Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 3 juli 2018

Onderzoek: CarPlay veiliger dan systemen van andere merken

Iedere auto wordt tegenwoordig wel met een navigatie- en entertainment­systeem geleverd. Uit onderzoek blijkt nu dat dergelijke systemen vaak onveilig zijn en de concentratie nadelig beïnvloeden. Apple’s CarPlay blijkt een van de veiligste alternatieven.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de AAA, de Amerikaanse stichting voor verkeersveiligheid. Hieruit bleek dat fabrikanten van infotainmentsystemen nog veel kunnen leren van Apple en Google. Naast Apple’s CarPlay, scoort Android Auto van Google namelijk ook goed op het gebied van veiligheid.

Eenvoud en snelheid CarPlay

Volgens de AAA hebben op smartphones gebaseerde systemen een aantal voordelen. Vaak zijn ze eenvoudiger en hebben ze een consistent ontwerp. Die combinatie maakt het geheel een stuk veiliger. Wat ook meespeelt is snelheid. CarPlay en Android Auto hadden aanzienlijk minder minder tijd nodig om taken uit te voeren. Een oproep kwam bijvoorbeeld vijf seconden sneller tot stand en het programmeren van navigatie was 15 seconden sneller klaar dan op ingebouwde systemen.

Op het gebied van het versturen van berichten heeft CarPlay bovendien nog een streepje voor op Android Auto. Volgens het onderzoek gaat dat sneller met Apple’s systeem. Iedere seconde waarin niet op de weg gelet wordt, vergroot de kans op een ongeluk. Dat is geen rocket science.

Klik/tap voor groter.

Visuele en cognitieve belasting

Het onderzoek richtte zich op 2 aspecten: de visuele actie (hierbij draait de automobilist zijn ogen van de weg af) en daarnaast de cognitieve (mentale) actie die vereist is voor vaak voorkomende taken. Dat omvat het voeren van een telefoongesprek, het verzenden van een sms-bericht, het bedienen van het audio-gedeelte en het programmeren van het navigatiesysteem.

Voor het onderzoek werden de infotainmentsystemen van vijf nieuwe voertuigen geëvalueerd. Het ging om modellen uit 2017 en 2018 en om de merken BMW, Kia, Land Rover, Nissan en Mercedes-Benz.

Klik/tap voor groter.

Als je nog op zoek was naar een reden om CarPlay op je volgende auto te nemen, heb je die nu. Veiligheid gaat immers voor alles. Apple’s systeem dat een aangepaste iOS-interface op je dashboard toont, is beschikbaar op meer dan 400 voertuigen van praktisch alle grote merken. In iOS 12 wordt het systeem bovendien een stuk opener. Google Maps, Flitsmeister en Waze kunnen met CarPlay gaan werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: CarPlay veiliger dan systemen van andere merken
Sluiten