Bunq gaat concurrentie aan met Tikkie van ABN AMRO

Door: Jan de Raab - 7 reacties

Bunq is een van de jongste banken van Nederland. Het businessmodel is vrij simpel, laat de klant zoveel mogelijk (bij voorkeur alles) online regelen via de app. Nu kijkt de Nederlandse bank verder dan zijn eigen klanten en gaat concurrentie aan met Tikkie, een populaire app om snel onderlinge betalingen te doen.

Tikkie is de betaalservice van ABN AMRO en heeft inmiddels ruim 3 miljoen gebruikers. Bunq-oprichter Ali Niknam claimt dat Tikkie het idee van hem heeft afgekeken. Wat daarvan klopt laten we voor nu maar even in het midden. Feit is in ieder geval dat Bunq met een eigen betaaldienst komt, die door iedereen gebruikt kan worden.

Iedereen zijn eigen betaallink

Het enige dat je nodig hebt is een IBAN-nummer. Zo kun je snel even een bedrag voorschieten en met een betaallink het bedrag laten terugbetalen. Zo werkt het:

 1. Ga naar bunq.me en tik op ‘Claim je betaallink’.
 2. Kies vervolgens een persoonlijke link, deze kun je naar wens invullen. Dit wordt dan me/jouwlink.
 3. Vul vervolgens jouw IBAN-nummer in en vergeet je e-mailadres niet te vermelden.
 4. Als laatste vermeld je jouw naam, je geeft aan akkoord te gaan met de algemene voorwaarden en klikt op ‘voltooien’.

De nu gegenereerde betaallink kan je aan vrienden, kennissen en familieleden geven die jou nog moeten betalen. Het systeem van Bunq is zeer flexibel, de ontvanger kan zelf het verschuldigde bedrag invullen. Wil je het helemaal makkelijk doen, vul dan zelf het bedrag in door de link te modificeren. Een bedrag van 69 euro komt er dan zo uit te zien: bunq.me/jouwlink/69.

Bunq tikkie variant
Klik/tap voor groter.

Tikkie of Bunq

Welke methode beter is, is geheel afhankelijk van jouw voorkeuren. Het voordeel van Tikkie is de mogelijkheid om een overzicht te krijgen van de verstuurde betaallinks. Omdat Bunq niet met een aparte app werkt, heb je die optie niet bij Bunq. Het ontbreken van een app kan daarom zowel een voordeel als een nadeel zijn. Beide diensten werken met alle Nederlandse banken. Niet alle antwoorden op Tikkie zijn overigens een succes gebleken. ING deed in 2016 een poging om een ‘sociale betaal-app’ te lanceren die ongeveer gelijke functionaliteit had. Dat draaide echter al snel uit op een flop.

 

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  P-sibuna

  Kan iemand me de voor en nadelen geven van tikkie/bunqlink? Ik bedoel ik gebruik gewoon betaalverzoek via de ING app. Is het niet ongeveer hetzelfde, maar dan anders? 😂

 • Profielfoto
  McMeller

  Ik heb de afgelopen tijd heel veel gebruik gemaakt van Tikkie. Die keuze was vrij vanzelfsprekend als ABN AMRO-klant.

  Sinds een paar weken ben ik overgestapt naar ING. Ik was van plan Tikkie te blijven gebruiken, want dat kan natuurlijk gewoon, maar ik heb toch de ING-betaalverzoeken eens geprobeerd. Het is allemaal iets minder hip vormgegeven maar werkt eigenlijk minstens zo goed.

  Een prettig voordeel vind ik dat het bedrag direct wordt bijgeschreven op je rekening. Bij Tikkie ging dat ook vrij snel, maar feitelijk duurde afrekenen via Tikkie langer dan onderling handmatig geld overmaken van ABN naar ABN, en dat is eigenlijk best gek. Bij ING is het er zelfs direct als iemand met een andere bank betaalt. Het is net een andere aanpak, en begrijpelijk doordat een dienst is voor alleen eigen klanten, waar Tikkie universeel is.

  Verder kende ING de mogelijkheid al om iemand zelf een bedrag te laten bepalen. Nog geen gebruik van gemaakt maar kan natuurlijk handig zijn wanneer je bijvoorbeeld geld inzamelt voor een cadeautje.

 • Profielfoto
  Blok_D

  Ik verbaas me over de openheid van data. Pak een willekeurige url als https://bunq.me/daan en je ziet de volledige naam en profielfoto. Als forum vind ik dit nog wel ok, maar als bank?

 • Profielfoto
  computer space

  Oeps, inderdaad. Is voer voor ACM.

  Ik wacht rustig verder tot een webbased dienst die gewoon iDeal achtige verzoekjes stuurt met direct rekeningnummer ontvanger, niet van een vage tussenrekening.

 • Profielfoto
  whaha

  Bij bunq is er helemaal geen tussenrekening, daarom moet je ook je IBAN invullen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Klinkt als een soort van primitieve versie van Twint, dat we hier in Zwitserland hebben, en bank-onafhankelijk is… Daar heb je niet eens een IBAN-nummer voor nodig, kan ook via telefoonnummer…

 • Profielfoto
  Petervv

  Eigenlijk hetzelfde als bij PayPal.me. Alleen krijg je het hier op je iban bijgeschreven en bij PayPal word het op je account bijgeschreven en kan je het eventueel zelf overschrijven naar je iBan.