Blackmagic brengt speciaal voor de Mac gemaakte eGPU uit

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Naast een nieuwe MacBook Pro, heeft Apple vandaag nog een nieuw product in zijn winkels geplaatst. Het gaat om een externe GPU (eGPU) op basis van Thunderbolt 3 die speciaal voor de MacBook is gemaakt. Apple werkt hiervoor samen met het Australische bedrijf Blackmagic Design. Dat vooral bekend is als maker van professionele video-apparatuur.

In tegenstelling tot eerdere eGPU’s die we hebben gezien, heeft Blackmagic gekozen voor een alles-in-één-ontwerp. Het is een afgesloten kast zonder opening om de kaart te vervangen. De ingebouwde grafische kaart is een AMD Radeon 580 Pro met 8GB GDDR5-geheugen. Dat is naar huidige standaarden een midrange kaart.

Blackmagic eGPU is ook een hub

Naast een eGPU is het apparaat van Blackmagic ook een hub. Op de achterkant treffen we twee Thunderbolt 3-aansluitingen aan. De eerste is om met een Mac te verbinden, terwijl je op de tweede het scherm aansluit. Dat wordt in volledige 5K-resolutie aangestuurd. Er is ook een HDMI-poort die 4K met 60Hz ondersteunt. Verder zijn er vier USB 3.1-A poorten. De Tunderbolt 3-poorten leveren 85 watt stroom. Precies genoeg om een MacBook Pro van 15-inch op te laden en onder de zwaarste belasting vol te houden. De eGPU zelf wordt met een gewone computerkabel van stroom voorzien.

Blackmagic eGPU
Klik/tap voor groter.

Betere prestaties

Een externe GPU komt natuurlijk goed van pas bij grafische bewerkingen en videobewerken. Volgens Blackmagic presteert DaVinci Resolve 5 keer beter op een 13-inch MacBook Pro met deze eGPU. Bij de 15-inch variant zijn renders twee keer sneller klaar. Resultaten van Final Cut Pro X zijn er niet, omdat Apple’s eigen video-editor nog geen ondersteuning voor een externe GPU heeft. De eerste Mac-games met eGPU-ondersteuning zijn echter al wel uit. Volgens Apple kun je bij Fortnite op 3,6 keer betere prestaties rekenen bij gebruik van een 13-inch MacBook Pro. De 15-inch MacBook Pro presteert 2 keer beter bij Fortnite.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Ik denk dat ik, voor die prijs, toch liever ga voor een case waarbij ik de eGPU wél kan veranderen / upgraden.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik heb net zelf een PCtje gebouwd zodat ik af en toe een spelletje kan spelen. Dit kostte €382, dan zit er een Ryzen 2200G in, dus met Vega 8 APU. Hier kan je al casual op gamen. Maar biedt natuurlijk meer dan zo een externe GPU. Dit is een complete computer! Een Radeon 580 8GB kost €330, waardoor deze oplossing ongeveer het zelfde kost als een losse PC.

  Ik ga voor de losse PC:)

 • Profielfoto
  xaddict

  Op de Vega’s van AMD na is de 580 het hoogste model wat AMD biedt en die kan zelfs makkelijk de nieuwste games aan. Is het dan wel midrange?