins unieke natuurverschijning die je niet overal ter wereld tegenkomt. Dat is natuurlijk veel vanzelfsprekender dan een foto maken van je hand aan autostuur terwijl je op een bospad of landweg rijdt.

Evenals het maken van een foto van je reispartner die dromerig uit het raam tuurt, terwijl jullie door een prachtige omgeving rijden.

De meeste foto’s zijn gemaakt in Alaska en de locals hebben ook in de gaten dat Instagram-fotografen enkel voor het sociale platform naar deze plekken afreizen.

insta_repeat geeft antwoord

Het profiel was een hersenspinsel van een 27-jarige filmmaker en fotografe uit Alaska. Volgens haar was de maat nu vol. Ze wilde op deze wijze de fotografen straffen die naar het land afreisden om de foto’s te maken die op dezelfde manier waren geschoten.

“I don’t know how many times the red cabins … can be posted before people get bored.”

Het stoort haar niet zozeer dat de foto’s van elkaar worden nageaapt, maar vooral dat er in de media veel van elkaar wordt gekopieerd. Als jonge filmmaker ziet ze daarmee dan ook de waarde van originele foto’s en andersoortige kunstwerken afnemen. Vooral omdat het algoritme van Instagram dit soort foto’s sneller omhoog plaatst, wordt origineler werk vaak minder snel getoond.

Om af te sluiten met een positieve noot: hoewel de foto’s niet origineel zijn, zijn ze wel ontzettend mooi. Met de kwaliteit van deze foto’s is niets mis, ook hebben alle fotografen een sterk gevoel voor compositie. Laten we tot slot maar hopen dat hun volgende bestemming ietwat unieker wordt. Het kopiëren van elkaars foto’s gebeurt ook niet enkel op Instagram. In een recent interview vertelt de vrouw achter het account waarom men elkaar tegenwoordig liever nadoet dan zelf iets bedenkt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  ‘Iedereen’ maakt (saaie) kiekjes: onderwerp in het midden, horizon in het midden. Heb je een DSLR? Schiet dan vooral in auto-mode.:)

  En dan denken dat de wereld op je foto’s zit te wachten…

   

 • Profielfoto
  polansky

  Who really cares. Als je het zelf toch een leuke foto vindt, wat maakt het dan nog uit.

  OneMoreThing kopieert zoveel berichten vanuit het Engels naar het Nederlands. Hoe uniek kun je jezelf dan als online roddelkrantje nog noemen?

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Pfff lekker belangrijk

 • Profielfoto
  sciletto

  bassbug op 30 juli 2018 21:02
  ‘Iedereen’ maakt (saaie) kiekjes: onderwerp in het midden, horizon in het midden. Heb je een DSLR? Schiet dan vooral in auto-mode.:)

  En dan denken dat de wereld op je foto’s zit te wachten…

   

  Of mensen laten die auto modus eens staan en gaan zelf knutselen met iso, sluitertijd en focus. Ik focus manual en dat schijnt al vrij uniek te zijn:D

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik focus manual en dat schijnt al vrij uniek te zijn

   

  Waarom zou je dat willen?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Voor wie wat steviger in deze discussie wil staan leest het werk van Deleuze over dit onderwerp: Verschil en Herhaling.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Hetzelfde gebeurt met filmposters, die zijn ook allemaal hetzelfde. https://www.businessinsider.com/movie-poster-cliches-2016-5

 • Profielfoto
  Niels

  Juist om die reden doen dit soort Instagram accounts het goed: dagelijks dit soort ‘avontuurlijke’ compo’s posten, waarbij je steeds hetzelfde moody filter gebruikt.

  Mensen zijn snel geneigd dit soort foto’s te liken, enerzijds vanwege de herkenbaarheid van het plaatje, anderzijds vanwege het algoritme en Instapages die dit soort foto’s naar voren schuiven.

  Het blijft je eigen keuze, ga je voor de volgers en likes óf bouw je een serieuze (maar kleinere) groep volgers op door lekker je eigen ding te doen.

  @nielsdamphotography

 • Profielfoto
  RobinJans

  Origineler dan Thierry Baudet worden we niet snel meer nee… (en dat is maar goed ook..)

 • Profielfoto
  Shyos

  Wauw… de reacties zijn erger dan het artikel…. “intelligent” geneuzel ?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Foto’s als die van die grot tonen vooral aan, als je het mij vraagt, dat mensen gemiddeld genomen dezelfde dingen mooi vinden. Foto’s als die van de hand op het stuur tonen dan vooral weer aan, als je het weer aan mij vraagt, dat mensen kuddedieren zijn.

  Met dat eerste is niks mis: als je een foto neemt omdat je het onderwerp zelf mooi vindt, doe je dat voor jezelf. Met het tweede heb ik echter heel weinig op — bedenk je het zelf terwijl je niet weet dat er een heleboel anderen je al voorgegaan zijn, oké, niks aan de hand, maar doe je het omdat je allerlei vergelijkbare foto’s gezien hebt, dan kan ik alleen maar vragen: „Waarom bedenk je zélf niks?”

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Afroman op 30 juli 2018 23:47

  Ik focus manual en dat schijnt al vrij uniek te zijn

   

  Waarom zou je dat willen?

  Voor de huis tuin en keuken foto’s is dat ook niet nodig, maar maak je een macro opname dan is het beter om handmatig scherp te stellen om een bepaald deel (van b.v. een bloem) er uit te lichten.

  Bij close-up foto’s heb je een kleine scherptediepte waardoor de auto-focus niet gelijk het gewenste resultaat geeft terwijl bij grote afstanden de scherptediepte zo groot is dat handmatig instellen nagenoeg het zelfde resultaat geeft als de auto-focus vooropgesteld dat je zelf goede ogen hebt.

 • Profielfoto
  midas

  Tja we zijn nu eenmaal mensen en eigenlijk ook allemaal t zelfde