Night
Night OMT Specials 19 juli 2018

Alles over Bluetooth 5.0: de draadloze verbinding van de toekomst

Eén van de meest controversiële stappen die Apple met de iPhone 7 nam, was het verwijderen van de mini-jack. Sindsdien is de iPhone-maker constant bezig geweest om draadloze technieken te verbeteren. Denk hierbij aan draadloos opladen in de iPhone 8 en X, AirPlay 2 en de W1-chip voor de AirPods. Iets dat minder opviel bij de laatste iPhone-revisie, is de introductie van Bluetooth 5.0.

Dit is een belangrijke stap in het stroomlijnen van de draadloze infrastructuur tussen verschillende apparaten. Naast de iPhone is de techniek inmiddels ook aanwezig in de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar en de HomePod.

Wat is er nieuw in Bluetooth 5.0?

De belangrijkste verbeteringen in Bluetooth 5.0 zijn:

Snelheid

Een van de belangrijkste verbeteringen van Bluetooth 5.0 is de doorvoersnelheid. Deze is ten opzichte van versie 4.2 verdubbeld van 1 naar 2 Mbps. Hierdoor kan bijvoorbeeld de Apple Watch veel sneller en energiezuiniger zijn data ophalen voor apps en Siri, maar ook bij het draadloos afspelen van muziek en het synchroniseren van podcasts is dit doorslaggevend. Hogere bitrates en zijn nu mogelijk, wat een betere kwaliteit oplevert.

Klik/tap voor groter.

Apple zal voorlopig nog geen gebruik maken van hogere bitrates. Apple Music streamt al op 256 kbps en iOS ondersteunt op dit moment geen hogere bitrates. Bluetooth 5.0 kan echter wel de basis leggen voor lossless streaming via een draadloze verbinding.

Waarschijnlijker is de mogelijkheid om meerdere Bluetooth audio-apparaten tegelijkertijd te koppelen aan een iOS-apparaat. Multi-audio is iets dat Android-toestellen met Bluetooth 5.0 al langer kunnen. En hoewel de meeste muziek, ook die van Apple Music 256 tot 300 kbps is, moet er wel een bovengrens gesteld worden voor het aantal audio-apparaten. Ook AirDrop en de Apple Watch maken gebruik van dezelfde bandbreedte. Sommige Bluetooth-koptelefoons bieden nu al de mogelijkheid om verbonden te zijn met twee apparaten tegelijkertijd. Toegegeven, er kan maar van één apparaat tegelijkertijd muziek afgespeeld worden.

Latency

Inherent aan de snelheid is de vertraging. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is niets anders dan het verschil tussen het afspelen en het daadwerkelijk horen van muziek. Hoewel Apple vrij goed is in het synchroniseren van muziek, willen externe apps nog wel eens roet in het eten gooien. Dat komt door de vertraging, ook wel ‘latency’ genoemd. Vooral bij het afspelen van video en het spelen van games is een zo laag mogelijke latency van groot belang. Als we op de snelheidsverbetering moeten afgaan, zou die latency dus ook moeten afnemen van 90 naar 40 tot 50 milliseconden. Dat is even snel als streamen via Wi-Fi.

Bereik

Een andere significante verbetering is het bereik. Ten opzichte van Bluetooth 4.2 is dat met maar liefst 400% toegenomen van 60 naar ongeveer 240 meter. Het bereik wordt meestal niet zo snel opgemerkt, totdat de muziek begint te haperen omdat je te ver van de bron bent verwijderd, of je slimme deurbel niet werkt omdat de voordeur te ver is. Ook muren en andere hindernissen spelen hierbij een rol. Met de komst van Bluetooth 5.0 zal de verbetering van het bereik zeker niet onopgemerkt blijven.

Mesh

Mesh maakt zijn intrede nu al bij Wi-Fi-netwerken en ook Bluetooth 5.0 biedt ondersteuning voor meshnetwerken. Dit klinkt niet echt interessant, maar toch kan het van belang zijn voor ‘Internet of Things‘-apparaten. Door een mesh-verbinding hoeft een apparaat namelijk niet meer direct verbinding te hebben met een centrale hub. Apparaten kunnen ook via elkaar verbinding maken met de hub of direct data overdragen. Een slimme deurbel kan dus bijvoorbeeld verbinding maken met je HomeKit-hub via een slimme lamp in de hal.

HomeKit biedt momenteel nog geen Bluetooth 5.0-ondersteuning en ook bij andere apparaten groeit dit slechts gestaag. Het zal dus even duren voordat de nieuwe draadloze verbinding ook hier ingeburgerd is, maar het zal de snelheid en betrouwbaarheid alleen maar ten goede komen.

Mesh om meerdere HomePods tegelijk te gebruiken
Klik/tap voor groter.

Wat betekent dit voor Apple-gebruikers?

Op dit moment helemaal niets. Zoals gezegd wordt Bluetooth 5.0 vooralsnog alleen ondersteund door de iPhone 8 en X, de MacBook Pro 2018 met Touch Bar en de HomePod. In de toekomst kunnen we betere AirDrop-snelheden tegemoet zien, maar ook stabielere audiostreaming en mogelijkerwijs ook andere innovaties van Apple, die gebaseerd zijn op draadloze technologie. Apple stapt steeds verder in de draadloze infrastructuur. Apple Pay, draadloos opladen, de Apple Watch, AirPods en AirPlay 2 zijn slechts enkele voorbeelden.

Apple W1 chip AirPods
De W1-chip in de AirPods is een van Apple’s eigen innovaties op het gebied van draadloze verbindingen – Klik/tap voor groter.

Conclusie

Moet je nu gelijk al je apparaten gaan vervangen om gebruik te gaan maken van Bluetooth 5.0? Nee, natuurlijk niet. Net als elke andere techniek is de ontwikkeling en integratie van de 5.0-versie een langzaam proces, dat sterk afhangt van de mate en snelheid waarmee andere producenten aanhaken. Zelfs als je Mac al ondersteuning voor Bluetooth 5.0 biedt, zul je geen voordelen zien bij het gebruik van je muis of draadloze toetsenbord. Als het nu goed werkt, werkt het met 5.0 niet beter.

Met de beschikbaarheid van Bluetooth 5.0 is het woord nu aan de producenten, zoals Apple. We zijn benieuwd welke nieuwe en innovatieve mogelijkheden we in de toekomst gaan zien, die het maximale uit deze technologie halen.

Reageer op artikel:
Alles over Bluetooth 5.0: de draadloze verbinding van de toekomst
Sluiten