‘Data Transfer Project’ mist nog één grote naam: Apple

Door: Night - 5 reacties
Data Transfer Project

Dit keer geen easy-reading zondagmorgen stukje, maar iets heel anders. Het staat vooralsnog eigenlijk geheel los van Apple, maar kan wel interessant worden voor Apple gebruikers.

Het Data Transfer Project pakt één probleem aan waar alle smartphone gebruikers mee kampen. En dat is het verplaatsen van data. Het is de afgelopen jaren stukken makkelijker geworden om je foto’s, muziek en bestanden te delen tussen verschillende apps. Maar als het aankomt op grote stukken data, een complete bibliotheek of je geschiedenis blijkt het wisselen tussen diensten toch aardig tegen te vallen, zelfs met de huidige gigabytes aan Cloud opslag.

Data Transfer Project
Het Data Transfer Project wil data loskoppelen van apps en diensten

Data Transfer Project

Het open-source Data Transfer Project heeft zich tot doel gesteld dit probleem voor eens en altijd op te lossen door de data los te koppelen van de diensten. Als het project eenmaal loopt wordt het gemakkelijker voor gebruikers om over te stappen naar een andere app of netwerk, of gewoonweg een ander proberen, zonder de noodzaak om helemaal opnieuw te beginnen.

Inmiddels heeft het project al vier grote spelers aan boord: Google, Facebook, Twitter en Microsoft. Deze vier zijn groot genoeg om het Data Transfer Project mee te beginnen. Het mist echter nog de grootste speler op dit vlak: Apple. Zonder de iPhone-maker aan boord wordt het project moeilijker te realiseren dan nodig zou hoeven zijn.

Delen is en kan beter

Het Data Transfer Project heeft een heel simpel doel dat alle providers en ontwikkelaars zouden moeten steunen: overdraagbaarheid, privacy en uitwisselbaarheid. Bij de aankondiging hebben Google, Facebook, Twitter en Microsoft de missie duidelijk omschreven. “Het voor gebruikers makkelijker maken om te kiezen tussen diensten bevordert de concurrentie en stelt consumenten in staat om nieuwe diensten te proberen om zo te kunnen kiezen voor datgene dat het best bij de behoefte past.”

De timing van deze aankondiging is niet toevallig. Hoewel het project al vorig jaar werd opgestart, is 2018 een probleemjaar gebleken voor data en privacy. Met name voor drie van de eerder genoemde bedrijven. Facebook, Twitter en Google zijn het afgelopen jaar behoorlijk negatief in het nieuws geweest met betrekking tot de omgang met gegevens van gebruikers. Daar komt bij dat de Europese overheid een niet mis te verstane wet heeft neergelegd: de GDPR ofwel AVG. Deze moet de privacy van de consument beschermen en tegelijkertijd helderheid bieden aan diezelfde consument.

Kort gezegd is het Data Transfer Project niet anders dan een publieke ‘verplichting’ om gebruikersgegevens te scheiden van diensten en het recht te respecteren om deze data tussen apps of diensten uit te wisselen. Simpel gezegd: je FaceBook foto’s zijn gewoon foto’s. Als je nu ineens gebruik wil maken van een andere Social Media app, zou je niet meer heel je profiel opnieuw aan te hoeven maken.

iPhone

De voordelen zijn ook van toepassing op andere gebieden dan Social Media. Zoals het project in zijn ‘Whitepaper‘ stelt: “Een gebruiker is het niet eens met de privacy-beleid van zijn muziekdienst en wil stoppen met het gebruik van deze dienst. Hij wil echter niet zijn playlists verliezen. Door gebruik te maken van het Data Transfer Project kunnen gebruikers de playlists vanuit de originele dienst exporteren naar de Cloud. Deze kunnen dan weer geïmporteerd worden als er voor een andere muziekdienst is gekozen.”

Als je ooit bent geswitcht van Spotify naar Apple Music moet dit je als ‘muziek in de oren klinken’. Nu hoeft maanden werk aan een uitgebalanceerde playlist niet meer opgeofferd te worden om simpelweg een andere muziekdienst te proberen. Maar om dit ook in de praktijk te krijgen, heeft het project wel de steun nodig van zowel de grote als de kleine ontwikkelaars. En één van die grote namen mist dus nog: Apple. Als het Data Transfer Project wel werkt met Google accounts, maar niet met iCloud, of wel met Spotify maar niet met Apple muziek zal het project nooit de naadloze overgang kunnen bereiken die het als doelstelling heeft.

Het afgesloten ecosysteem openen

De privacy doelstelling van het Data Transfer Project komt zowel wél als niet overeen met Apple’s eigen filosofie. Aan de ene kant is Apple een voorstander van gebruikersgemak en uitwisselbaarheid van data tussen verschillende devices. Het bedrijf uit Cupertino is constant bezig barrières te overwinnen, waardoor data naadloos vanuit de ene app en device in het andere kan worden gebruikt.

Maar die uitwisselbaarheid strekt zich niet verder uit dan Apple’s eigen ecosysteem. In gevallen waarbij Apple gebruik maakt van industrie-standaarden heeft het de neiging zich alleen te focussen op de eigen gebruikers in plaats van álle gebruikers. Zelfs met de privacy, die Apple hoog in het vaandel heeft richt het bedrijf zich ook hier meer op de eigen producten dan voorstellen te doen richting standaardisering binnen de hele industrie. Vanuit deze optiek is het dus eenvoudig te verklaren waarom Apple geen deel uitmaakt van de groep bedrijven die vanaf het begin is betrokken bij het project.

Als Apple echter zo hoog inzet op privacy – en dan niet alleen Apple privacy – zou het hier toch warm voor moeten lopen. Hoewel het afgesloten econsysteem van Apple vaak door anderen bespot wordt heeft het wel overduidelijk voordelen. Alle apparaten werken goed samen, hebben encryptie en beveiligingen en krijgen automatisch de laatste updates en patches. Alleen daardoor zou de consument al snel geneigd zijn om bij Apple producten en software te blijven, ook al zou het bedrijf een overstap makkelijker maken door zich aan te sluiten bij het Data Transfer Project.

Vrijheid

Tim Cook vindt dat privacy een universeel recht is. Het zou echter niet gebonden moeten zijn aan het privilege een Apple product te bezitten. Eén van de grondbeginselen van het Data Transfer Project is dan ook ‘vrijheid’. Of je nu inlogt op FaceBook of in Apple Music, als consument zou je je er geen zorgen over hoeven mogen maken wat er met je data en geschiedenis gebeurt als je besluit van dienst te veranderen. Zelfs als je nooit zou overstappen.

De overstap naar een ander platform, dienst of app zou geen straf moeten zijn en het project zet zich hiervoor in door de data in handen van de gebruiker te geven, in plaats van de ontwikkelaar. Dat is ook de boodschap waar Apple in geloofd en het zou dan ook een grote stap voorwaarts zijn als die filosofie op de rest van de industrie wordt overgebracht.

Zoals het er nu uitziet is het Data Transfer Project een ambitieus project dat nooit zijn volledige potentie zal bereiken zonder de steun van Apple. Als het gebruikersgemak en de privacy stopt bij de iPhone, zal de rest van de industrie nooit volgen, ook al heeft het project zulke grote namen als Google, Microsoft en Facebook achter zich. Apple hoeft zijn ecosysteem niet af te breken om deel van het project uit te maken. Een deur openen biedt al genoeg mogelijkheden.

Data Transfer Project

Vertaling van het artikel ‘The Data Transfer Project’s big-name support won’t matter without the biggest one: Apple’, door . Hij schrijft o.a. voor MacWorld en PCWorld.

 

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Zoals het er nu uitziet is het Data Transfer Project een ambitieus project dat nooit zijn volledige potentie zal bereiken zonder de steun van Apple. Als het gebruikersgemak en de privacy stopt bij de iPhone, zal de rest van de industrie nooit volgen

  Een ambitieus project is het zondermeer, zeer ambitieus zelfs denk ik als ICT-er. Dat het zijn volledige potentie niet zal bereiken zonder de steun van Apple is op zich ook waar, maar ik denk dat het belang van steun door Apple stukken minder is dan wordt gesuggereerd.

  In de eerste plaats is het marktaandeel van Apple relatief klein wanneer je kijkt naar de door Apple aangeboden cloud data diensten. Contacten, Kalenders, Herinneringen, Mail, Notities, Documenten, Foto’s en Muziek is volgens mij een vrij compleet lijstje. De meeste van die dingen kan je nu al in standaard formaten exporteren (in ieder geval op een Mac) en weer importeren in een niet-Apple dienst. Niet met één klik, maar het kan. Je foto’s en muziek exporteren zal ook geen probleem zijn, mogelijk wel je Foto-albums en Muziek-afspeellijsten. En hoe erg is dat dan?

  Dat de rest van de industrie niet zal volgen lijkt mij sterk overdreven. Ik denk eerder dat Apple een concurrentie voordeel gaat missen als ze niet mee gaan doen. Alleen zal Apple mogelijk alleen willen meedoen wanneer het op de Apple manier gaat en dat is misschien een nog grotere uitdaging voor het project dan de toch al ambitieuze doelstelling van een algemeen data migratie systeem.

 • Profielfoto
  Dashter

  Waarom staat er op die foto van de iPhone een Touch ID-app op het homescreen?

  Die app lijkt op de foto een standaardapp te zijn, maar die bestaat toch helemaal niet?

 • Profielfoto
  Usain

  Dashter op 22 juli 2018 11:54
  Waarom staat er op die foto van de iPhone een Touch ID-app op het homescreen?

  Die app lijkt op de foto een standaardapp te zijn, maar die bestaat toch helemaal niet?

  Draait op demo software in een Apple Store.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Apple en meedoen met een standaard. Wanneer deden ze dat voor het laatst?

  Gewoon niet een Apple ding, standaards. Behalve de Apple standaard.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Jurriaan op 22 juli 2018 21:46
  Apple en meedoen met een standaard. Wanneer deden ze dat voor het laatst?

  Onzin!

  Zomaar wat in de Googles:

  WPA standaard:

  https://www.wi-fi.org/membership/member-companies

  Bluetooth:

  https://www.bluetooth.com/develop-with-bluetooth/join/member-directory/?q=Apple

  Qi charging:

  https://www.wirelesspowerconsortium.com/member-list/

  Web standaards:

  https://www.w3.org/Consortium/Member/List#xA

  etc etc

  Ik denk dat de producten van Apple niet erg bruikbaar zouden zijn als ze niet rekening met standaarden zouden houden.