Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juli 2018

Meer concurrentie: België krijgt vierde mobiele provider

In België is meer concurrentie op de markt voor mobiele abonnementen op komst. Momenteel kan er alleen gekozen worden tussen Proximus, Telenet en Orange, maar de Belgische regering gaat ruimte maken voor meer aanbod. Er komt een vierde speler op de markt.

Telecomminister Alexander De Croo broedt al langer op dit plan, omdat de prijzen die de huidige providers rekenen te hoog zijn. Ook de kwaliteit laat nog wel eens te wensen over. Providers zullen door de extra concurrentie beter hun best moeten doen om de gunst van de consument te winnen.

Lagere prijzen, hogere kwaliteit

De vierde, nieuwe provider krijgt ruimte tijdens een veiling van mobiele frequentieruimte in België. Die vindt in 2019 plaats en alle gegadigden kunnen meedoen. Eerder zei de Franse provider Free al interesse te hebben in een Belgisch netwerk. Wie de vierde provider wordt is op dit moment nog niet te zeggen. Het hangt er gewoon van af wie de veiling volgend jaar wint.

Telenet internet Belgie
Klik/tap voor groter.

Naar Nederlands voorbeeld

In België is goed naar de Nederlandse telecommarkt gekeken. Toen Tele2 in 2012 als vierde provider naast KPN, T-Mobile en Vodafone actief werd, had dit een positief effect op de prijzen en het aanbod van mobiele abonnementen. Anno 2018 hebben we in Nederland abonnementen met unlimited data. De Belgische telecomwaakhond BIPT verwees eerder dit jaar in een adviesrapport specifiek naar de Nederlandse markt als goed voorbeeld. Daar leidde de komst van een vierde provider tot meer concurrentiedruk, dalende prijzen en grotere databundels. Hoe lang dat zo blijft is overigens maar de vraag, want Tele2 is opgeslokt door T-Mobile.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer concurrentie: België krijgt vierde mobiele provider
Sluiten